Συχνά η σχέση της μετανάστευσης, της βίας και της εγκληματικότητας παραμορφώνεται στον δημόσιο διάλογο από μια σειρά παράγοντες, όπως η ιδεολογική τοποθέτηση ή η τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση. Έτσι έχουμε από την μία υπερπροβολή των εγκλημάτων με αλλοδαπούς δράστες, που φτάνουν μέχρι και το σημείο της ρατσιστικής ρητορικής συλλογικής ευθύνης, ενώ απ’ την άλλη εμφανίζεται συχνά ένας λόγος που προσπαθεί να λειάνει κάπως τα δεδομένα, σε σημείο να σχετικοποιεί ακόμη και ακραία φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού που συμβαίνουν στο έδαφος της οξυμένης μεταναστευτικής κρίσης.

Η αλήθεια είναι πως η μεταναστευτική κρίση, ως άλλη μια μορφή της κοινωνικής κρίσης, είναι ένας απ’ τους παράγοντες που γενούν φαινόμενα εγκληματικότητας, μικρής ή μεγάλης έντασης. Ο εγκλωβισμός εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στην χώρα μας κατ’ εντολή της Ε.Ε., που εξαναγκάζονται να ζουν στο περιβάλλον της χρόνιας ελληνικής κρίσης, επιβιώνοντας μάλιστα στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής, σε συνδυασμό με τις απαράδεκτες συνθήκες γκετοποίησης που γεννά η διαβίωση στα κέντρα φιλοξενίας ή η συγκέντρωση πληθυσμών σε κάποιες γειτονιές των πόλεων, μπορεί να περιγράψει το φόντο αυτού του προβλήματος.

Την προηγούμενη Παρασκευή είδαν το φώς της δημοσιότητας περιστατικά βίαιων συμπλοκών μεταξύ Κούρδων και Αράβων στο κολαστήριο της Μόριας, στη Λέσβο. Σύμφωνα με καταγγελίες των Κούρδων, στον καταυλισμό της Μόριας, όπου 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες, έχει δημιουργήσει μια συνθήκη, όπου οι συμπατριώτες τους πέφτουν θύματα φυλετικών επιθέσεων από Αραβόφωνους, σε μια αντανάκλαση των συγκρούσεων που διεξάγονται στο Αφρίν και άλλες περιοχές της Μ. Ανατολής. Ήταν μια νομοτέλεια ότι σε ένα νησί που έχει μετατραπεί εξ’ ολοκλήρου σε hotspot και γκέτο δεν θα αργούσαν να δημιουργηθούν εντάσεις, άλλοτε μεταξύ των προσφύγων και των ντόπιων, άλλοτε μεταξύ των διαφορετικής εθνικότητας μεταναστών.

Η καθυστέρηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, η διαβίωση σε άθλιες συνθήκες στα καμπ – hotspot – γκέτο, τους δρόμους και τα πάρκα, η αδυναμία των αρχών να χτυπήσουν τα διάφορα κυκλώματα μαφίας που με διάφορους τρόπους εκμεταλλεύονται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες είναι οι αιτίες των φαινομένων της βίας και της εγληματικότητας

Αντίστοιχα φαινόμενα, μικρότερης ίσως έντασης που δεν έχουν δει το φώς της δημοσιότητας έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό και σε κέντρα φιλοξενίας στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, όπου στα ήδη φορτωμένα κέντρα φιλοξενίας, πλάι στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες (κυρίως νεαρής ηλικίας άντρες Άραβες, Πακιστανούς, Αφγανούς, Αλγερινούς, με ότι κι αν συνεπάγεται αυτό για τον τρόπο ζωής), έρχονται να προστεθούν οι κατατρεγμένοι Κούρδοι του Αφρίν, κυρίως οικογένειες του νέου προσφυγικού κύματος.

Τη χρονιά της μεγάλης προσφυγικής κρίσης το καλοκαίρι του 2016, απ’ την χώρα μας πέρασαν αρκετές εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς –είναι η αλήθεια– να ζήσουμε μεγάλες εντάσεις και φαινόμενα εγκληματικότητας, ακριβώς γιατί η χώρα μας ήταν χώρα διέλευσης και προσωρινής διαμονής. Μετά από δυο χρόνια, με την παγίωση της μεταναστευτικής κρίσης, και με την εγκληματική πολιτική της Ε.Ε. στο ζήτημα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Οι εγκλωβισμένοι μετανάστες και πρόσφυγες που εξαναγκάζονται να μείνουν στην χώρα, χωρίς κάποια διέξοδο, γίνονται θύματα διάφορων μαφιών, κυρίως διακίνησης παράνομων τσιγάρων ή και ναρκωτικών, εντάσσονται σε δίκτυα παράνομων δραστηριοτήτων που συχνά έρχονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους. Τους τελευταίους μήνες για παράδειγμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχουν βγει αρκετές φορές μαχαίρια μεταξύ ομάδων απ’ την Αλγερία και το Πακιστάν, δημιουργώντας δυσφορία όπως είναι λογικό στην τοπική κοινωνία. Η αστυνομία δείχνει αδυναμία ή και απροθυμία να χτυπήσει το πρόβλημα στην ρίζα του, ενώ παρεμβαίνει μόνο όταν τα πράγματα ξεφεύγουν, μετακυλώντας το πρόβλημα στο μέλλον.

Τέλος την τελευταία βδομάδα, το Russsia Today, έδωσε στην δημοσιότητα, ένα ντοκιμαντέρ, για τους νεαρής ηλικίας μετανάστες και πρόσφυγες που πέφτουν θύματα πορνείας και κυκλωμάτων του λεγόμενου σεξ επιβίωσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του RT, που αποτελεί αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας στο κέντρο της Αθήνας, οι πελάτες / θύτες είναι κυρίως ηλικιωμένοι, Έλληνες ή και ξένοι τουρίστες. Σύμφωνα με τα στοιχεία στην Ελλάδα βρίσκονται αυτή την στιγμή πάνω από 20.000 ανήλικοι πρόσφυγες, με το 20% αυτών να είναι ασυνόδευτοι, και άρα ευάλωτα θύματα των διαφόρων κυκλωμάτων. Όπως δηλώνει ο Χασάν στην κάμερα του RT, «κάπως έπρεπε να επιβιώσω. Θα κάνω τα πάντα για να ζήσω».

Η καθυστέρηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, η διαβίωση σε άθλιες συνθήκες στα καμπ – hotspot – γκέτο, τους δρόμους και τα πάρκα, η αδυναμία των αρχών να χτυπήσουν τα διάφορα κυκλώματα μαφίας που με διάφορους τρόπους εκμεταλλεύονται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες είναι οι αιτίες αυτού του δράματος.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!