Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Ο χρόνος κινείται αντίστροφα

Σενάριο κατευθείαν βγαλμένο από τη Ζώνη του Λυκόφωτος θυμίζει η έρευνα μελετητών της NASA, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι σε πείραμα στην Ανταρκτική ανίχνευσαν στοιχεία για παράλληλο σύμπαν, όπου οι κανόνες της Φυσικής είναι αντίθετοι από τους δικούς μας, σύμφωνα με τις αναφορές. Η ιδέα ενός παράλληλου σύμπαντος υπάρχει από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, κυρίως στο μυαλό των οπαδών τηλεοπτικών σειρών και κόμικς επιστημονικής φαντασίας, αλλά τώρα το πείραμα ανίχνευσης κοσμικών ακτίνων εντόπισε σωματίδια που θα μπορούσαν να προέρχονται από ένα παράλληλο σύμπαν, το οποίο επίσης δημιουργήθηκε από το Big Bang, σύμφωνα με την Daily Star.

Οι επιστήμονες φέρεται να χρησιμοποίησαν ένα τεράστιο μπαλόνι για να μεταφέρουν την κεραία της NASA, την αποκαλούμενη ΑΝΙΤΑ, ψηλά πάνω από την Ανταρκτική, όπου ο ψυχρός, ξερός αέρας προσέφερε το τέλειο περιβάλλον με ελάχιστους ή καθόλου ήχους από ραδιοσυχνότητες να διαστρεβλώνουν τα ευρήματά του. Ένας σταθερός «άνεμος» σωματιδίων υψηλής ενέργειας φθάνει συνεχώς στη Γη από το Διάστημα.

Τα χαμηλής ενέργειας, υποατομικά νετρίνα με μάζα κοντά στο μηδέν μπορούν να περάσουν από τη Γη, αλλά αντικείμενα υψηλότερης ενέργειας εμποδίζονται από τη στέρεη ύλη του πλανήτη μας, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό σημαίνει ότι τα σωματίδια υψηλής ενέργειας μπορούν να ανιχνευθούν μόνο όταν κατεβαίνουν από το Διάστημα, αλλά η ομάδα της ANITA ανίχνευσε βαρύτερα σωματίδια, τα λεγόμενα «ταυ νετρίνα», τα οποία βγαίνουν «πάνω» από τη Γη. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτά τα σωματίδια στην ουσία ταξιδεύουν προς τα πίσω στον χρόνο, υποδηλώνοντας στοιχεία για ένα παράλληλο σύμπαν, σύμφωνα με την Daily Star.

Σημειώνεται πως αρχικά το μπαλόνι ΑΝΙΤΑ δεν προσέφερε καμία ένδειξη για σωματίδια υψηλής ενέργειας, σύμφωνα με το New Scientist, αλλά μετά οι επιστήμονες υπό τον Πίτερ Γκόρχαμ του Πανεπιστημίου της Χαβάης, διαπίστωσαν ότι τα στοιχεία τους έδειξαν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έψαχναν: μια ροή σωματιδίων υψηλής ενέργειας που ταξιδεύουν έξω από την επιφάνεια της Γης και στο Διάστημα. Τα σωματίδια φέρεται να είναι ταυ νετρίνα, ένας τύπος σωματιδίου αργής κίνησης που έχει την ικανότητα να μετατρέπεται προσωρινά σε ένα σωματίδιο υψηλής ενέργειας που ονομάζεται tau lepton πριν επιστρέψει στην κατάσταση χαμηλής ενέργειας. Ενώ τα σωματίδια υψηλής ενέργειας τυπικά εκτρέπονται ή παραμορφώνονται από την ατμόσφαιρα και την επιφάνεια της Γης, τα σωματίδια χαμηλής ενέργειας θα μπορούσαν ενδεχομένως να περάσουν μέχρι το τέλος.

 

Βυθοκορήματα υψηλής τοξικότητας και περιφερειακό συμβούλιο

Η υψηλή επικινδυνότητα των έργων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στον Πειραιά από τις 4 Απριλίου με τη συνεχή απόρριψη των βυθοκορημάτων υψηλής τοξικότητας στον βυθό του Σαρωνικού, είναι ένα θέμα που έπειτα από την πρόσφατη ανακοίνωση του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος που «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για το θέμα, έλαβε μεγάλη δημοσιότητα αφυπνίζοντας πολίτες, φορείς και αρχές για το θέμα αυτό, ενώ επίσης αποτέλεσε αντικείμενο επερωτήσεων στη Βουλή από το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25.

Οφείλουμε να τονίσουμε και πάλι ότι η προγραμματιζόμενη επαναιώρηση στον Σαρωνικό, τουλάχιστον 620.600 κυβικών μέτρων βυθοκορημάτων τοξικού ιζήματος από το λιμάνι του Πειραιά είναι αναπόφευκτο ότι θα επανενεργοποιήσει, όλες τις τοξικές ουσίες που περιέχονται σε αυτό, οι οποίες θα εισχωρήσουν στην τροφική αλυσίδα, σε ένα αλιευτικό πεδίο που παράγει καθημερινά τροφή για την Αττική και όχι μόνο.

Όλοι οι επιστήμονες, αλλά και η πλειονότητα των ομιλητών που συμμετείχαν στο έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο, εξέφρασαν τη μεγάλη ανησυχία τους αναφορικά με τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον των έργων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι με αυτή τη γνωμοδοτικού χαρακτήρα απόφαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε τις εργασίες για την κατασκευή προβλήτας κρουαζιέρας, υπό προϋποθέσεις – οι σημαντικότερες των οποίων είναι οι παρακάτω:

Να αποτραπεί η απόρριψη των βυθοκορημάτων στη θάλασσα,

Να δημιουργηθεί μόνιμο δίκτυο σταθμών παρακολούθησης της ρύπανσης που θα καλύπτει με τακτικές μετρήσεις την ατμοσφαιρική ρύπανση, την ηχορύπανση, τη φωτορύπανση και τον έλεγχο των θαλασσίων νερών και να συσταθεί μόνιμο παρατηρητήριο περιβαλλοντικής παρακολούθησης και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων των μετρήσεων.

Αυτή η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου είναι πολύ σημαντική, αλλά καθώς είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα, αναμένεται η τελική απόφαση επί του θέματος από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, στην ευχέρεια του οποίου είναι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου σύμφωνα με τις παρατηρήσεις και προϋποθέσεις που έχει θέσει η Περιφέρεια Αττικής και οι παράκτιοι Δήμοι της Αττικής. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Υπουργός θα λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του την έντονη ανησυχία αρχών, επιστημόνων και πολιτών και θα θέσει ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της υγείας των θαλασσών.

Θοδωρής Τσιμπίδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

 

Είναι η ευθεία γραμμή ανθρώπινη εφεύρεση;

Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει καμία απόλυτα ευθεία γραμμή, διότι τα πάντα –εάν πλησιάσει κανείς πολύ κοντά– εμφανίζουν ατέλειες. Ακόμα και μια ακτίνα λέιζερ εμφανίζει ελαφριά καμπύλη, καθώς το φως κάμπτεται από το βαρυτικό πεδίο της Γης, σύμφωνα με το Science Focus.

Ωστόσο, αν κάνουμε λιγότερο αυστηρό τον ορισμό, μιλώντας για «κάτι που μοιάζει με ευθεία στο ανθρώπινο μάτι», τότε μπορούμε να βρούμε πολλές ευθείες γραμμές στη φύση – πέτρες, κορμούς δέντρων, άκρα κρυστάλλων, νήμα από μετάξι αράχνης.

Η τάση των ανθρώπων να είναι θετικά διακείμενοι προς τις ευθείες γραμμές αποδίδεται σε μια θεμελιώδη ιδιότητα: η μικρότερη απόσταση μεταξύ δύο σημείων είναι μια ευθεία γραμμή. Η φύση ακολουθεί επίσης αυτήν την αρχή. Οι αράχνες, για παράδειγμα, υφαίνουν τους ιστούς τους καλύπτοντας τη μικρότερη δυνατή διαδρομή. Είναι αλήθεια ότι οι καμπύλες γραμμές είναι κοινές στη φύση, αλλά πολλές από αυτές αποτελούν απλώς προέκταση αυτής της αρχής σε τρεις διαστάσεις.

Η μικρότερη επιφάνεια που περικλείει έναν δεδομένο όγκο είναι μια σφαίρα. Έτσι, οι δεσμοί μεταξύ των μορίων του νερού έλκουν τις σταγόνες της βροχής σχηματίζοντας μια σφαίρα και τα κύτταρα έχουν στρογγυλεμένα σχήματα για να μειώνουν την ποσότητα της κυτταρικής μεμβράνης που απαιτείται.

Με πληροφορίες από Science Focus

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!