του Γιώργου Κυριακού

Οι «Μεγάλοι» της Δύσης (αν και όχι όλοι) επιχειρούν να εκτονώσουν την ένταση στο δυτικό μέτωπο των Βαλκανίων. Μοναδικό «σύννεφο», η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στον Βουλίν, τον επικεφαλής των σερβικών μυστικών υπηρεσιών. Οι κυρώσεις ήταν άραγε αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας του Κοσοβάρου αρχιλομπίστα Μπισλίμι και του προέδρου της σερβικής αντιπολιτευτικής ομάδας «Odgovor», Μπογκντάνοβιτς, που υποστηρίζεται από τον Κούρτι; Ή «απλώς» μαζεύουν τα λουριά στη Σερβία; Ο Βούτσις πάντως απάντησε σκωπτικά ότι «δεν βρέθηκε κοκαΐνη στο γραφείο του Βουλίν, αλλά στον Λευκό Οίκο», υπενθυμίζοντας και βίντεο με τον Μπογκντάνοβιτς να κάνει χρήση κόκας!

Ο Ράμα από την πλευρά του, εξακολουθώντας να ποζάρει ως τοποτηρητής της διαδικασίας του Βερολίνου, υπέδειξε τον Κούρτι σαν αιτία της κρίσης, ειρωνευόμενος («δεν νιώθω σαν γαμπρός που τον έστησε η νύφη») την άρνηση του δεύτερου να συναντηθούν – αλλά και καλοπιάνοντάς τον, λέγοντας ότι στην προσεχή συνάντηση της διαδικασίας του Βερολίνου στα Τίρανα «ο Κούρτι θα βρίσκεται στο σπίτι του». Στις μισές αλήθειες, ο Κούρτι, πρωταγωνιστής της προσπάθειας για την ένωση Αλβανίας-Κοσόβου, επέμεινε για κοινές συνεδριάσεις και για την υπογραφή 13 διμερών συμφωνιών – κάτι που αποφεύγει ο Ράμα. Η δε Κοσοβάρα ΥΠΕΞ Γκερβάλα ζήτησε από τον Αλβανό πρωθυπουργό να μην παριστάνει τον εκπρόσωπο της Ε.Ε.!

Ωστόσο η Αγγλία φαίνεται να ακολουθεί τη δική της «διαδικασία»: Αγγλίδα βουλευτίνα ανέφερε ότι οι Σέρβοι μεταφέρουν οπλισμό στο Κόσοβο με ασθενοφόρα(!) και ότι αυτός αποθηκεύεται σε ορθόδοξους ναούς και μοναστήρια της περιοχής(!). Αμέσως μετά, ο Άγγλος πρωθυπουργός καταδίκασε τους «βίαιους Σέρβους διαδηλωτές» και ανέφερε ότι η Αγγλία «διερευνά ευκαιρίες επέκτασης» στην περιοχή! Η KFOR διέψευσε την βουλευτίνα, αλλά η προβοκάτσια της έδωσε στη δύσκολη στιγμή μια ανάσα στο Κόσοβο. Να διαπραγματεύονται άραγε την ίδρυση βρετανικής βάσης;

Η Βρετανίδα βουλευτίνα Αλίσια Κιρνς, μέλος του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (εδώ ανάμεσα στον πρώην και τον νυν Βρετανό πρωθυπουργό), κατήγγειλε τους Σέρβους ότι μεταφέρουν όπλα στο Κόσοβο με… ασθενοφόρα, και τα κρύβουν σε ορθόδοξα μοναστήρια! Διαψεύστηκε ακόμη κι από τη ΝΑΤΟϊκή KFOR, αλλά τη δουλειά της την έκανε.

Όλοι παλεύουν για μια θέση στον ήλιο (πλην μίας εξαίρεσης…)

Ο Βούτσιτς πάλι, συνεχίζοντας την πολυκεντρική πολιτική, αποκατέστησε σχέσεις με το Μαυροβούνιο υποσχόμενος αγορά αμερικανικού LGN από τον… μελλοντικό τερματικό σταθμό του Μπαρ. Ζήτησε ταυτόχρονα τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ενεργοποίηση του ψηφίσματος 1244, καθώς και συνομιλία με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ προκειμένου να δοθεί η άδεια στη Σερβία να επέμβει «ειρηνευτικά»! Επίσης ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την ευρωπαϊκή Airbus για τη συμπαραγωγή στρατιωτικών ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ο ίδιος ενισχύει τη θέση του μέσα στη χώρα καταγγέλλοντας την αντιπολίτευση που διαδηλώνει: «Οι Δυτικοί μιλάνε για ρωσική επιρροή στη Σερβία, αλλά πριν από τις εκλογές στέλνουν χρήματα, ιδιαίτερα στους Πράσινους». Μάλιστα, προειδοποίησε έμμεσα και την Ουκρανία ότι θα διακόψει κάθε εξαγωγή όπλων λόγω αμυντικών υποχρεώσεων!

Ο Ράμα, γεωπολιτικό άλογο στο βαλκανικό σκάκι, με το προφίλ του αδιάφθορου(!) προσπερνά τις εσωτερικές κρίσεις για να χρησιμεύει στις διεθνείς. Απέλυσε τον υπουργό Εσωτερικών μετά την κυκλοφορία σοκαριστικού βίντεο με ροπαλοφόρους «υπαλλήλους» βουλευτή του κόμματός του να χτυπούν αλύπητα πολίτες, που διαμαρτυρήθηκαν για παράνομη λειτουργία νταμαριού. Στη δε Σύνοδο του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι θα αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες «ώστε να είμαστε στην πρώτη γραμμή». Εκτός από τις ΗΠΑ-Ε.Ε.-Τουρκία, υποστηρίζεται κι από τους Αζέρους ενεργειακά, υποσχόμενος δημιουργία κόμβου του Νότιου Διαδρόμου ΤΑΡ – αλλά και ως ανταμοιβή επειδή πέρσι εμπόδισε ψήφισμα εναντίον του Αζερμπαϊτζάν.

Στο Κόσοβο το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Συμμαχία για το Μέλλον» κατέθεσε πρόταση μομφής, και οι 84(!) ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. εξέφρασαν ανησυχίες για τις… μεταρρυθμίσεις. Ο δε Κούρτι υποσχέθηκε ξανά στην Ε.Ε. μείωση της επιτήρησης στον Βορρά (δηλαδή στα εδάφη με σερβική πλειοψηφία) και την προκήρυξη εκλογών – πάντα όμως χωρίς να δεσμεύεται για την εφαρμογή της συμφωνίας για τους Σερβικούς Δήμους.

Ποιος δεν  κερδίζει χρόνο υπ’ αυτές τις περιστάσεις; Εδώ ταιριάζει ως απάντηση μία ακόμα ερώτηση: Αν πούμε ότι η Ελλάδα κοιμάται όρθια ενώ πληρώνει το βαλκανικό ξενοδοχείο, θα μας αποκαλέσουν εθνικιστές;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!