Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των ΒΑΠΕ: Ένσταση σε απόφαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη για τη διαχείριση των υδάτων του νησιού

Τη διαφύλαξη των υδάτων της Κρήτης ως δημόσιο αγαθό και όχι ως μέσο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ζητά από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη το Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ. Τα μέλη του Δικτύου κατέθεσαν τεκμηριωμένη ένσταση στην Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία στις 30 Μαρτίου εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του νησιού. Στη συγκεκριμένη μελέτη, εκτός από σημαντικά έργα ύδρευσης και άρδευσης που έχει ανάγκη η Κρήτη περιλαμβάνονται και «ενεργειακά» έργα και συγκεκριμένα 18 Υβριδικοί Σταθμοί ΑΠΕ. Αυτό είναι και το σημείο που αλλάζει όλη τη φιλοσοφία στη διαχείριση των υδάτων καθώς αποδίδει χαρακτήρα εμπορεύματος στο νερό και ως εκ τούτου ζητείται η απαλοιφή των συγκεκριμένων έργων από τον όλο σχεδιασμό για το νησί.  

Στο κείμενο της ένστασης, με τεκμηριωμένα επιχειρήματα ανατρέπεται η φιλολογία περί «φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας» και ειδικά το βασικό επιχείρημα περί μη απωλειών νερού από τα αντλησιοταμιευτικά έργα. Παρόλο που στα έργα αυτά χρησιμοποιείται συγκεκριμένη ποσότητα νερού η οποία μεταφέρεται μεταξύ δύο ταμιευτήρων παράγοντας ρεύμα (κλειστό κύκλωμα), εντούτοις το Παγκρήτιο Δίκτυο τονίζει πως το νερό αναπληρώνεται σε μόνιμη ή τακτική βάση λόγω εξάτμισης και απωλειών από την επανακυκλοφορία και συνεπώς υπάρχει διαρκής απόληψη νερού από το υδατικό σύστημα.

Εκατομμύρια κυβικά μέτρα

Συνολικά για τα 14 από τα 18 έργα που έχουν προγραμματιστεί για το νησί θα απαιτηθούν πάνω από 7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού (7.389.000 κ.μ.) τα οποία περιοδικά θα αναπληρώνονται λόγω της εξάτμισης και των απωλειών, ενώ για τα υπόλοιπα 4 έργα δεν έχουν δοθεί ακόμα τα σχετικά στοιχεία. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις τα νερά αυτά προβλέπεται να προέλθουν από γεωτρήσεις και κατά συνέπεια αποτελούν παρεμβάσεις στο υπόγειο υδατικό σύστημα, οι οποίες με βάση τις ευρωπαϊκές Οδηγίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως ΑΠΕ.

Στις 13 από τις 14 αυτές περιπτώσεις πρόκειται για ιδιωτικές εταιρίες που αποκτούν πρόσβαση στο νερό, ενώ το 14ο που αφορά στο φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου, έχει ανατεθεί ήδη σε γνωστή εταιρία (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε.). Στις μισές δε, από τις ιδιωτικές παρεμβάσεις τα έργα προωθούνται από θυγατρικές της ίδιας εταιρίας που είναι η EDF EN HELLAS S.A, θυγατρική της γαλλικής EDF Energies Nouvelles.

Με βάση όλα τα παραπάνω, το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ ζητά από τον υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη, από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, τον γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Απόστολο Αλεξόπουλο και τον ειδικό γραμματέα Υδάτων Κωνσταντίνο Τριάντη να απαλείψουν τα ενεργειακά έργα από τα προγραμματιζόμενα έργα νερού στην Κρήτη.

«Όχι μόνο δεν είναι αυτονόητη, αλλά είναι έξω από κάθε λογική η δημιουργία υδροηλεκτρικών σταθμών από υπόγεια νερά στην Κρήτη, με πρόσχημα την αποθήκευση ενέργειας» αναφέρεται στο κείμενο της ένστασης ενώ τονίζεται πως η δημιουργία υβριδικών σταθμών στην Κρήτη θα επιδεινώσει την κατάσταση των υδατικών πόρων, του περιβάλλοντος, των παραγωγικών δραστηριοτήτων και της οικονομίας του νησιού.

Εξάλλου, στην Κρήτη, παρά την αλλαγή της κυβέρνησης το κλίμα έναντι της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης Βιομηχανικών ΑΠΕ παραμένει δυναμικό και όπως αναφέρουν στο κλείσιμο της ένστασής τους τα μέλη του Παγκρήτιου Δικτύου, «η κοινωνία της Κρήτης θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την αποτροπή των συγκεκριμένων ενεργειακών έργων, και εμείς θα συμβάλουμε στον αγώνα αυτό με κάθε τρόπο».

Μάριος Διονέλλης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!