Οι μαφίες συνεχίζουν να λυμαίνονται το άθλημα
του Γιώργου Πατέλη
Με αιτία τον πρόσφατο εμπρησμό του σπιτιού του Γιώργου Μπίκα, διεκόπησαν, μετά από εντολή των ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, εκ νέου όλες οι εγχώριες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Το τελευταίο αυτό γεγονός έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων συμβάντων που αναδεικνύουν των πόλεμο μαφιών που έχει ξεσπάσει εδώ και κάποια χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο με θύματά του όχι μόνο το άθλημα, αλλά και αρκετό κόσμο γύρω και μέσα σ’ αυτό.
Οι τέσσερις μεγάλοι των… επιχειρήσεων
Οι «πράσινοι» έχουν στο τιμόνι τον Γ. Αλαφούζο, εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ. Η ΑΕΚ τον πρόεδρο Δ. Μελισσανίδη, «αυτοδημιούργητο εφοπλιστή» κατηγορούμενο για λαθρεμπόριο και συμμέτοχο του fund που εξαγόρασε τον ΟΠΑΠ, ενώ η ποδοσφαιρική ιστορία που δεν αναφέρεται συχνά, είναι η καταδίκη του το 1982 για δωροδοκία ποδοσφαιριστή. Ο τρίτος της «παρέας» είναι ο Ιβάν Σαββίδης, μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, που χρησιμοποιεί την ομάδα σαν όχημα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών του σε όλη την Μακεδονία, έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και είναι μελλοντικός καναλάρχης. Τέλος ο Β. Μαρινάκης, μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, που αποτελεί ίσως τον πιο πολυσυζητημένο της «παρέας» και αφήνεται να εννοηθεί πως «παίζει» μόνος του εναντίον μιας ιδιόμορφης συμμαχίας που έχει σχηματιστεί από τους υπόλοιπους τρεις. Χαρακτηριστικά στοιχεία γι’ αυτόν αποτελούν το πρόσφατο «εύρημα» της δικαιοσύνης για το ακυβέρνητο καράβι που μετέφερε δύο τόνους ηρωίνης, οι εκκρεμείς δίκες για την «εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο», ενώ με βούλευμα της δικαιοσύνης, του είχε απαγορευτεί η ενασχόλησή με το ποδόσφαιρο. Τέλος σε πολιτικό επίπεδο είναι γνωστές οι στενότατες σχέσεις του με την οικογένεια Μητσοτάκη. Επίσης μελλοντικός καναλάρχης.
Οι διεθνείς «σωτήρες»
Πολλοί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για κάθαρση στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στις διεθνείς ομοσπονδίες. Αυτές, όμως, όπως φαίνεται επανειλημμένως έχουν τους δικούς τους «καρχαρίες». Πρόσφατα παραδείγματα η αποπομπή του Ζεπ Μπλάτερ από την ΦΙΦΑ και του πρώην διεθνούς Γάλλου ποδοσφαιριστή Μισέλ Πλατινί, με βαριές κατηγορίες και για τους δύο. Όπως φαίνεται, όμως, τελευταία, ιδιαίτερο ρόλο παίζει και το ελληνικό στοιχείο με την πρόσληψη του Θ. Γιαννίκου, πρώην αντιπροέδρου του Ολυμπιακού στην ΦΙΦΑ και την ανάδειξη του Θ. Θεοδωρίδη, υιού του πρώην ποδοσφαιριστή και νυν παράγοντα του Ολυμπιακού, Σ. Θεοδωρίδη στη θέση του γενικού γραμματέα της ΟΥΕΦΑ. Επίσης ο απεσταλμένος της ΦΙΦΑ, Κωστάκης Κουτσοκούμνης, ενώ, όντας ο ίδιος πρόεδρος της κυπριακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, δεν τόλμησε να κάνει τίποτα, ούτε διακοπή του πρωταθλήματος, για περιστατικά εξίσου σοβαρά με αυτά των Μπίκα, Τσαχειλίδη. Αρκείται περισσότερο στο να «καταπολεμάει» την διαφθορά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το «θέατρο του παραλόγου»
Αφού έλαβε τέλος το «σίριαλ Γκιρτζίκη» με την απομάκρυνσή του από την προεδρεία της ΕΠΟ, μετά και την εμπλοκή του στο σκάνδαλο με τις κάρτες υγείας, η τελευταία ανακάλυψη και μάλιστα συναινετική από όλους, όπως φαίνεται, είναι ο Βασίλης Γκαγκάτσης. Παρά το σημαίνοντα ρόλο που έπαιξε ο ίδιος κάποια χρόνια πριν και οδήγησαν και στις σημερινές παθογένειες του ποδοσφαίρου, σύμφωνα μάλιστα και με τους τρεις της ιδιότυπης συμμαχίας (ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ), σήμερα εμφανίζεται ως κρίσιμος άνθρωπος που μπορεί να οδηγήσει στην εξομάλυνση της κατάστασης. «Χρειαζόμαστε ειδικό άνθρωπο και ο κ. Γκαγκάτσης έχει αυτές τις προϋποθέσεις» δήλωσε ο Γ. Αλαφούζος, ενώ ο πρόεδρος της Ξάνθης έσπευσε να υπερασπιστεί την επιλογή Γκαγκάτση, λέγοντας ότι όλοι αξίζουν δεύτερη ευκαιρία. Το τραγικό στην όλη υπόθεση είναι ότι πριν λίγο καιρό όλοι οι των μεγάλων ομάδων έλεγαν ότι ο συγκεκριμένος διώκεται για κακουργήματα από τον εισαγγελέα της διαφθοράς…
Οι Κυριακές δεν θα κερδηθούν από τους υπουργούς!
Όπως ο πρώην υφυπουργός αθλητισμού, Στ. Κοντονής, έτσι και ο νέος Γ. Βασιλειάδης, δεν έχουν την πρόθεση να αγγίξουν τις μαφίες που αντιμάχονται στον ελληνικό αθλητισμό, με προφανείς τις επεκτάσεις της μάχης τους κι έξω απ’ αυτόν. Το μόνο που προσπαθήθηκε και συνεχίζει να προσπαθείται είναι να μοιραστεί εκ νέου η πίτα των χρημάτων.
Στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση για την διοίκηση της ΕΠΟ, υπάρχει ένα τεράστιο παρασκήνιο με εξαγορές και απειλές στους παράγοντες των τοπικών ενώσεων ποδοσφαιρικών σωματείων σε όλη την Ελλάδα. Εκεί δεν υπήρξε καμία ιδιαίτερη παρέμβαση από τον Στ. Κοντονή. Αντιθέτως, παρά τις κραυγές περί κάθαρσης και τις αποφάσεις για διακοπή της αγωνιστικής δράσης, φαίνεται ότι ο πρώην υφυπουργός δεν ασχολήθηκε με τις μαφιόζικες ενέργειες. Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι η παλιά συνταγή που επανεισάγει στον διάλογο ο Γ. Βασιλειάδης, της χρήσης, δηλαδή, ξένων διαιτητών, λες και η λύση στο πρόβλημα είναι η «αλλαγή εθνικότητας» των διαιτητών κι όχι ο ίδιος ο πυρήνας που ελέγχεται από τα μεγάλα και πιο εγκληματικά συμφέροντα.