Πάνω από 80 μέρες η απεργία κόντρα στην εργοδοτική αυθαιρεσία στο Ηράκλειο Κρήτης
Στον τρίτο μήνα μπαίνει η απεργία των εργαζόμενων στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης του Ηρακλείου, με την εταιρία Waste Solutions να κρατά αδιάλλακτη στάση επιμένοντας στις απολύσεις των 42 υπαλλήλων εφόσον δεν δέχονται να εργαστούν με πετσοκομμένους μισθούς. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις ενώ επιρρίπτουν πλέον ευθύνες και στο Δήμο Ηρακλείου, ο οποίος αν και εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα στήριξης του αγώνα τους, εντούτοις φαίνεται, μέσω του αντιδημάρχου Οικονομικών, να υπερασπίζεται τις θέσεις της εταιρίας παρουσιάζοντάς τες ως «συμβιβαστική πρόταση».
Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 80 μέρες κινητοποιήσεων των απολυμένων μπροστά στην πύλη του Κέντρου Διαλογής και οι ίδιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να πάρουν πίσω τις δουλειές τους χωρίς να υποστούν τις δραματικές μειώσεις στο μισθό τους. Συγκεκριμένα σε πρόσφατη ανακοίνωση των απολυμένων αναφέρεται: «Απλώς ζητάμε τις δουλειές μας πίσω, με τις ίδιες σχέσεις εργασίας, από μια εταιρία με μεγάλα κέρδη, που με το “έτσι θέλω” μας πέταξε στο δρόμο σε μια νύχτα» ενώ γίνεται λόγος για σοβαρές πολικές ευθύνες από την κυβέρνηση και τους φορείς που εμπλέκονται.
Η συγκεκριμένη εταιρία πετάει κυριολεκτικά στο δρόμο 42 οικογένειες, ενώ έχει δηλώσει ότι το εργοστάσιο θα λειτουργήσει με 40 άτομα και θα φτάσει μέχρι το τέλος του έτους τα 100. Οι απολυμένοι αναρωτιούνται «γιατί είναι πολλά τα 751 μικτά για έναν εργαζόμενο που μαζεύει με τα χέρια του σκουπίδια, ενέσεις, απόβλητα κ.ά.».
Όπως λέει στον Δρόμο ο Χρήστος Σωκράτης, μέλος της Σωματειακής επιτροπής των εργαζομένων,« η εταιρία δεν κάνει πίσω στη μείωση των μισθών μας καθώς θέλει να κάνουμε την ίδια και περισσότερη δουλειά με 600 ευρώ αντί για 751 που παίρναμε με την προηγούμενη συλλογική σύμβαση».
Πολιτικό και περιβαλλοντικό ζήτημα
Εκτός όμως από το σοβαρό εργασιακό ζήτημα, στη συγκεκριμένη υπόθεση προκύπτει και μείζον πολιτικό και περιβαλλοντικό θέμα, εφόσον για τρίτο μήνα πλέον και με ευθύνη της εταιρίας δεν πραγματοποιείται η ανακύκλωση στο Ηράκλειο και τους γύρω δήμους. Ειδικά όταν πρόκειται για μια υπηρεσία για την οποία πληρώνουν οι δημότες μέσω των δημοτικών τελών αλλά πληρώνει και ο δήμος για να στέλνει στο εργοστάσιο τα σκουπίδια του με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει με την Ελληνική Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), το θέμα γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως μόνο για το διάστημα που μένει κλειστό το εργοστάσιο, η εταιρία έχει ζημιώσει τον Δήμο Ηρακλείου και συνεπώς και τους δημότες, κατά 80.000 ευρώ εφόσον τα χρήματα για την ανακύκλωση καταβάλλονται στην εταιρία ακόμα και αν δεν υλοποιηθεί το αντικείμενο της σύμβασης. Όπως λένε μάλιστα οι απολυμένοι, η διαφορά αυτή των χρημάτων πλησιάζει και σε 15 μέρες τη συνολική μισθολογική διαφορά που τους προτείνει με τη μισθολογική μείωση η εταιρία.
Οι εργαζόμενοι ζητούν την παρέμβαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος αλλά και της ΕΕΑΑ, που εκμισθώνει το εργοστάσιο στην ιδιωτική εταιρία. Το Ηράκλειο και οι γύρω περιοχές, το τέταρτο σε πληθυσμό πολεοδομικό συγκρότημα της χώρας, μένουν για τρίτο μήνα χωρίς ανακύκλωση. Οι μπλε κάδοι αδειάζουν καθημερινά, αλλά είναι κοινό μυστικό πως και τα ανακυκλώσιμα υλικά πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ μαζί με τα σύμμικτα σκουπίδια της πόλης.
Μάριος Διονέλλης