Αρχική διεθνή Τουρκία: Νέες εκλογές και νέος πόλεμος πάνε μαζί

Τουρκία: Νέες εκλογές και νέος πόλεμος πάνε μαζί

Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Τουρκία απέτυχαν και οι νέες εκλογές ορίστηκαν για την 1η Νοεμβρίου. Ο Ταγίμπ Ερντογάν, το κόμμα του οποίου κυβερνούσε αυτοδύναμα επί 13 χρόνια, πιστεύει ότι εν μέσω πολεμικού κλίματος, με επιθέσεις στους Κούρδους και με κατηγορίες προς το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, θα προσελκύσει ψηφοφόρους και θα κερδίσει την επιθυμητή πλειοψηφία. Οι επιδιώξεις του Ερντογάν ως προς τη Συρία ήταν σημείο αιχμής στις διαβουλεύσεις αφού όλες οι πλευρές βλέπουν ότι σέρνει τη χώρα σε ένα νέο και μάλιστα επεκτατικό πόλεμο. Δεν είναι μόνο το HDP που έχει αυτή την άποψη. Το δεύτερο σε ψήφους Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εναντιώνεται στην επέμβαση στη Συρία και κατηγορεί τον Ερντογάν ότι επιδεινώνει την κατάσταση στη χώρα αυτή υποστηρίζοντας τους ισλαμιστές.

 

Επιθέσεις στους Κούρδους

Μετά την επίθεση στο Σουρούτς στις 20 Ιουλίου, τη βόμβα αυτοκτονίας από το ISIS που σκότωσε 33 νέους που ετοιμάζονταν για αποστολή αλληλεγγύης στο γειτονικό Κομπάνι, η τουρκική κυβέρνηση πήρε το πράσινο φως από τις ΗΠΑ για να βομβαρδίσει θέσεις του ISIS. Ωστόσο επικεντρώθηκε σε χτυπήματα στο κουρδικό PKK με βάση την πάντα χρήσιμη αν και εντελώς παράλογη αντιτρομοκρατική λογική: «Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο PKK και τον ISIS» είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου. Παράλληλα όλοι οι ύποπτοι για το σχεδιασμό της επίθεσης στο Σουρούτς έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Στη συνέχεια οι επιθέσεις ενάντια στους Κούρδους κλιμακώθηκαν με βομβαρδισμούς και εισβολές σε σπίτια. Το PKK διεξήγαγε επιθέσεις ως αντίποινα για το θάνατο των νέων στο Σουρούτς κατηγορώντας το κράτος για συνέργια με τον ISIS.

Περίπου 40 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και πολύ περισσότεροι Κούρδοι έχουν χάσει τη ζωή τους. «Τώρα όλοι σκέφτονται να πάρουν τα όπλα» λένε μαρτυρίες από τις κουρδικές περιοχές. Το HDP καλεί σε αυτοσυγκράτηση και λέει ότι οι συγκρούσεις τον μόνο που εξυπηρετούν είναι τον Ερντογάν.

 

Επιδιώξεις στη Συρία

Όσον αφορά τη Συρία, o Ερντογάν ήταν ξεκάθαρος ότι δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία κουρδικού κράτους και δείχνει με λόγια και πράξεις ότι επιδιώκει την προσάρτηση της βόρειας Συρίας παρουσιάζοντάς την ως «ζώνη ασφάλειας» και επιτείνοντας τον πόλεμο, την καταστροφή και το προσφυγικό κύμα. Ο ISIS πιθανότατα θα ενδυναμωθεί καθώς παρά τα φρικτά του εγκλήματα εκφράζει την εναντίωση στον τούρκικο επεκτατισμό. Πλέον τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Τουρκία μιλάνε καθαρά για την ανάγκη της Τουρκίας να αποσπάσει ένα κομμάτι της Συρίας ονοματίζοντας σε πολλές περιπτώσεις και το Χαλέπι συγκεκριμένα.

Μια χρήσιμη προπαγανδιστική τακτική σε αυτή την κατεύθυνση είναι η προβολή της ανάγκης προστασίας των Τουρκμένων, οι οποίοι αποτελούν μια από τις μειονότητες της Συρίας. Χρήσιμη από την άποψη ότι εγείρει τα εθνικιστικά αισθήματα των Τούρκων κατηγορώντας ταυτόχρονα τους Κούρδους της Συρίας ότι καταδιώκουν τους Τουρκμένους. Στην πραγματικότητα, κάτοικοι χωριών Τουρκμένων εκτοπίστηκαν ως αποτέλεσμα των μαχών των Κούρδων με τον ISIS, τον οποίο οι πρώτοι απώθησαν, όπως συνέβη στην περίπτωση του Ταλ αλ Άμπιαντ τον προηγούμενο Μάιο.

Στις 15 Αυγούστου το HDP με αναφορά στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ προσπάθησε να αναδείξει την ενοχή του τουρκικού κράτους σε μια σειρά από εγκλήματα τους τελευταίους μήνες. Η αναφορά κάνει λόγο για τις επιθέσεις στους Κούρδους, την κωλυσιεργία για τον εντοπισμό των οργανωτών της επίθεσης στο Σουρούτς, ακόμα και για περιστατικό όπου φορτίο με όπλα με προορισμό τη Συρία εντοπίστηκε στα Άντανα. Το φορτίο ανήκει στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και ο εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση δεν μπορεί να συνεχίσει την έρευνα καθώς φυσικά τα στοιχεία είναι απόρρητα.

 

Πρόσφυγες, ή ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει

Σήμερα πάνω από δύο εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες βρίσκονται στην Τουρκία και θα ήταν σημαντικό, μέσα στην καταστροφή, αν παρέμεναν κοντά στη Συρία καθώς θα ήταν ευκολότερο να επαναπατριστούν όταν οι συνθήκες στη χώρα το επιτρέψουν. Η άμεση εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο περιπλέκει τα πράγματα. Τα καράβια προσφύγων φεύγουν από τα παράλια της Τουρκίας και η τραγωδία χιλιάδων ανθρώπων γίνεται υπολογισμός στα νέα δημογραφικά δεδομένα της Συρίας της επόμενης μέρας.

 

Τίνα Στρίκου

Σχόλια

Exit mobile version