Κρόνος
Μία ζώνη ακτινοβολίας πρωτονίων πολύ υψηλής ενέργειας μεταξύ του Κρόνου και των πυκνών δακτυλίων του, ανακάλυψαν Έλληνες επιστήμονες, αναλύοντας τα πρώτα αποτελέσματα από την τελική φάση της αποστολής του διαστημικού σκάφους Cassini.
Στη νέα μελέτη, στην οποία συμμετέχει το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και η ομάδα του ακαδημαϊκού καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή, περιγράφεται η ανακάλυψη μίας νέας ζώνης ακτινοβολίας πρωτονίων, που σχηματίζεται σε κοντινή απόσταση από τον πλανήτη, συνυπάρχει με τον δακτύλιο D και βρίσκεται σε σχεδόν πλήρη απομόνωση από την υπόλοιπη μαγνητόσφαιρα του Κρόνου.
Η ανακάλυψη παρουσιάσθηκε στο περιοδικό Science μαζί με άλλα άρθρα ξένων επιστημόνων σχετικά με τα πρώτα επιστημονικά αποτελέσματα της τελικής φάσης της αποστολής, που διήρκησε 13 χρόνια.
Το Cassini, που είχε ολοκληρώσει την αποστολή του με μια εντυπωσιακή «βουτιά αυτοκτονίας» στην πυκνή ατμόσφαιρα του Κρόνου, είχε διέλθει 22 φορές ανάμεσα στους δακτυλίους και στην επιφάνεια του γιγάντιου πλανήτη. Η περιοχή αυτή, που ήταν μέχρι τότε ανεξερεύνητη, περιλαμβάνει και τον δακτύλιο D, τον εσώτερο και πιο αμυδρό από τους δακτυλίους του Κρόνου.
Οι μετρήσεις «φωτογράφισαν» έναν πληθυσμό φορτισμένων σωματιδίων, η ακριβής σύσταση και ιδιότητες του οποίου ωστόσο παρέμειναν ασαφείς. Η μοναδική ευκαιρία να επαναληφθούν οι πρώτες μετρήσεις του 2004, παρουσιάσθηκε μετά τον Απρίλιο του 2017, αυτή τη φορά υπό καλύτερη γεωμετρία παρατήρησης.
«Με το Cassini να πλησιάζει τόσο κοντά στον Κρόνο, μας δόθηκε η δυνατότητα να παρατηρήσουμε τα σωματίδια, τα οποία ίσως σχημάτιζαν τον πληθυσμό που το ΜΙΜΙ είχε “φωτογραφίσει” το 2004, καθώς και άλλα, πολύ υψηλότερης ενέργειας, που δεν μπορούσαμε να μετρήσουμε από απόσταση», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Ηλίας Ρούσσος από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Έρευνα του Ηλιακού Συστήματος στο Γκέτινγκεν της Γερμανίας.
Στρατηγική του Διαστήματος
Ο πόλεμος των άστρων είναι κάτι περισσότερο από μια μυθοπλασία. Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, δεν μασάει τα λόγια της, αποκαλύπτοντας στο Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (CNES) της Τουλούζης, τους άξονες της μελλοντικής στρατηγικής άμυνας του διαστήματος, την οποία θα παρουσιάσει στο τέλος του έτους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για να απεικονίσει την απειλή, η υπουργός υποστήριξε ότι η Μόσχα είχε προσπαθήσει να κατασκοπεύσει τον γαλλικό στρατιωτικό δορυφόρο Athena-Fidus πριν από έναν χρόνο. Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luch-Olymp είχε πλησιάσει κοντά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Les Echos. «Είχαμε δει να συμβαίνει και πήραμε τα απαραίτητα μέτρα», ανέφερε η υπουργός Άμυνας.
Σήμερα, οι απειλές κατά των δορυφόρων μπορεί να προκύψουν από τη Γη (λέιζερ, πύραυλοι, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο), αλλά και στο διάστημα, με την αύξηση μικροδορυφόρων. Περίπου 3.000 διαστημικά οχήματα άνω των 50 κιλών θα είναι σε τροχιά μέσα σε δέκα χρόνια και «η πρώτη πρόκληση που θα ξεπεραστεί θα είναι η διαχείριση της κυκλοφορίας», γράφει η εφημερίδα. Η υπουργός, συνεπώς, έχει τονίσει την ανάγκη για πρόσθετα μέσα σχετικά με τον έλεγχο του διαστήματος, την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ευρώπη και την διεξαγωγή εθνικών σχεδίων για λόγους κυριαρχίας.
Το σχέδιο προβλέπει τη διάθεση 3,6 δισ. ευρώ για την ανανέωση των δορυφόρων. Ο πρώτος δορυφόρος παρατήρησης CSO νέας γενιάς θα εκτοξευτεί στο τέλος του έτους. Στη συνέχεια, η Γαλλία θα εκτοξεύσει τρεις ηλεκτρομαγνητικούς δορυφόρους CERES το 2020, για την ανίχνευση εχθρικών κέντρων. Και «το τρίτο δορυφορικό σύστημα Syracuse 4 θα παραγγελθεί το 2023», μετά την κυκλοφορία των δύο πρώτων μέχρι το 2022, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Η Γαλλία θα αυξήσει τη δορυφορική δύναμή της, «αλλά η πρόκληση είναι να παρακολουθήσουμε το διάστημα» δήλωσε η κ. Παρλί. Παρόλα αυτά, η Γαλλία δεν είναι εντελώς αυτόνομη στον τομέα αυτό. «Έχω αποφασίσει να ενισχύσουμε την εθνική μας ικανότητα για την επιτήρηση του διαστήματος», πρόσθεσε η υπουργός Άμυνας, η οποία θέλει να «παρακολουθεί το διάστημα από το διάστημα», ενώ σήμερα η Γαλλία το παρακολουθεί από τη Γη.
«Δεν θα διστάσω να προτείνω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ισχυρές αποφάσεις», δήλωσε η υπουργός Άμυνας, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν σκεφτόμαστε πλέον την κρατική χρηματοδότηση ως τον μόνο τρόπο για να πραγματοποιήσουμε έργα», σύμφωνα πάντα με τη Les Echos.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελαιοπαραγωγή
Στη φετινή ελαιοπαραγωγή, που προβλεπόταν να είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, έχει προκληθεί τεράστια ζημιά από τον δάκο, με δυσμενείς επιπτώσεις στην ποσότητα και ποιότητα του προϊόντος. Το γεγονός αυτό συρρικνώνει σημαντικά το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, των βιοτεχνιών έκθλιψης του ελαιοκάρπου, των ελαϊκών επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας.
Η κατάσταση αυτή δεν οφείλεται μόνο στις καιρικές συνθήκες, που ήταν ευνοϊκές στην ανάπτυξη του πληθυσμού του δάκου (βροχές και δροσερό καλοκαίρι), αλλά και σε ευθύνες αρμόδιων(;) υπηρεσιών που δεν αντέδρασαν έγκαιρα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Την περασμένη χρονιά, το πρόβλημα του δάκου ήταν σχεδόν ανύπαρκτο και δημιούργησε εφησυχασμό και η διαδικασία αντιμετώπισης καθυστέρησε σημαντικά.
Περιορίστηκαν σε πολλές περιοχές οι δακοπαγίδες που έλεγχαν τον πληθυσμό του δάκου και δεν υπήρξε σαφής εικόνα της κατάστασης. Καθυστέρησαν οι δημοπρασίες των εργολαβιών της δακοκτονίας, με αποτέλεσμα οι πρώτοι ψεκασμοί να γίνουν Ιούλιο και Αύγουστο, όταν πια είχε αναπτυχθεί η δεύτερη και τρίτη γενιά του δάκου και οι πληθυσμοί είχαν γίνει ανεξέλεγκτοι. Σε πολλές περιοχές, οι δημοπρασίες για εργολάβους δεν απέδωσαν και οι περιοχές έμειναν ακάλυπτες από τη δακοκτονία, ενισχύοντας το πρόβλημα σε γειτονικές περιοχές. Όπως αναφέρουν ελαιοπαραγωγοί, δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος στους εργολάβους για το αν τηρούν τους βασικούς όρους του ψεκασμού, αφού συνεταιρισμοί και αγροτικοί σύλλογοι έχουν πάψει να λειτουργούν ως επαγγελματικοί κοινωνικοί φορείς. Ο δε έλεγχος έχει αφεθεί στις λεγόμενες αρμόδιες υπηρεσίες και σε ατομικό επίπεδο.
Το πρόβλημα του δάκου αντιμετωπίζεται οικολογικά και αποτελεσματικά μόνο συλλογικά.
Παναγιώτης Βέμμος
Κινέζικος (ιδιωτικός) πύραυλος
Επιτυχή δοκιμή ενός νέου, υπερηχητικού πυραύλου ανέφερε πως πραγματοποίησε η κινεζική εταιρεία Guangdong Hongda Blasting Company, στα μέσα Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρουν οι Global Times (κινεζική εφημερίδα που υπάγεται στην Λαϊκή Ημερησία), η δοκιμή έγινε σε τοποθεσία της βόρεια Κίνας και διαπιστώθηκε πως λειτουργούν επιτυχώς τα συστήματα εκτόξευσης, ισχύος και ελέγχου πτήσης του πυραύλου HD-1, ο οποίος λειτούργησε εντός των προβλεπομένων παραμέτρων.
Η Hongda είναι μια εταιρεία του χώρου των εξορύξεων/ορυχείων, συνεργάζεται με την κινεζική κυβέρνηση, εδρεύει στο Γκουανγκτζού, πρωτεύουσα της Γκουανγκντόνγκ και κατασκευάζει επίσης στρατιωτικό εξοπλισμό, καθώς και εξοπλισμό εξορύξεων.
Σύμφωνα με τους Global Times, η κατανάλωση λιγότερου καυσίμου, σε σχέση με ανταγωνιστικά συστήματα, καθιστά τον πύραυλο ταχύτερο και με μεγαλύτερη εμβέλεια. Αφού λάβει έγκριση από την κυβέρνηση, η Hongda σκοπεύει να υπογράψει συμφωνίες μαζικής παραγωγής προς εξαγωγές. Ο πύραυλος αυτός, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αεροσκάφη, πλοία και οχήματα εδάφους, παρουσιάζεται ως ανταγωνιστικός στον BrahMos, ο οποίος έχει αναπτυχθεί από την Ινδία και τη Ρωσία και ως ενδεικνυόμενος για αγορά από το Πακιστάν και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.
Σύμφωνα με το UPI και άλλα δυτικά ΜΜΕ, ο πύραυλος φαίνεται να προωθείται ως όπλο για χρήση εναντίον αεροπλανοφόρων. Ωστόσο, σημειώνεται πως, για να είναι αποτελεσματικός σε αυτόν τον ρόλο, θα πρέπει να διαθέτει και αρκούντως μεγάλη κεφαλή.