Μια μέρα μετά τη μεγάλη απεργία, ο υπηρέτης της τρόικας… ξαναχτύπησε.
Μόλις μια μέρα μετά τη μεγαλειώδη απεργία της 23ης Φλεβάρη ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε το επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Σε μια προσπάθεια να δείξει στους εντολείς του (ΔΝΤ και Ε.Ε.) ότι η κυβέρνηση δεν κάμπτεται από τη λαϊκή κατακραυγή, επαναβεβαίωσε την αταλάντευτη απόφαση για επιβολή ακόμα πιο σκληρής λιτότητας, η οποία σε συνδυασμό με το όσο-όσο ξεπούλημα της χώρας για 50 δισ. ευρώ, αναδεικνύει το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο, στο οποίο συνειδητά σπρώχνουν την κοινωνία και τη χώρα.
Ταυτόχρονα, ο -χωρίς φιοριτούρες- ωμός εκβιασμός της Μέρκελ στον Παπανδρέου ότι δεν συζητά τίποτα από αυτά για τα οποία… καμάρωνε μέχρι προχτές η κυβέρνηση (επιμήκυνση, επαναγορά κ.λπ.), αν δεν πάρει ένα ξεκάθαρο «ναι» στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, παραπέμποντάς τον στη Σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, αποδεικνύει ότι το στήσιμο του ευρωπαϊκού υπερκράτους – εκτρώματος που προωθεί ο γαλλογερμανικός άξονας προχωρά σταθερά και μεθοδικά.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες ανακοινώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος –εκτός των άλλων- είχε και ως αποστολή να κάμψει τις εσωκομματικές αντιδράσεις οι οποίες πληθαίνουν, το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής» που φτάνει έως το 2015 επιβάλει επιπλέον μέτρα 25 – 29 δισ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη προηγηθεί οι δύο «δόσεις» για το 2010-2011, ύψους 9,3 δισ. ευρώ.
Το 2010 έκλεισε με έλλειμμα περίπου 9,5%. Πέρυσι ελήφθησαν μέτρα 14,8 δισ. ευρώ για να πέσει το έλλειμμα στα 22 δισ. ευρώ από 36 δισ. το 2009. Το 2011 θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα 1,75 δισ. ευρώ, εκτός των ήδη συμπεφωνημένων μέτρων ύψους 8,159 δισ. ευρώ, εφόσον η ύφεση παραμείνει όπως έχει προϋπολογιστεί, δηλαδή στο 3%. Αν βαθύνει, κάτι που είναι σχεδόν βέβαιο, τότε θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα.
Τη διετία 2012 -2014, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Δημοσιονομικού Πλαισίου, θα απαιτηθούν μέτρα 8% του ΑΕΠ. Δηλαδή, μιλάμε για μέτρα της τάξης των 18,64 δισ. ευρώ.
Κόντρα στους υπολογισμούς και τα νούμερα που παραθέτει Γ. Παπακωνσταντίνου, σημείο – κλειδί είναι ο στόχος το 2015 το έλλειμμα να είναι 1%. Ακόμα και με τους πιο φιλοκυβερνητικούς υπολογισμούς, ο στόχος αυτός θα απαιτήσει περίπου 4,7 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρα και το 2015.
Το προφανές είναι ότι έρχεται νέα επίθεση στις συντάξεις, περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων σε όλους τους κλάδους, ενώ στο στόχαστρο των περικοπών θα βρεθούν υγεία και παιδεία.