Οι βαθύτεροι στόχοι της φορολόγησης των αγροτεμαχίων. Επιστήμονες και κοινωνικοί φορείς μιλούν για δήμευση και κίνδυνο διατροφικής ανεπάρκειας. Του Μάριου Διονέλλη
Πολιτικές που ξεπερνούν τα όρια ενός νέου φορολογικού μέτρου υποκρύπτει το προς ψήφιση νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων. «Στόχος είναι η ιδιοκτησία της γης και ο έλεγχος της παραγωγής», λένε στον Δρόμο μέλη φορέων αγώνα για την προστασία του δημόσιου χώρου αλλά και εκπρόσωποι του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Αποκαλυπτική για τα σχέδια της κυβέρνησης είναι η δημόσια παρέμβαση του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ, το οποίο μιλά για προσπάθεια υφαρπαγής της γης μέσω κατασχέσεων ή εξαναγκασμού των αγροτών σε πώλησή της.
Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών στην Κρήτη έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να μην περάσει το μέτρο ενώ ήδη ετοιμάζονται και για απόβαση στην Αθήνα την ημέρα που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο (όπως θα διαβάσετε σε άλλες σελίδες της εφημερίδας). Ωστόσο οι κινητοποιήσεις ως επί το πλείστον μένουν μόνο στην πρώτη ανάγνωση, στην επιβάρυνση δηλαδή του αγροτικού εισοδήματος, στη μεταφορά του κόστους της φορολογίας στην τιμή των προϊόντων και στα συνεπακόλουθα πλήγματα που θα φέρει η αύξηση της τιμής στις εξαγωγές.
Ανατινάζουν την πρωτογενή παραγωγή
«Μακάρι να ήταν μόνο αυτά», λέει στον Δρόμο η Ευγενία Στυλιανού, γεωπόνος και αντιπρόεδρος του Τμήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας: «Ο φόρος στοχεύει στην καρδιά της αγροτικής ιδιοκτησίας. Δεν είναι απλώς ένα φοροεισπρακτικό μέτρο που θα καλύψει μια οικονομική τρύπα. Στην ουσία βάζουν δυναμίτη στον πυλώνα της πρωτογενούς παραγωγής από την οποία περιμένει να τραφεί η χώρα. Αν ο αγρότης, που έχει συνήθως στην κατοχή του έναν μικρό κλήρο, αδυνατεί να πληρώσει, τότε θα αναγκαστεί να το πουλήσει.
Ήδη στην Κρήτη υπάρχει ενδιαφέρον από κτηματομεσιτικές εταιρίες για την απόκτηση μεγάλων εκτάσεων για λογαριασμό ξενόφερτων εταιριών, που θέλουν να εγκαταστήσουν άλλου τύπου παραγωγικές δραστηριότητες».
Τις ίδιες ανησυχίες εκφράζει και το Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ, τονίζοντας πως η υφαρπαγή της γης θα γίνει μέσω κατασχέσεων από την εφορία και μάλιστα με στιγματισμό των παραγωγών ως φοροφυγάδων, καθώς οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεδομένων και των αστάθμητων παραγόντων που επηρεάζουν την παραγωγή (καιρικές συνθήκες, ασθένειες ζώων ή φυτών κ.ά.) κάποια στιγμή δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τον βαρύ φόρο-ενοίκιο για τη γη που τους ανήκει.
Δεν μας τα πήραν οι κομμουνιστές…
«Οι ιδεολογικοί απόγονοι αυτών που επί δεκαετίες τρομοκρατούσαν το λαό με το “θα έρθουν οι κομμουνιστές και θα σας πάρουν τα σπίτια και τα χωράφια”, σήμερα, μεθοδεύουν να μας τα πάρουν οι ίδιοι για να τα χαρίσουν στους τοκογλύφους δανειστές, στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο» αναφέρει το Παγκρήτιο Δίκτυο, ενώ επισημαίνει και τη γνωστή τακτική των «δασικών χαρακτηρισμών», όπως έγινε μέσα σε μια νύχτα με 2.700 στρέμματα από τις περιουσίες των κατοίκων στο Αποπηγάδι Χανίων, που δόθηκαν σε εταιρίες παραγωγής ενέργειας.
Το ζήτημα της αγροτικής γης φαίνεται να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό που ξεκίνησε με τη σκανδαλώδη πώλησης της Αγροτικής Τράπεζας στον κ. Σάλλα, πέρυσι το καλοκαίρι. Ήδη οι ιδιοκτήτες γης δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από τις εισπρακτικές εταιρίες για τα δάνεια που αδυνατούν να ξεπληρώσουν μετά τη μείωση του εισοδήματός τους. Και πλέον η απειλή της κατάσχεσης, αρχικά των επιδοτήσεων και στη συνέχεια της ίδιας της γης, είναι πιο ορατή από ποτέ.