Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Η αυτοματοποιήση ανταγωνίζεται την εργασία

Μέσα σε λιγότερο από δύο δεκαετίες θα είναι πιο φθηνό να χρησιμοποιεί κανείς ρομπότ στα εργοστάσια των ΗΠΑ από το να προσλαμβάνει εργάτες στην Αφρική, προειδοποιεί νέα έρευνα.

Η πτώση του κόστους της αυτοματοποίησης αναμένεται να προκαλέσει απώλειες θέσεων εργασίας, καθώς οι βιομηχανίες φέρνουν τα εργοστάσιά τους πίσω στις πλουσιότερες οικονομίες. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι οι φτωχότερες χώρες θα επηρεαστούν λιγότερο από αυτή την τάση, ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, η εκτίμηση του ODI (Ινστιτούτο Ανάπτυξης Εξωτερικού του Ηνωμένου Βασιλείου) είναι διαφορετική – αν και επισημαίνεται πως οι αφρικανικές χώρες έχουν χρόνο να προετοιμαστούν για αυτή την αλλαγή.

«Οι αφρικανικές χώρες δεν πρέπει να στραφούν μακριά από τον κατασκευαστικό τομέα, αλλά αντ’ αυτού πρέπει να προετοιμαστούν, αυξάνοντας την πρόσβαση στο διαδίκτυο, επενδύοντας στις τεχνικές δεξιότητες και προωθώντας την τεχνολογική καινοτομία», είπε η Καρίσμα Μπάνγκα, ερευνήτρια του ODI. «Αν γίνει σωστά, η αυτοματοποίηση μπορεί να παρουσιάσει σημαντικές ευκαιρίες για τις αφρικανικές χώρες, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα των εργατών στον κατασκευαστικό τομέα» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην υπόθεση πως οι φτωχότερες χώρες δεν θα επηρεαστούν από την αυτοματοποίηση λόγω έλλειψης κεφαλαίων για επενδύσεις σε αυτόν, ο Ντερκ Βίλεμ Τε Βέλντε, διευθυντής του προγράμματος Supporting Economic Transformation, ανέφερε σε μια σχετική ανακοίνωση πως η έρευνα δείχνει ότι πρόκειται για μια «υπερβολικά αισιόδοξη» εκτίμηση.

«Αυτή τη στιγμή το κόστος της χρήσης ρομπότ στην επιπλοποιία είναι ακόμα πιο υψηλό από αυτό των εργατών, αλλά αυτό δεν θα ισχύει σε 15 χρόνια».

Ειδικότερα, σε μια αναφορά του ODI υπό τον τίτλο «Ψηφιοποίηση και το μέλλον της Βιομηχανίας στην Αφρική», διαπιστώνεται πως, στον τομέα της κατασκευής επίπλων, το κόστος της χρήσης ρομπότ και 3D εκτυπωτών στις ΗΠΑ θα είναι χαμηλότερο από τους μισθούς στην Κένυα ως το 2034. Επίσης, στην Αιθιοπία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ODI, οι ρομποτικοί αυτοματισμοί θα κοστίζουν λιγότερο από τους Αιθίοπες εργάτες ως το 2038-2042.

Πάντως, σύμφωνα με την αναφορά, αυτό δίνει στην ήπειρο περιθώριο 1-2 δεκαετιών για να βελτιώσει τις δυνατότητές της σε τομείς που κινδυνεύουν λιγότερο από την αυτοματοποίηση, όπως τα τρόφιμα, ο ρουχισμός κ.ά. – ενώ επίσης συστήνεται η αύξηση της πρόσβασης σε ευρυζωνικό διαδίκτυο, η βελτίωση των τεχνικών δεξιοτήτων, η έμφαση σε επιστήμη, τεχνολογία, μηχανολογία και μαθηματικά στην εκπαίδευση κ.α.

Εποικισμός Σελήνης

Πρωτοφανή επιτεύγματα στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος φιλοδοξεί ότι θα πετύχει αργότερα φέτος η διαστημική ερευνητική αποστολή της Κίνας Chang’e-4, όπως η μεταφορά των πρώτων λουλουδιών προκειμένου αυτά να ανθίσουν στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η αποστολή θα μεταφέρει ένα μεταλλικό δοχείο που θα περιέχει σπόρους πατάτας και αραβίδοψης, ενός μικρού ανθοφόρου φυτού, και πιθανόν μερικά αυγά μεταξοσκωλήκων για να διεξαγάγει το πρώτο βιολογικό πείραμα στη Σελήνη.

Το πείραμα «σεληνιακή μίνι βιόσφαιρα» σχεδιάστηκε από 28 κινεζικά πανεπιστήμια, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Chongqing της νοτιοδυτικής Κίνας.

Το κυλινδρικό μεταλλικό δοχείο, κατασκευασμένο από ειδικά κράματα αλουμινίου, έχει ύψος 18 εκατοστών, διάμετρο 16 εκατοστών, καθαρό όγκο 0,8 λίτρων και βάρος 3 κιλών. Το δοχείο θα περιέχει νερό, ένα θρεπτικό διάλυμα, αέρα και εξοπλισμό, όπως μια μικρή κάμερα και σύστημα μετάδοσης δεδομένων.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι σπόροι θα ανθίσουν στη Σελήνη, με τη διαδικασία να απαθανατίζεται από τον φωτογραφικό φακό και την εικόνα να μεταδίδεται στη Γη.

Αν και αστροναύτες έχουν ήδη καλλιεργήσει φυτά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ ρύζι και αραβίδοψη καλλιεργήθηκαν στο κινεζικό διαστημικό εργαστήριο Tiangong-2, τα πειράματα αυτά διεξήχθησαν σε χαμηλή γήινη τροχιά, σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων. Το περιβάλλον στη Σελήνη, 380.000 χιλιόμετρα από τη Γη, είναι πιο σύνθετο.

Ο Λιου Χανλόνγκ, επικεφαλής του πειράματος και αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Chongqing, δήλωσε ότι καθώς στη Σελήνη δεν υπάρχει ατμόσφαιρα, η θερμοκρασία της κυμαίνεται από τους μείον 100 βαθμούς Κελσίου τουλάχιστον έως και επίπεδα άνω των 100 βαθμών Κελσίου.

«Θέλουμε να μελετήσουμε την αναπνοή των σπόρων και τη φωτοσύνθεση στη Σελήνη», δήλωσε ο Λιου. «Γιατί διαλέξαμε την πατάτα και την αραβίδοψη; Διότι η περίοδος ανάπτυξης της αραβίδοψης είναι σύντομη και είναι εύκολη για παρατήρηση ενώ η πατάτα μπορεί να γίνει μια σημαντική πηγή τροφής για τους μελλοντικούς ταξιδιώτες του διαστήματος», συμπλήρωσε ο Λιου. Η Εθνική Διαστημική Διοίκηση της Κίνας (CNSA) ξεκίνησε ένα διαγωνισμό μεταξύ φοιτητών σε ολόκληρη την Κίνα το 2016, συγκεντρώνοντας ιδέες αναφορικά με το τι θα ταξιδέψει στο διάστημα. Το πείραμα «σεληνιακή μίνι βιόσφαιρα» επιλέχθηκε μεταξύ 200 και πλέον προτάσεων, σύμφωνα με την CNSA.

Νέος ρωσικός πύραυλος

Οι Αμερικανοί έχουν ήδη πυραύλους επαναχρησιμοποιήσιμους, δηλαδή πυραύλους που μπορούν να παρκάρουν με την όπισθεν (!) και να αποτελέσουν τμήμα μιας νέας αποστολής, όμως το ίδιο επιδιώκουν και οι Ρώσοι. Τα σχέδια της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos για την έναρξη της παραγωγής της επόμενης γενιάς πυραύλων –περιλαμβανομένων πυραύλων που θα επιστρέφουν στη Γη για να χρησιμοποιηθούν ξανά– αποκάλυψε ο διευθυντής της, «Στο μέλλον θα χρησιμοποιούμε μόνο πυραύλους Angara» είπε ο Ντμίτρι Ρογκόζιν σε συνέντευξή του στο RIA Novosti. Επίσης, τόνισε πως το πρόγραμμα των πυραύλων Proton έχει ολοκληρώσει τον σκοπό του και πλέον είναι καιρός για μετάβαση στην επόμενη γενιά πυραύλων.

Ωστόσο, ο νέος επικεφαλής της υπηρεσίας δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες όσον αφορά στο πότε έχει προγραμματιστεί η μετάβαση στους νέους πυραύλους, υποστηρίζοντας ότι οι λεπτομέρειες θα μπορέσουν να εξεταστούν σε βάθος όταν ο κύριος κατασκευαστής διαστημικών πυραύλων της Ρωσίας, το Κέντρο Κρούνιτσεφ, ολοκληρώσει τη μεταφορά του από τη Μόσχα στο Ομσκ.

Ο αρχικός πύραυλος Proton είχε αναπτυχθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Αυτή τη στιγμή η Ρωσία χρησιμοποιεί μια πολύ πιο εξελιγμένη έκδοσή του, τον Proton-M. Το κόστος μιας εκτόξευσης με πύραυλο Proton υπολογίζεται στα 70 εκατομμύρια δολάρια.

Η δουλειά πάνω στο πρόγραμμα Angara άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του νεότερου μοντέλου Α-5, που προορίζεται να αντικαταστήσει τους Proton, έγινε επιτυχώς το 2014. Όπως αναφέρει το Russia Today, ο κινητήρας του Angara θεωρείται ιδιαίτερα «καθαρός», καθώς χρησιμοποιεί κηροζίνη και οξυγόνο ως καύσιμα. Σύμφωνα με το Κέντρο Κρούνιτσεφ, ο κινητήρας θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι και 10 φορές ή παραπάνω, κάτι που συνεπάγεται ευκαιρίες για ανάπτυξη πυραύλων που θα επιστρέφουν στη Γη. Επί της παρούσης μία εκτόξευση Angara κοστίζει 100 εκατ. δολάρια, ωστόσο η τιμή αυτή αναμένεται να μειωθεί όταν η παραγωγή μεταφερθεί στο Ομσκ.

Συμβιωτικές λύσεις

«Η 1η Ιουνίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ (FAO) από το 2001, ως Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (World Milk Day) για να αναδείξει την τεράστια αξία του γάλακτος στην υγεία, την ανάπτυξη και την περαιτέρω εξέλιξη του ανθρώπου σε όλο τον κόσμο. Οι αγρότες κτηνοτρόφοι της Αττικής συμβάλλουν ουσιαστικά στην αγροτοδιατροφική αλυσίδα, παράγοντας το πολύτιμο γάλα ενώ είναι εξ’ επαγγέλματος φροντιστές του περιβάλλοντος. Είναι επιβεβλημένο να προστατέψουμε τον λευκό χρυσό της πατρίδας μας, το δικό μας ελληνικό γάλα. Θέλουμε από την Πολιτεία να προστατέψει το επάγγελμά μας, τα υπέροχα παραδοσιακά μας προϊόντα ΠΟΠ, να ενισχύσει τον Έλληνα παραγωγό-αγρότη για να δοθεί μια νέα ώθηση στον πρωτογενή τομέα που χρόνια τώρα αποτελεί την εμπροσθοφυλακή της ελληνικής οικονομίας. «Λέμε ΝΑΙ, υπογράφουμε για συμβιωτικές λύσεις».

Απόσπασμα από ανακοίνωση των Κτηνοτρόφων Αττικής

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!