Αρχική πολιτική «Τώρα δεν παίζουμε…»

«Τώρα δεν παίζουμε…»

Το «χειροτερόμετρο» σε πλήρη λειτουργία από την Κουμουνδούρου

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει στις εκλογές με βασικό σύνθημα «Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας». Μάλιστα σε κάποιο σποτ συμπληρωνόταν «τώρα δεν παίζουμε, αποφασίζουμε για τη ζωή μας». Το μήνυμα του σλόγκαν, σαφές: Στις ευρωεκλογές οι πολίτες κάνανε πλάκα, τώρα πρέπει να σοβαρευτούν και να μας ψηφίσουνε.

Με λίγα λόγια, αυτός που έκανε «λάθη», αυτός που πρέπει να διορθωθεί, αυτός που πρέπει να «λάβει το μήνυμα», είναι ο ψηφοφόρος και όχι το «κόμμα». Ο ψηφοφόρος δεν ψήφισε σωστά στις ευρωεκλογές, έκανε χαβαλέ, δεν σκέφτηκε ψύχραιμα και λογικά. Το μυαλό θα πήγαινε στο γνωστό ποίημα με την κυβέρνηση που καλείται «να διαλύσει το λαό και να εκλέξει έναν άλλον» αν δεν μιλάγαμε για καταστάσεις απείρως φαιδρότερες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος αντιμετωπίζεται έτσι. Μετά τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, στην ερώτηση του Μακρόν τι λέει η κοινή γνώμη για τις Πρέσπες, ο Τσίπρας απάντησε ότι η «πλειοψηφία όσων μπορούν να σκεφτούν» είναι υπέρ. Εδώ κρύβεται μια πιο βαθιά αντίληψη. Ο λαός είναι κατά βάση αφελής, δεν σκέφτεται, δεν καταλαβαίνει, δεν μπορεί να κρίνει. Μόνο μια ηγετική ομάδα έχει αυτά τα χαρίσματα και πρέπει με κάποιο τρόπο να επιβάλει τη θέλησή της στους «πολλούς», εξ ονόματος των οποίων δρα και αποφασίζει.

Προφανώς οι κυβερνητικοί του ΣΥΡΙΖΑ και δεν κατάλαβαν τίποτα. Είναι φανερό όταν δομούν μια προεκλογική εκστρατεία πάνω στην τρομοκρατία της «δεξιάς παλινόρθωσης» που θα φέρει την καταστροφή ενώ όλα πήγαιναν περίπου πρίμα. Είναι φανερό ότι συνεχίζουν ακριβώς την ίδια τακτική που την πλήρωσαν στις ευρωεκλογές, όταν και πάλι όλη τους η καμπάνια εξαντλούνταν στο πόσο χειρότερη είναι η Ν.Δ.

Αρκεί να παρακολουθήσει κανείς τα κυβερνητικά στελέχη στις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους. Κουνούν το δάχτυλο, καλούν τους πάντες να ξυπνήσουν, να καταλάβουν επιτέλους τι συμβαίνει, να αναγνωρίσουν ότι φως και σκοτάδι κονταροχτυπιούνται στις εκλογές, να αποφασίσουν το αυτονόητο. Αφού για δυο τρεις μέρες, ζαλισμένοι από το αποτέλεσμα των εκλογών, αναγκάστηκαν να λένε ότι έλαβαν κάποιο «μήνυμα» για τα λάθη και τις παραλείψεις τους, στη συνέχεια το ξέχασαν τελείως. Πουθενά δεν φαίνεται ότι κάτι έκαναν στραβά, ίσως μόνο επικοινωνιακά δεν πρόβαλαν πόσο καλό έκαναν στον τόπο, κατά τις γνωστές ατάκες πολιτικών και καλλιτεχνών του τύπου «μεγάλο μου ελάττωμα είναι πόσο ειλικρινής είμαι»…

Προφανώς και δεν κατάλαβαν τίποτα. Είναι φανερό όταν δομούν μια προεκλογική εκστρατεία πάνω στην τρομοκρατία της «δεξιάς παλινόρθωσης» που θα φέρει την καταστροφή ενώ όλα πήγαιναν περίπου πρίμα. Είναι φανερό ότι συνεχίζουν ακριβώς την ίδια τακτική που την πλήρωσαν στις ευρωεκλογές, όταν και πάλι όλη τους η καμπάνια εξαντλούνταν στο πόσο χειρότερη είναι η Ν.Δ.

Το «χειροτερόμετρο» όμως, είναι πολύ δύσκολο να ωφελήσει ένα κόμμα. Άλλωστε, υπάρχει ένα δομικό λάθος στην όλη συλλογιστική. Οι περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε λίγα χρόνια, στο μεγάλο τους ποσοστό δεν μετακινήθηκαν προς τη Ν.Δ. Σκορπίστηκαν σε πολλές κατευθύνσεις ή απείχαν από την εκλογική διαδικασία. Στον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει σαν να πιστεύουν ότι οι ψηφοφόροι φεύγουν από αυτούς γιατί θεωρούν καλή τη Νέα Δημοκρατία. Και πασχίζουν να αποδείξουν ότι είναι χειρότερη. Διαβάζουν λάθος όλο το σκηνικό, αγνοούν τον «Κανέναν» ή προσπαθούν να τον φέρουν εκβιαστικά στην κάλπη για να απομακρύνει τη μητσοτακική πανωλεθρία.

Η πρόσφατη πείρα έχει δείξει ότι με την τρομοκρατία δεν κερδίζεις εκλογές και δημοψηφίσματα αλλά τα χάνεις. Εδώ βέβαια το «διακύβευμα» δεν είναι η νίκη αλλά μια συγκράτηση της πτώσης. Και είναι αλήθεια ότι κάποιες δυνάμεις μπορεί να συγκρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επισείοντας τον μπαμπούλα της ανάλγητης Δεξιάς. Ούτε για αστείο όμως δεν μπορεί να αλλάξει έτσι το γενικό κλίμα, κι ας δηλώνει ο Τσίπρας ξανά σίγουρος για την ανατροπή και τη νίκη…

Γ.Π.

Σχόλια

Exit mobile version