του Γιάννη Νικολόπουλου
Με τις 154 ψήφους των Kοινοβουλευτικών Oμάδων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του ανεξάρτητου Νίκου Νικολόπουλου, ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τα ΜΜΕ αλλά και για τις πάσης φύσεως επενδύσεις, Νίκος Παππάς, κατέστη ο απόλυτος κυρίαρχος στο πεδίο των τηλεοπτικών ΜΜΕ. Ποτέ άλλοτε, ένας υπουργός δεν συγκέντρωσε τέτοια δύναμη και τόσες εξουσίες στα χέρια του, με το πρόσχημα της διαφάνειας, της αποτελεσματικής και τελεσίδικης ρύθμισης και της δήθεν πάταξης της διαπλοκής. Ποτέ άλλοτε ένας υπουργός δεν κατέστη ανεξέλεγκτος στο άγριο παρασκήνιο, που προμηνύεται ανάμεσα στους τηλεοπτικούς μνηστήρες.
Από τον περασμένο Οκτώβριο είχαν αποκαλυφθεί οι κυβερνητικές προθέσεις, προκειμένου η διαμόρφωση του νέου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου να περάσει αποκλειστικά στα χέρια του υπερυπουργού Επικρατείας και εξ απορρήτων συμβούλου και έμπιστου προσώπου του Αλέξη Τσίπρα. Πρώτα, με ένα διάτρητο συνταγματικά νομοθετικό πλαίσιο στον νόμο 4339/2015. Ο υπουργός προσδιόριζε τον αριθμό των αδειών, χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις, παραβιάζοντας κάθε συνταγματική πρόνοια και παρακάμπτοντας τη συμμετοχή και τη δεσμευτική, έστω, γνωμοδότηση του ΕΣΡ στη διαδικασία καθορισμού. Στον ίδιο νόμο, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, εν μια νυκτί, κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, ο Παππάς διέλυσε την τότε υφιστάμενη και σύννομη σύνθεση του ΕΣΡ, συντηρώντας μια «οικογενειακή», πολιτική βεντέτα με την Ζωή Κωνσταντοπούλου και καθαιρώντας από το αξίωμα της προσωρινής προέδρου τη μητέρα της, Λίνα Αλεξίου, που είχε εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για τη νομιμότητα, τη συνταγματικότητα και την αρτιότητα του ν.4339/2015. Παράλληλα, άνοιξε τεράστια κερκόπορτα αδιαφάνειας, με την καθιέρωση της ανωνυμίας των μετοχικών κεφαλαίων των νέων αναδόχων εταιριών, ακολουθώντας σε αυτό το σημείο τις λεγόμενες «βέλτιστες πρακτικές» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ταυτόχρονα προέκυψε ένας μεγάλος εργασιακός Καιάδας με τη δυνατότητα, ο νέος ανάδοχος-καναλάρχης να μετατρέπει αυθαίρετα και κατά το δοκούν, τις άδειες γενικού περιεχομένου, σε ψυχαγωγικού ή ενημερωτικού, απολύοντας αυτοστιγμεί το πλεονάζον προσωπικό με την προστασία πια της νέας, εργοδοτικής «νομιμότητας».
Τέσσερις μήνες τώρα, η κίνηση Παππά να καθαιρέσει τρία μέλη του ΕΣΡ και ουσιαστικά να διαλύσει την Ανεξάρτητη Αρχή, χάρισε στους καναλάρχες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα και άλλες διοικητικές κυρώσεις. Τα κανάλια αποχαλινώθηκαν, παραβιάζοντας τηλεοπτικούς χρόνους τηλετζόγου και διαφημίσεων, ενώ 296 εκκρεμείς προς εξέταση φάκελοι στο Συμβούλιο, αραχνιάζουν στα ντουλάπια του. Ανάμεσά τους και πολλοί που αφορούν την προκλητική, αντιδημοκρατική και προπαγανδιστική στάση των καναλιών πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
Οι απανωτές νυχτερινές τροπολογίες Παππά και η πολλαπλώς αμφισβητούμενη και ουδέποτε πλήρως δημοσιευμένη γνωμοδότηση του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας παραδίδουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στις διαθέσεις του ίδιου και του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου, χωρίς στοιχειώδη έλεγχο και δημόσια διαβούλευση και παρέμβαση κοινωνικών και πολιτικών φορέων. Το δε ΕΣΡ θα παραμείνει ανενεργό όχι μόνο λόγω της αδυναμίας συγκρότησης που εύσχημα μεθόδευσε η συγκυβέρνηση, αλλά και με τη αντισυνταγματική στάση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, που προανήγγειλε την παύση των διαδικασιών ανάδειξης, μετά την τρίτη, άγονη απόπειρα. Με όλα τα παραπάνω, η διαπλοκή όχι μόνο δεν πλήττεται, αλλά τρίβει τα χέρια της, ενώ νέοι παίκτες, εγχώριοι και ξένοι, ετοιμάζονται να μπουν γερά στο παιχνίδι, καθώς και όπως φαίνεται ο πολυπράγμονας υπουργός Επικρατείας τάζει άδειες εντός και εκτός της χώρας σε όποιον είναι διατεθειμένος να δώσει ψιχία για ένα ανεκτίμητο, στην πραγματικότητα, ψηφιακό φάσμα και σήμα.