Στο περιθώριο της πόλης και της ζωής οικισμοί των Ρομά στη Θεσσαλονίκη
Τον οικισμό των Ρομά στην περιοχή υψώματα Διαβατών επισκέφθηκε στις 19 Ιανουαρίου, με αφορμή την προεκλογική περίοδο, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με υποψήφιους βουλευτές Θεσσαλονίκης. Ο συγκεκριμένος οικισμός είναι ένας από τους τρεις που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή και αριθμούν περίπου 3.000 ψυχές. Στον οικισμό μένουν και πολλοί παλιννοστούντες που ζουν αρμονικά με τους Ρομά.
Ο οικισμός δεν διαφέρει πολύ από τους οικισμούς προσφύγων που έφυγαν από εμπόλεμες περιοχές: ρεύμα έχουν λίγα σπίτια, τα περισσότερα ηλεκτροδοτούνται με αυτοσχέδιους τρόπους. Πολλά «σπίτια» είναι φτιαγμένα από παλέτες και πλαστικό, χωρίς τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.
Το δίκτυο ύδρευσης είναι φτιαγμένο με προδιαγραφές μερικών δεκάδων και σίγουρα όχι εκατοντάδων οικογενειών, με αποτέλεσμα να «μένει» από νερό το καλοκαίρι.
Όσο για την αποχέτευση… ο «Αχόρταγος» να είναι καλά.
Τα παιδιά των Ρομά δεν πηγαίνουν σχολείο, μια που τεχνηέντως αποτρέπονται από τη φοίτηση στα πλησιέστερα σχολεία. Επίσης, δεν υπάρχει σύμβαση με λεωφορειούχους ώστε να παραλαμβάνονται από τον οικισμό, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.
Ο πολιτισμός των ασφαλτοστρωμένων δρόμων δεν έχει φτάσει μέχρι τα Υψώματα Διαβατών. Έτσι, βλέπει κανείς χείμαρρους να σχηματίζονται κάθε φορά που βρέχει και τη λάσπη να κυριαρχεί. Κουνούπια, ποντίκια και μολύνσεις είναι το αποτέλεσμα της εγκατάλειψης.
Το βασικό πρόβλημα για τους κατοίκους είναι η αφαίρεση των αδειών πλανόδιου εμπορίου από τους Ρομά, γεγονός που τους φέρνει αντιμέτωπους με την ανεργία και την καταφυγή στην παραβατικότητα. Αυτό είναι και το βασικό τους αίτημα από τη νέα κυβέρνηση: να δοθούν άδειες πλανόδιου εμπορίου ώστε να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Με βάση τη συζήτηση που προηγήθηκε, ήταν σε όλους φανερό ότι για τη δημοτική και την περιφερειακή Αρχή αυτές οι 3.000 ψυχές είναι αόρατες και ανεπιθύμητες. Το γεγονός ότι τα βασικά έργα υποδομών (αποκομιδή απορριμμάτων, ασφαλτόστρωση, σχολικά λεωφορεία κ.λπ.) περνούν μέσα από τους αυτοδιοικητικούς φορείς, σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση έχει να δώσει πολύ μεγάλη σε ένταση και σε διάρκεια μάχη για να πιέσει τις τοπικές Αρχές σχετικά με τα αυτονόητα έργα υποδομής που πρέπει να προβλεφθούν γι’ αυτούς τους ανθρώπους.
Έμπρακτη αλληλεγγύη
Η πρώτη έμπρακτη κίνηση προς αυτούς είναι η δημιουργία δομής αλληλεγγύης μαθημάτων πρώτης γραφής και ανάγνωσης με τη μέθοδο της αλληλοδιδασκαλίας η οποία ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει σύντομα με τα πρώτα 15 τσιγγανόπουλα. Υπάρχουν περίπου 100 παιδιά 5-18 ετών που δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο. Εφόσον η αλληλοδιδασκαλία προχωρήσει, θα προχωρήσουμε και σε επισκέψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού από τα Κοινωνικά Ιατρεία.
Το πραγματικό επίδικο, βεβαίως, στο οποίο θα κριθεί η νέα κυβέρνηση, είναι αν με τις πολιτικές επιλογές που θα κάνει οι δομές αλληλεγγύης καταστούν. αν όχι περιττές, απλά υποβοηθητικές και όχι απαραίτητες για την επιβίωση των συμπολιτών μας, είτε είναι Ρομά είτε όχι.
Φίλιππος Πολατσίδης