Η Τουρκία αποθρασυμένη από τη στάση αδιάφορης ουδετερότητας, παρά το λόγια υποτιθέμενης αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Κύπρο, που κρατήθηκε από το πολιτικό συμβούλιο του ΝΑΤΟ και την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου κλιμακώνει την επιθετικότητά της.
Δίπλα στο πόλεμο ακραίων δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών και εταίρων η Άγκυρα παρουσιάζει όλο και πιο προκλητικές απαιτήσεις για να «μειωθεί η ένταση» και να ξεκινήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος που πιεστικά απαιτούν ΗΠΑ και Γερμανία. Έτσι μόλις χθες, Παρασκευή 11/9, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, έθεσε τους παρακάτω όρους ως προϋποθέσεις αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο και στη Ν.Α. Μεσόγειο: «Για να μειωθεί η ένταση, πρέπει η Ελλάδα να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία γύρω από το ερευνητικό μας πλοίο Oruç Reis, να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου και να θέσει τέρμα στην αυξανόμενη πίεση στην “τουρκική μειονότητα” της Δυτικής Θράκης». Και ο Τούρκος εκπρόσωπος συμπλήρωσε εμφατικά: «Για να γίνει διάλογος και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι με την Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις και οι Ελληνοκύπριοι να συνεργαστούν με τους Τουρκοκύπριους, και για την κατανομή εσόδων για έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων».
Αυτή ήταν η απάντηση της Τουρκίας με αφορμή την επίσημη γερμανική θέση ότι η Ελλάδα είναι συνυπεύθυνη για την ένταση στην περιοχή αλλά και των συμβουλών των «νατοϊκών εταίρων» να αποφεύγουν τα ελληνικά μαχητικά να πλησιάζουν τα αντίστοιχα τουρκικά όταν πετούν μέσα στη ζώνη των 6-10 ναυτικών μιλίων.
Ήταν ταυτόχρονα και απάντηση για όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση των επτά μεσογειακών χωρών που συναντήθηκαν στην Κορσική. Το δικαίωμα βέβαια δίνει η επίσημη Ελλάδα όταν από ότι φαίνεται παίρνει μέρος σε διμερείς συναντήσεις «τεχνικού επιπέδου» παρά τις υποτιθέμενες «κόκκινες γραμμές» για απόσυρση των ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας και μοναδικό θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ
Πλησιάζει η στιγμή που το ελληνικό αφήγημα, ότι δηλαδή η Τουρκία δεν εκτελεί ερευνητικές εργασίες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και άρα δεν παραβιάζει το κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, θα καταρρεύσει ολοσχερώς
Τετελεσμένα γύρω από Καστελόριζο και Ρόδο
Δίπλα στο πόλεμο των εκβιαστικών-εκφοβιστικών ανακοινώσεων μαίνεται και ο πόλεμος των τετελεσμένων με τη διαρκή έκδοση NAVTEX που παρατείνουν χρονικά τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες και επεκτείνουν την περιοχή έρευνας γύρω ή και κοντά στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Ο τουρκικός τύπος έχει ήδη προαναγγείλει ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα συνεχίσει τις εργασίες του σε περιοχή που βρίσκεται μόλις στα 6 μίλια νότια του Καστελόριζου.
Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να εκδοθεί, όχι τυχαία, ταυτόχρονα με την επίσημη επίσκεψη της Ελληνίδας Πρόεδρου της Δημοκρατίας στο νησί.
Την ίδια στιγμή η Άγκυρα με νέα NOTAM δεσμεύει περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο από τις 16-22 Σεπτεμβρίου για στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά και ουσιαστικά περικυκλώνει το Καστελόριζο εμποδίζοντας κάθε δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό.
Όπως αποκαλύπτει η δημοσιογράφος Κύρα Αδάμ «Η Τουρκία με τη ΝΟΤΑΜ αυτή ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι η περιοχή μεταξύ Ρόδου/Καστελόριζου, η οποία εκτείνεται 36 ν.μ. νοτίως από τις τουρκικές ακτές εντός του FIR Αθηνών και διεθνούς θάλασσας αποτελεί τουρκική επικράτεια και κυριαρχία.
Με την ενέργεια αυτή η Τουρκία μετατρέπει τη διεθνή θάλασσα μεταξύ Ρόδου-Μεγίστης σε τουρκική επικράτεια με αποτέλεσμα να μπαίνει σφήνα μεταξύ των δυο ελληνικών νησιών και να εξαφανίζει την ΑΟΖ τους».
Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο στις αναιμικές αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης η τουρκική αντίδραση ήταν αστραπιαία «με έκδοση αγγελίας στην οποία δηλώνει διεθνώς ότι η περιοχή είναι τουρκική επικράτεια, η άσκηση θα γίνει κανονικότατα και δεν πρόκειται να ξανασχοληθεί με όποιες μελλοντικές αιτιάσεις ελληνικής κυβέρνησης».
Η προκλητική στάση της Τουρκίας υπερασπίζεται το κεκτημένο του τουρκολυβικού συμφώνου που αποσκοπεί στην κατάργηση κάθε επήρειας σε ΑΟΖ των ελληνικών νησιών και της Κρήτης και σε αναγόρευση σε τουρκική θάλασσα ολόκληρης της θαλάσσιας περιοχής ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.
Με αυτά τα δεδομένα πλησιάζει όλο και πιο κοντά η στιγμή που το ελληνικό αφήγημα, ότι δηλαδή η Τουρκία δεν εκτελεί ερευνητικές εργασίες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και άρα δεν παραβιάζει το κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, θα καταρρεύσει ολοσχερώς.
Τότε θα έχουν τελειώσει και όλα τα περιθώρια κερδίσματος χρόνου και αναμονής της «αλληλεγγύης» των δυτικών συμμάχων που αποτελεί την μοναδική στρατηγική της ελληνικής πολιτικής ελίτ.