Παγκόσμια κινητοποίηση υπέρ του ελληνικού λαού
της Τίνας Στρίκου
Η διεθνής αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την αντίσταση στις επιταγές της τρόικας έχει εκφραστεί ήδη από καιρό. Πολιτικά κόμματα, κοινωνικά κινήματα, πρωτοβουλίες πολιτών στην Ευρώπη (και όχι μόνο) χρωματίζονται από τον αγώνα και την αγωνία του ελληνικού λαού. Το ελληνικό ζήτημα έχει διεθνοποιηθεί και «από τα κάτω». Ακόμη κι αν δεν έχει παρθεί καμιά σοβαρή πρωτοβουλία για το φούντωμα ενός παγκόσμιου κινήματος συμπαράστασης, έστω και μόνο διαισθητικά πολλοί κατανοούν τι παίζεται, και κινητοποιούνται με χίλιους τρόπους: από τις «καθιερωμένες» πια διαδηλώσεις ώς τη συγκέντρωση υλικής βοήθειας, κι από τις καταλήψεις γραφείων της Ε.Ε. μέχρι την αυθόρμητη αντίδραση απλών ανθρώπων: «Φέτος, διακοπές στην Ελλάδα!».
Οι κινητήριες χορδές των λαών πάλλονται από αγανάκτηση για την επιμονή της τρόικας να ταπεινώσει μια μικρή χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική σημαία ανεμίζει στα χέρια χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, κρεμιέται σε μπαλκόνια σπιτιών στο Όσλο, αναρτάται στον ιστό του δημαρχείου στη Σαραγόσα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Κι εκεί που δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα… ζωγραφίζεται! Στο Ντακάρ της Σενεγάλης αριστεροί συνδικαλιστές οργάνωσαν εργαστήρι κατασκευής ελληνικών σημαιών για μια διαδήλωση αλληλεγγύης που προετοίμαζαν! Με δυο λόγια, ενόψει του κρίσιμου μεθαυριανού δημοψηφίσματος, τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα ξανά σ’ αυτή τη γωνιά της Γης.
Δηλώσεις υποστήριξης
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Μαδούρο έστειλε μήνυμα ενθάρρυνσης στον ελληνικό λαό, καλώντας τον να απορρίψει τις επιταγές της τρόικας και θυμίζοντας τα οικονομικά επιτεύγματα της Λατινικής Αμερικής μέσα σε θεσμούς που ευνόησαν την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα, την κοινή πρόοδο και την αλληλεγγύη.
Ο ηγέτης του ιρλανδικού Sinn Fein Τζέρι Άνταμς δήλωσε: «Το κόμμα μας θα συνεχίσει να πιέζει για μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό. Δυστυχώς, η ιρλανδική κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα τις μικροκομματικές της ανησυχίες, αφού μια μείωση του ελληνικού χρέους θα καταδείκνυε την αποτυχία της να διεκδικήσει το ίδιο».
Οι Podemos απαιτούν από την ισπανική κυβέρνηση και την Ε.Ε. «να σεβαστούν την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, να σεβαστούν τη δημοκρατική θέληση και τα στοιχειώδη δικαιώματα των Ελλήνων, που έχουν συστηματικά παραβιαστεί στα χρόνια της λιτότητας».
Η Μπολιβαριανή Συμμαχία για τους Λαούς της Δικής μας Αμερικής – Συνθήκη για το Εμπόριο των Λαών (ALBA-TCP), που αποτελεί διακρατική συνεργασία 11 λατινοαμερικάνικων χωρών, τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «η ιστορική μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα είναι αγώνας για τη σωτηρία όλης της ανθρωπότητας, αγώνας για τη ζωή, την ελευθερία και την αυτοδιάθεση όλων των λαών».
Επίσης πολλά συνδικάτα (πλην της… ελληνικής ΓΣΕΕ) εξέδωσαν διακηρύξεις αλληλεγγύης με τον εργαζόμενο λαό της Ελλάδας. Ανάμεσά τους η πορτογαλική εργατική συνομοσπονδία CGTP, η γαλλική CGT και τμήματα της γερμανικής IG Metall.
Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης
Την προηγούμενη εβδομάδα ακτιβιστές στο Δουβλίνο και τη Βιέννη κατέλαβαν κτίρια της Ε.Ε. στις πόλεις τους για να διαμαρτυρηθούν για την αντιδημοκρατική πολιτική των «θεσμών». Αυτή την εβδομάδα οι κινητοποιήσεις πολλαπλασιάστηκαν:
Τη Δευτέρα διαδήλωσαν υπέρ της Ελλάδας στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, όπου προγραμματίζεται και νέα συγκέντρωση για αύριο Σάββατο. Παρόμοιες κινητοποιήσεις έγιναν στη Λισαβόνα, τη Στουτγάρδη, το Άμστερνταμ και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε και στο Σικάγο των ΗΠΑ, έξω από το ελληνικό προξενείο. Επίσης, πάντα τη Δευτέρα, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών και άλλες αριστερές οργανώσεις διαδήλωσαν στην κεντρική οδό Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης με κεντρικό σύνθημα «Ζήτω η αδελφοσύνη των λαών», καταλήγοντας έξω από το ελληνικό προξενείο!
Τις επόμενες μέρες συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις, δίνοντας τη σκυτάλη στο Μπέλφαστ, σε πολλές ιταλικές πόλεις (μεταξύ των οποίων η Πάρμα, η Βερόνα και το Μιλάνο), στην Κοπεγχάγη και το Άρχους, στο Παρίσι, στην Ισπανία (Σεβίλλη, Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα, και Γρανάδα), στη Γλασκόβη της Σκωτίας, στη Χώρα των Βάσκων (Βιτόρια και Μπιλμπάο), στην Οξφόρδη κ.α.
Για σήμερα έχουν αναγγελθεί διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες (για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα), στο Βερολίνο και δεκάδες ακόμη γερμανικές πόλεις (μεγάλη συμμετοχή αναμένεται σε Βρέμη, Φρανκφούρτη, Στουτγάρδη, Κολωνία, Φράιμπουργκ, Ντίσελντορφ, Μανχάιμ), στο Λουξεμβούργο και στη Βιέννη. Νέος γύρος κινητοποιήσεων και σε όλο το ισπανικό κράτος, βέβαια, καθώς και σε δεκάδες ιταλικές πόλεις. Δεν λείπουν οι συγκεντρώσεις και στην πάλαι ποτέ «ανατολική Ευρώπη», μεταξύ άλλων στη Βαρσοβία, στην Τιφλίδα της Γεωργίας και στην Πετρούπολη.
Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και το Σαββατοκύριακο, όπου προγραμματίζονται νέες εκδηλώσεις στο Δουβλίνο, το Εδιμβούργο, το Μπρίστολ, τις Βρυξέλλες, τη Μαδρίτη, το Βερολίνο… ακόμη και στο Μόντρεαλ του Καναδά!