Διεθνής συνάντηση κινημάτων του νερού, 16-18 Μάη στη Θεσσαλονίκη

 30_afisanero

Ένα χρόνο μετά το επιτυχημένο δημοψήφισμα που πάγωσε τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης του νερού της Θεσσαλονίκης και ανάγκασε τους υποψήφιους αγοραστές να σκεφτούν τη λαική ετυμηγορία, το SOSτε το Νερό δηλώνει παρών και συνεχίζει τον αγώνα του πρώτα απ’ όλα ενημερώνοντας τον κόσμο για το πόσο σημαντικό είναι το νερό να παραμείνει δημόσιο αγαθό. Αλλά ταυτόχρονα ανοίγοντας τη συζήτηση για τις πιθανές μελλοντικές μορφές διαχείρισης.

Το πρόγραμμα της Διεθνούς Συνάντησης Κινημάτων του Νερού ξεκινά το Σάββατο το απόγευμα (στις 5μ.μ.) με την υποδοχή των διεθνών αντιπροσωπειών αλλά και με την προβολή μιας σειράς ταινιών με θέμα το νερό στο Σινέ Αλέξανδρος. Η συζήτηση ωστόσο αρχίζει την Κυριακή το πρωί στις 10:00 στο χώρο του Δημαρχείου (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου) με θέμα «Το νερό ως κοινό αγαθό. Ελληνική και διεθνής κατάσταση κινημάτων του νερού. Επόμενες δράσεις». Σε αυτή την ενότητα αποστολές από Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Δράμα, Βόλο, Βέροια, Γιάννενα, Καναδά, Βολιβία και Παλαιστίνη, αλλά και εκπρόσωποι σωματείων, Ινστιτούτων και ευρωπαϊκών οργανώσεων που ασχολούνται με το ζήτημα της υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών, τοποθετούνται επι του θέματος.

Η κουβέντα συνεχίζεται το απόγευμα (στις 4:00) με τη δεύτερη ενότητα: «Πώς διαχειριζόμαστε το νερό ως κοινό αγαθό; Εμπειρίες και μοντέλα κοινωνικής διαχείρισης του νερού». Η διαδικασία κλείνει με τη συνέλευση του Ευρωπαικού Κινήματος του Νερού.

Η δεύτερη ημέρα της συνάντησης ξεκινά δυναμικά (στις 9:30) με τη θεματική «Το δημοψήφισμα της Θεσσαλονίκης. Ένας χρόνος μετά. Τι θέλουμε για το νερό (ύδρευση και αποχέτευση) της πόλης μας;». Οι καλεσμένοι, Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές, ξένοι ευρωβουλευτές, τοπικοί παράγοντες και ξένες αποστολές, απαντούν και τοποθετούνται στα τρία ερωτήματα που τους θέτει το SOSτε το Νερό. Τα ερωτήματα που θα αναπτυχθούν στις εισηγήσεις απο τα μέλη του συντονιστικού θα έχουν να κάνουν με το πώς θα αξιοποιηθεί το δημοψήφισμα του νερού, πώς θα κατοχυρωθεί το νερό ως κοινό αγαθό και τέλος πώς θα εξασφαλιστεί η συλλογική/δημόσια διαχείριση της ύδρευσης και αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα προκύψει το κοινό ανακοινωθέν της Διεθνούς Συνάντησης, το οποίο και θα παρουσιαστεί στον Τύπο.

Η Συνάντηση θα ολοκληρωθεί με τη μεγάλη γιορτή του νερού, με μουσική και δρώμενα στον Λευκό Πύργο και σε όλο το μήκος της παραλιακής όπου θα έχουμε την ευκαιρία μ’ έναν πιο χαλαρό τρόπο να συνευρεθούμε με τους συμπολίτες μας και να απλώσουμε παντού το μήνυμα ότι η υπόθεση του νερού είναι στο χέρι μας!

 

Α.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!