Πρόβα πλανητικής άμυνας
Η NASA έδωσε το πράσινο φως για την αποστολή DART – ένα σκάφος που θα πέσει πάνω σε έναν μικρό αστεροειδή που είναι απειλητικός για τη Γη, για να αλλάξει ελαφρώς την πορεία του…
«Το DART θα αποτελέσει κρίσιμο βήμα προκειμένου να δείξουμε ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας από μελλοντικές προσκρούσεις αστεροειδών» δήλωσε ο Άντι Τσενγκ του Πανεπιστημίου «Τζον Χόπκινς», το οποίο θα αναλάβει την υλοποίηση και διαχείριση της αποστολής εφόσον αυτή προχωρήσει.
Στόχος της αποστολής θα είναι ένας διπλός αστεροειδής που θα πλησιάσει τη Γη το 2022 και ξανά το 2024. Το σώμα ονομάζεται Δίδυμος επειδή αποτελείται από έναν μικρό βράχο, διαμέτρου περίπου 160 μέτρων, ο οποίος κινείται σε τροχιά γύρω από έναν μεγαλύτερο αστεροειδή με διάμετρο γύρω στα 780 μέτρα.
Μετά την εκτόξευσή του, το DART (Double Asteroid Redirection Test, Δοκιμή Ανακατεύθυνσης Διπλού Αστεροειδούς) θα πλησιάσει τον Δίδυμο και θα χρησιμοποιήσει σύστημα αυτόνομης στόχευσης για να θέσει τον εαυτό του σε πορεία πρόσκρουσης. Η πρόβλεψη είναι ότι το σκάφος θα χτυπήσει το μικρότερο από τα δύο σώματα με ταχύτητα 6 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.
Επίγεια τηλεσκόπια θα εξετάσουν στη συνέχεια αν η πρόσκρουση άλλαξε την τροχιά του μικρού αστεροειδούς.
Μέχρι σήμερα, η NASA έχει εντοπίσει γύρω στο 93% των αστεροειδών διαμέτρου άνω του ενός χιλιομέτρου που μπορούν να πλησιάσουν τη Γη.
Ακραία φτώχεια
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, σήμερα το 48% του πληθυσμού, δηλαδή 5,1 εκατομμύρια άτομα, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι 382 ευρώ τον μήνα. Και από αυτό το 48% υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή κάτω από 182 ευρώ τον μήνα.
Σύμφωνα με νέα μελέτη του ομότιμου καθηγητή της Παντείου Σάββα Ρομπόλη, με τις μειώσεις που έρχονται το 2019-2020 η μέση σύνταξη, που σήμερα είναι 722 ευρώ, θα πέσει στα 480 ευρώ και αν εφαρμοστεί το 2020 και η μείωση του αφορολόγητου, τότε η μέση καθαρή σύνταξη στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στα 450 ευρώ. Το 67% των Ελλήνων λένε ότι προς το παρόν «μόλις και μετά βίας τη βγάζουν», ενώ ένα 11% ισχυρίζεται ότι χρειάζεται να ζει από την προηγούμενη αποταμίευση… «Αυτά πρέπει να τα λάβει υπόψη η πολιτεία, αλλά και οι δανειστές, με τους οποίους πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση, καθώς, εκτός από την οικονομική, πρέπει να κοιτάμε και την κοινωνική κανονικότητα», παρατηρεί ο κ. Ρομπόλης.
Μέρες του 2018
Εις τας Βρυξέλλας, εις τας Βρυξέλλας
Κείθε να τρώγομεν, με δέκα μασέλας
Υπό την καθοδήγηση κάποιου κυρίου Μάκη
Πολλά ταμεία θα πιούμε με το καλαμάκι
Κατά τα άλλα ριζοσπαστικώς κινούμεθα
Τας οικολογικάς μας δοξασίας δεν αποποιούμεθα
Περί υδάτων και ανέμων εκστρατεύομεν
Την εξουσίαν ουδαμώς παιδεύομεν
Επάγγελμά μας είναι ο ανθρωπισμός
Δεν μας φοβίζει ο λαϊκισμός
Είμαστε γενικώς καλά Ευρωλιγούρια
Δοθέντος ότι άλλοι τρώνε τ’ αγγούρια
Γιάγκος Ράπτης
Καλό το διάστημα, αλλά προσοχή στα πηγάδια…
Σύμφωνα με την αφήγηση του Πλάτωνα, ο φιλόσοφος και αστρονόμος Θαλής ο Μιλήσιος έπεσε σε ένα πηγάδι ενώ είχε την προσοχή του στραμμένη στον έναστρο ουρανό… Κι εμείς διακινδυνεύουμε να πέσουμε (παρά τη θέλησή μας) σε υφιστάμενες «λούμπες» (π.χ. τοπικοί πόλεμοι) όσο κι αν μας γαργαλίζει το διάστημα… Τη χρονιά αυτή απέχουμε 61 χρόνια από την πρώτη εκτόξευση Σοβιετικού δορυφόρου, 49 χρόνια από την προσσελήνωση των Αμερικανών, 32 χρόνια από την καταστροφή του Τσάλεντζερ, όμως διαθέτουμε πλέον τον επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο, που θα δώσει μια τεράστια ανατροπή στα κόστη εξερεύνησης του διαστήματος. Και που θα πάρει κυριολεκτικά το πιάτο από το στόμα της «επιστημονικής φαντασίας»: Η εποχή μας έχει πλέον τη δυνατότητα ρεαλιστικών αφηγήσεων της νέας ταξιδιωτικής εποποιίας, μακριά από τις αφηγήσεις του Ιουλίου Βερν, του Ισαάκ Ασίμωφ και του Ντένικεν…
Στην εποποιία αυτή περιλαμβάνονται εδώ και 30 χρόνια οι προβληματισμοί για τον «γεωσχηματισμό» (terraformation), που σημαίνει τη σύνθεση βιοτικών και αβιοτικών στοιχείων για τη δημιουργία ενός φιλικού προς τον άνθρωπο περιβάλλοντος. Στη στρατηγική του εποικισμού υπάρχει ένα βασικό εμπόδιο, που είναι τα θραύσματα ανενεργών διαστημικών συσκευών, που κινούνται με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 30.000 χιλιόμετρα την ώρα, απειλώντας να διατρήσουν και να καταστρέψουν φρεσκοεκτοξευμένες συσκευές… Ο έλεγχος του «Εγγύς διαστήματος» για την αποτροπή τυχόν συγκρούσεων είναι απαραίτητος, αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη τον ντε φάκτο έλεγχο του «απώτερου διαστήματος» που ασκείται σήμερα για την αποτροπή πιθανών συγκρούσεων του πλανήτη με ουράνια σώματα.
Ρομπότ φύλακες αγριόχοιρων!
Είπαμε να χρησιμοποιούν τα ρομπότ σε «τεχνοκρατικά» μικροπεριβάλλοντα, σε εργασίες βιομηχανικές, προτυποποιημένες κατά κανόνα. Τώρα όμως φαίνεται ότι τα ρομπότ μπορεί να γίνουν χρήσιμα στην αγροτική παραγωγή και μάλιστα στη διαφύλαξη του αγροτικού προϊόντος από τους κινδύνους! Έτσι οι αγρότες στην Ιαπωνία αποφάσισαν να αναθέσουν την προστασία των χωραφιών τους από τις «επιθέσεις» αγριόχοιρων, βάζοντας ως φύλακες λύκους-ρομπότ! Το Super Monster Wolf –Σούπερ Τέρας Λύκος– που μπορεί να καλύψει απόσταση έως και μισού μιλίου, έχει χρησιμοποιηθεί πιλοτικά για περιπολία σε χωράφια στην πόλη Κισαράζου (Τσίμπα, Ιαπωνία) και αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό ως κινούμενο σκιάχτρο. Έχει ύψος 0,50 μ, μήκος 0,65 μ, λειτουργεί με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και διαθέτει αισθητήρες κίνησης για να ανιχνεύει πότε πλησιάζουν άλλα ζώα και να τα διώχνει με ένα προειδοποιητικό ουρλιαχτό. Για τις ανάγκες της προσομοίωσης το ρομπότ είναι καλυμμένο με τρίχωμα – το δε βλέμμα του έχει διασκευασθεί ώστε να είναι αρκούντως σατανικό. «Διαπιστώσαμε σημαντική μείωση των καλλιεργειών που καταστρέφονται από ζώα από τότε που περιπολεί το Super Monster Wolf», παρατηρεί ο C. Umezawa, του Γεωργικού Συνεταιρισμού Ιαπωνίας.
Πηγή: Independent