Οικογένεια έδιωξε το παιδί της επειδή δεν μπορούσε να το συντηρεί, ενώ μαθητές εγκαταλείπουν το σχολείο επειδή δεν έχουν λεφτά για… τα εισιτήρια
Μια ακόμα ιστορία του μνημονίου με πολλές προεκτάσεις αποκαλύφθηκε στο Ηράκλειο ανοίγοντας και πάλι τη συζήτηση για τα νεαρότερα μέλη της κοινωνίας που καλούνται να πληρώσουν ακριβά την κρίση.
Οι καθηγητές του εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου ανακάλυψαν πως ένας από τους μαθητές τους έχει κυριολεκτικά εγκαταλειφθεί από γονείς και συγγενείς και παραμένει άστεγος.
Τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας αλλά και κάποια περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κρατούν πλέον οριστικά εκτός σπιτιού το παιδί. Όπως έγινε γνωστό και παλαιότερα η οικογένεια είχε προσπαθήσει να διώξει τον νεαρό, ωστόσο τότε επεβλήθη με εισαγγελική παρέμβαση η φιλοξενία του μέχρι να ενηλικιωθεί, κάτι που έγινε πριν λίγες ημέρες. Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης άμεση ήταν η κινητοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών στο εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου ώστε να βρεθεί μια στέγη για τον 18χρονο και μια δουλειά ώστε να μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες.
Η ανταπόκριση των πολιτών από όλη την Ελλάδα ήταν συγκινητική και ήδη υπάρχουν ελπίδες πως τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα γι’ αυτόν, ενώ προσωρινά φιλοξενείται στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων του δήμου Ηρακλείου.
«Μόνο η κορυφή του παγόβουνου»
Για το πιο τρανταχτό παράδειγμα μιας συνολικής, σκληρής καθημερινότητας μιλούν στον Δρόμο οι καθηγητές του παιδιού και οι εκπρόσωποι της τοπικής ΕΛΜΕ. «Δεν είναι μόνο η υπόθεση του Νίκου» λέει ο διευθυντής του σχολείου Ανδρέας Τσεπαπαδάκης, «είναι πολλά τα παιδιά που αναγκάστηκαν να σταματήσουν το σχολείο επειδή δεν είχαν ούτε τα εισιτήρια για να πηγαινοέρχονται. Τα περισσότερα από αυτά προσπαθούν να εργάζονται τις πρωινές ώρες ώστε να καταφέρουν να τελειώσουν τη βασική εκπαίδευση. Η κρίση πλήττει σκληρά κυρίως αυτούς. Η ανεργία των νέων είναι στα ύψη, και στο Ηράκλειο που κάποτε ευημερούσε τα τελευταία στοιχεία είναι απογοητευτικά. Έχουμε δυσκολία πια να κρατήσουμε τα παιδιά στην εκπαίδευση. Η ανάγκη επιβίωσης βάζει σε πρώτη προτεραιότητα τη δουλειά και μετά τα γράμματα. Είμαι 29 χρόνια εκπαιδευτικός και δεν έχω ξανασυναντήσει τέτοια κατάσταση».
Στο ίδιο πνεύμα και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Λάζαρος Μάρκου: «Τα εργαζόμενα παιδιά του εσπερινού Γυμνασίου και Λυκείου έρχονται συνήθως από μεγάλες αποστάσεις. Ένας εργαζόμενος έφηβος αμείβεται με “χαρτζιλίκι” περίπου 150-200 ευρώ το μήνα. Είναι δυνατόν να δίνει περίπου τα 100 από αυτά για τα εισιτήριά του κάθε μήνα στις αστικές συγκοινωνίες; Δεν ισχύει γι’ αυτούς ούτε καν η έκπτωση των φοιτητών που έχουν πάσο».
Την ίδια ημέρα που έγινε γνωστή η ιστορία του 18χρονου παιδιού ανακοινώθηκαν και τα επίσημα ποσοστά της ανεργίας στην Ελλάδα. Το Ηράκλειο καταγράφει αύξηση ρεκόρ 7 μονάδων σε διάστημα μόλις ενός έτους (από 16,9% στο 24%) ενώ σε πραγματικά νούμερα οι άνεργοι στην πόλη ξεπερνούν πλέον τις 26.000…
Μάριος Διονέλλης