Αρχική πολιτική editorial Της «σακούλας»…

Της «σακούλας»…

Το editorial του Δρόμου που κυκλοφορεί

Δεν θα σχολιάσουμε το νέο μέτρο «θέλετε σακούλα; κάνει 4 λεπτά». Θα χρησιμοποιήσουμε την έκφραση «της σακούλας» για να είμαστε κόσμιοι. Το γαρ πολύν της αλαζονείας και του ψέματος γεννά έπαρση. Το πολύ success story δεν κάνει το παιδί μαλθακό, αλλά το κάνει να αρχίζει να πιστεύει ότι όλα είναι σχεδόν εύκολα και το παρατραβάει. Μέχρι και η κυρία Περιστέρα έχει βγει στο τριγύρω πανηγυρίζοντας.
«Βγαίνουμε από τα μνημόνια». Είναι όνειρο μην του το χαλάτε. Μέχρι να βγει έχει να πληρώσει πολλά γραμμάτια: Μακεδονικό, προαπαιτούμενα, πλειστηριασμούς, οικόπεδα με υδρογονάνθρακες, λιμάνια, βάσεις, υπέδαφος κι άλλα «δευτερεύοντα» ζητήματα.
Της «σακούλας» όμως γιατί το κοινωνικό ζήτημα και η φτωχοποίηση θα βαθύνει και καμιά συναίνεση δεν μπορεί να χτιστεί σε τέτοια βάση. Της «σακούλας» γιατί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν θα ομαλοποιηθούν και η προκλητικότητα των Τούρκων θα δυναμώσει. Της «σακούλας» γιατί ανοίγει νέος γύρος στα Βαλκάνια και είμαστε ήδη μπλεγμένοι και σε αυτό. Της «σακούλας» γιατί ο γερμανικός παράγοντας φαίνεται να μην μιλά ακόμη αλλά και θα μιλήσει και δεν θα είναι ευχάριστα τα μαντάτα του.
Επίσης δυναμώνει η τάση για πόλεμο και ανακατανομή ισχύος, μεγαλώνουν τα γεωπολιτικά κύματα και η θέση της χώρας είναι πολύ κοντά στις θερμές περιοχές. Ούτε η Ε.Ε. ούτε το ΝΑΤΟ προσφέρουν μια ικανοποιητική προστασία απέναντι στις απειλές. Στην πραγματικότητα για να επιβάλλουν τα συμφέροντά τους χρειάζεται να καταβάλουν πολύ περισσότερο κόπο από παλιά και αμφισβητούνται ακόμα και από περιφερειακές δυνάμεις. Η ιστορική δύση της Δύσης θα έπρεπε να οδηγεί σε διαφορετικές οπτικές από την ευθυγράμμιση σε όλα τα σχέδια και ιδιαίτερα τα πολεμικά.
Ο κόσμος πλέον είναι πιο πολύπλοκος και δεν αρκούν τα «νεύματα» των μεγάλων για να διευθετηθούν προβλήματα. Έχουν την δύναμη οι πυρηνικές δυνάμεις να καταστρέψουν τον κόσμο. Δεν τον κατέστρεψαν. Οι ΗΠΑ έχουν την δύναμη να ισοπεδώσουν πολλές χώρες, το έκαναν άμεσα σε 2-3 περιπτώσεις (Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν) δεν νίκησαν όλους τους πολέμους, δεν ανάσχεσαν την ισχυροποίηση άλλων δυνάμεων. Τα εμπάργκο και οι οικονομικοί στραγγαλισμοί πολλών ειδών έχουν λειτουργικότητα αλλά το δυτικό καπιταλιστικό σύστημα αδυνατεί να πιάσει το μαγικό 3% της ανάπτυξης. Γι αυτό η τάση της παγκοσμιοποίησης (και των διαφόρων μορφών της) θα συνομιλεί διαρκώς με την τάση του πολέμου.
Ο κόσμος είναι ασταθής, συγκρουσιακός και εν μέρει χαοτικός. Η Ελλάδα μια βαρκούλα σε ταραγμένα πελάγη. Για να μην βουλιάξει θέλει μακροπρόθεσμη οπτική και όραμα.
Όχι ευχαριστώ. Δεν θέλουμε «σακούλα»!

Σχόλια

Exit mobile version