Τι έδειξαν οι εκλογές της 26ης Οκτωβρίου
Η εγκάρδια και χαρούμενη φωνή από την άλλη πλευρά της γραμμής είναι του Σάλεμ Γιάχια, ηγετικού στελέχους του Λαϊκού Μετώπου στην Τυνησία. Μας μίλησε για την ερμηνεία του αποτελέσματος των εκλογών της 26ης Οκτωβρίου και το ικανοποιητικό αποτέλεσμα του Μετώπου της Αριστεράς, το οποίο έλαβε περίπου 5% των ψήφων. Στις δεύτερες βουλευτικές εκλογές μετά την επανάσταση του 2010-11 που καθαίρεσε τον δικτάτορα Μπεν Άλι και τις πρώτες μετά την ψήφιση του νέου Συντάγματος, το ισλαμιστικό Ενάχντα έχασε καθώς υπέστη τα αποτελέσματα της πολιτικής του περισσότερο παρά του μετεπαναστατικού χάους όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι.
Το Ενάχντα κυβέρνησε σε συνασπισμό με άλλα δύο μικρότερα κόμματα από το Δεκέμβριο 2011 έως τον Ιανουάριο 2014, οπότε έδωσε τη θέση του σε μια τεχνοκρατική κυβέρνηση υπό το βάρος των εξελίξεων στην Αίγυπτο και κοινωνικών αντιδράσεων. Οι δηλώσεις του Σάλεμ Γιάχια στον Δρόμο, περιγράφουν αναλυτικά τις εξελίξεις:
«Πρώτος στις εκλογές, κερδίζοντας 85 έδρες, ήρθε ο μεγάλος συνασπισμός Νιντά Τούνις, ο οποίος περιλαμβάνει πληθώρα στελεχών που συνδέονται με το παλιό καθεστώς. Μια κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει και το Ενάχντα είναι ωστόσο το πιθανότερο σενάριο, εφόσον το Νιντά που δεν έχει αυτοδυναμία δεν στραφεί μόνο σε μικρότερα κόμματα. Η κοινωνική απόρριψη της θρησκευτικής συντηρητικοποίησης έπαιξε ένα ρόλο, κυρίως όμως οι οικονομικοί λόγοι οδήγησαν στην ήττα του Ενάχντα το οποίο έχασε 25 έδρες και πήγε στις 69 στην αποτελούμενη από 217 μέλη Βουλή. Άλλωστε και τα άλλα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, της «τρόικας», που δεν είναι θρησκευτικά σημείωσαν μεγάλες απώλειες: το κόμμα Μούταμαρ του πρωθυπουργού της κυβέρνησης συνασπισμού Μαρζούκι, πήγε από τις 29 στις 4 έδρες, ενώ το Εττασόλ από 22 σε 0! (όμως το Νιντά έχασε για διαδικαστικούς λόγους μια έδρα την οποία «χάρισε» στο Εττασόλ.)
»Τα δύο πρώτα κόμματα δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους σε οικονομικό-πολιτικό επίπεδο. Ακολουθούν την πολιτική του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αν και έχουν μια διαφορετική κοινωνική αντίληψη κυρίως για το θέμα της θρησκείας, ωστόσο δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα να συνυπάρξουν στην κυβέρνηση.
»Οι εκλογές έγιναν σε πολύ ήρεμο κλίμα, ενώ οι Σαλαφίτες δεν εμφανίζονταν το τελευταίο διάστημα. Εκτός Λαϊκού Μετώπου, όλα τα αριστερά κόμματα που ήταν παράνομα την εποχή της δικτατορίας και είχαν δυναμική δράση εναντίον της, π.χ. Αλ Μάσαρ (πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα), αλλά και οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν μόνο από μια έδρα. Ορισμένα άλλα καμία. Πολλά μέλη των κομμάτων αυτών εκφράζονται πλέον ανοιχτά για την ανάγκη να ενταχτούν στο Μέτωπο.
»Για το Λαϊκό Μέτωπο ήταν μεγάλη νίκη. Βγήκαμε από αυτές τις εξαιρετικά πολωμένες εκλογές με δυνατή κοινωνική και πολιτική παρουσία, ανεβασμένο ηθικό και μια σημαντική κοινοβουλευτική παρουσία, 16 βουλευτές, ενώ 5 τουλάχιστον θα είναι οι βουλευτές από τις φιλικές δυνάμεις, όπως το κόμμα Δημοκράτες. Είναι σημαντικό ότι στην περιοχή των ορυχείων φωσφόρου Γκάφσα που μαστίζεται από τη φτώχεια, εκλέχτηκε ο αναγνωρισμένος για τη δράση του υποψήφιος του Μετώπου που συμμετείχε ως ανεξάρτητος. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις μάς απευθύνονται για συνεργασία. Το Λαϊκό Μέτωπο απάντησε ότι θα εξετάσει την πιθανότητα συνεργασίας βάζοντας όρους που αφορούν το χρέος, την κοινωνική προστασία, άμεσα μέτρα ενάντια στην ανεργία των νέων, ενάντια στην άνοδο των τιμών. Το Νιντά είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα, όμως συνεργαστήκαμε μαζί τους το 2013 ενάντια στις συνταγματικές προτάσεις των ισλαμιστών και πετύχαμε. Παρά το παρελθόν τους δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μας πάνε πίσω στη δικτατορία, όμως θα πιέσουν για έναν πιο άγριο οικονομικό στραγγαλισμό των ανθρώπων και απαξίωση της χώρας άλα ΔΝΤ.
»Το Μέτωπο θα αυξήσει το ποσοστό του στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στις 23 Νοεμβρίου και θα δώσει τη μάχη με υποψήφιο τον επικεφαλής μας Χάμα Χαμαμί και στόχο να μπούμε στο δεύτερο γύρο. Ήδη την προηγούμενη Τετάρτη με ένα πολύ σύντομο κάλεσμα είχαμε μια συγκέντρωση στην κεντρική οδό Μπουργκίμπα με συμμετοχή 3.000 ανθρώπων. Ήταν μια «γιορτή» για τη μάχη που έρχεται.
»Στη νέα φάση προσπαθούμε να είμαστε ρεαλιστές και παράλληλα όλη μας η κίνηση και η αγωνία είναι γι’ αυτούς που σε αυξανόμενους ρυθμούς πετιούνται στην ανεργία και στο περιθώριο. Αν και η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε το 60%, οι χιλιάδες νέοι άνεργοι δεν ψήφισαν».
Τίνα Στρίκου