Πληθαίνουν οι καταγγελίες για την εξωθεσμική, παρακρατική και προβοκατόρικη δράση του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής που δρώντας ως εμπρηστής της Άγκυρας επιδιώκει να συντονίσει την Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης στα αναθεωρητικά σχέδια του νεοθωμανικού καθεστώτος Ερντογάν. Μπορεί το κύριο μέτωπο της τουρκικής προκλητικότητας να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο, όμως η τουρκική εξωτερική πολιτική διαχρονικά επιδιώκει να δημιουργεί τετελεσμένα στον ενιαίο άξονα Κύπρος-Αιγαίο-Θράκη.

Κάπως έτσι, εντείνονται τον τελευταίο καιρό οι προσπάθειες ελέγχου της μειονότητας και οι φόβοι πως η Άγκυρα θα επιδιώξει να ανοίξει ένα δεύτερο, παράλληλο μέτωπο στη Θράκη. Η εντολή είναι σαφής: Να πυκνώσουν οι δημόσιες τοποθετήσεις εκπροσώπων και αυτοαποκαλούμενων «εκπροσώπων» της μειονότητας δημιουργώντας κλίμα αποσταθεροποίησης. Να προωθηθούν άνθρωποι ελεγχόμενοι από το προξενείο σε όλες τις θέσεις και να περιθωριοποιηθούν όσοι δεν είναι πρόθυμοι. Να ενταθούν οι πιέσεις για τις άμεσες διεκδικήσεις της Τουρκίας στη Θράκη, κυρίως σε ό,τι αφορά την εκλογή των μουφτήδων, με στόχο τη μετατροπή των εκλεκτών της Τουρκίας ψευδομουφτήδων σε πολιτικοθρησκευτικούς ηγέτες της μειονότητας. Το προξενείο βρίσκεται λοιπόν σε διάταξη μάχης, εφαρμόζοντας τα σχέδια υβριδικού πολέμου που εξαγγέλλουν με τις απειλητικές τους δηλώσεις Ακάρ και Ερντογάν.

Οι καταγγελίες του Ιλχάν Αχμέτ

Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του μειονοτικού, βουλευτή Ροδόπης με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος χαρακτήρισε «μη σύννομη» τη δράση του πρόξενου της Τουρκίας στην Κομοτηνή, Μουράτ Ομέρογλου. Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο Ράδιο Χρόνος της Κομοτηνής, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η αποστολή του διπλωμάτη είναι να συσφίξει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο κρατών και το κράτος που αντιπροσωπεύει να καλυτερέψει το επίπεδο συνθηκών, την οικονομική διπλωματία, να ενισχύσει και αυτόματα να εξυπηρετήσει και κάποιους Τούρκους υπηκόους στην περιοχή. Και η αποστολή των προξένων και κάθε διπλωματικών υπαλλήλων σαφέστατα δεν είναι να ασχολούνται με τα εσωτερικά ζητήματα. (…) Είναι ξεκάθαρο τώρα ότι ξεφεύγει από αυτό το πλαίσιο, δεν είναι σύννομο».

Η απάντηση του προξενείου στις παραπάνω δηλώσεις ήταν μια οργανωμένη εκστρατεία αποδόμησης και δολοφονίας χαρακτήρα του βουλευτή και άλλοτε εκλεκτού του, κ. Ιλχάν Αχμέτ, που ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο εμφατικό τρόπο το περιεχόμενο των καταγγελιών του. «Σ’ αυτόν δώσαμε εμείς τις ψήφους μας; Καλύτερα να έσπαγαν τα χέρια μας και να μη του δίναμε τις ψήφους μας», γράφει ο πληρωμένος από το προξενείο μειονοτικός Τύπος, με τις πιο ακραίες φωνές να προχωρούν και σε απειλές κατά της ζωής του κ. Ιλχάν Αχμέτ. Ενώ ο ίδιος ο γενικός πρόξενος μιλάει για επίθεση του βουλευτή, όχι μόνο εναντίον του ίδιου αλλά και του ίδιου του θεσμού του γενικού προξενείου. Σε συνέχεια των παραπάνω είχαμε την αποπομπή και διαγραφή του κ. Ιλχάν Αχμέτ καθώς και του Δημάρχου Ιάσμου Μουμίν Οντέρ από την «Συμβουλευτική Επιτροπή Δυτικής Θράκης», μια σκιώδη επιτροπή με συμμετοχή αιρετών και άλλων επιφανών μειονοτικών υπό τον έλεγχο του προξενείου, κάνοντας ξεκάθαρο πως μόνο οι υποτακτικοί και υπάκουοι στις εντολές της Άγκυρας θα λαμβάνουν την επίσημη στήριξη ενώ τους υπολοίπους τους περιμένουν προγραφές.

Πίσω από την μικροπολιτική βρίσκονται οι διαχρονικές επιδιώξεις της Άγκυρας να ελέγξει την τοπική εκπροσώπηση. Τόσο στην αυτοδιοίκηση όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή, με το πατρονάρισμα των μειονοτικών βουλευτών αλλά και μερίδας πλειονοτικών

Η διπλή προεκλογική περίοδος σε Ελλάδα και Τουρκία οξύνει το παραπάνω κλίμα. Η αντιπαράθεση ερντογανικών και κεμαλιστών μεταφέρεται και στη Θράκη, με τους δεύτερους να μη δείχνουν πρόθυμοι (για μικροπολιτικούς λόγους) να αποδεχθούν ό,τι προστάξει η Άγκυρα. Παράλληλα, ο τοπικός Τύπος στην Κομοτηνή βλέπει και το εγχώριο προεκλογικό κλίμα πίσω από το επεισόδιο με τον κ. Ιλχάν Αχμέτ. Εμφανίζοντας έτσι τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δυσαρεστημένο για την προώθηση από το προξενείο του πολιτευτή και μέλους της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ροδόπη κ. Φερχάτ Οζγκιούρ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει μόνιμη παρουσία στο πλάι των ψευδομουφτήδων και του προξένου. Πίσω όμως από τη μικροπολιτική βρίσκονται οι διαχρονικές επιδιώξεις της Άγκυρας να ελέγξει την τοπική εκπροσώπηση. Τόσο στην αυτοδιοίκηση όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή, με το πατρονάρισμα των μειονοτικών βουλευτών αλλά και μερίδας πλειονοτικών. Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα απαιτείται η μέγιστη δυνατή εγρήγορση πολιτείας και της κοινωνίας, που θα κάνει ξεκάθαρο αυτό που αναφέρει ο κ. Ιλχάν Αχμέτ πως «κάθε παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας δεν είναι σύννομη και δεν θα γίνει αποδεκτή».

Ηχηρό μήνυμα των Πομάκων στον Ερντογάν

Κλείνοντας, και σε άλλο κλίμα, παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από την ανοιχτή επιστολή του προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων και διευθυντή της πομακικής εφημερίδας ΖΑΓΑΛΙΣΑ, Ιμάμ Αχμέτ, προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Ερντογάν, με αφορμή τις όλο και πιο επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου ηγέτη εναντίον της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Παρακολουθούμε με ανησυχία τον ολισθηρό δρόμο του επεκτατισμού στον οποίο βαδίζεις. Ζητάς αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και του Καστελόριζου, όταν η χώρα σου έχει παρατάξει χιλιάδες άνδρες αποβατικού στρατού και επιθετικά όπλα σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνικά νησιά απειλώντας να εισβάλεις σε αυτά. (…) Ξεχνάς βέβαια ότι τα νησιά αυτά είναι ελληνικά για χιλιάδες χρόνια, πολλούς αιώνες πριν οι πρόγονοί σου συναντήσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους, το… γαλάζιο χρώμα του Αιγαίου». Και συνεχίζει: «Οι απειλές σου δείχνουν ότι είσαι έτοιμος να βυθίσεις στο πένθος χιλιάδες μητέρες και πατεράδες και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου και να προστεθούν και άλλοι πρόσφυγες στους ήδη υπάρχοντες Σύριους, Ιρακινούς, Κούρδους, Κύπριους, Ουκρανούς κ.λπ.(…) Εμείς οι Πομάκοι δεν θέλουμε να γίνουμε πρόσφυγες του 21ου αιώνα. Η πολιτική σου είναι επικίνδυνη, δυναμιτίζει τις καλές και ειρηνικές σχέσεις που πρέπει να έχουν ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός. Καμιά μειονότητα δεν θέλει πόλεμο». Και η επιστολή κλείνει με μια σημαντική υπενθύμιση: «Σου θυμίζω ότι και ο Μουσολίνι πριν εισβάλει στην Ελλάδα έλεγε μεγάλα λόγια και καυχιόταν για το μέγεθος της πολεμικής του μηχανής. Είδες όμως τι έπαθε…».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!