Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Ο συνιδρυτής της OceanGate, της εταιρείας πίσω από την τραγωδία του βαθυσκάφους Titan που παρέσυρε στον θάνατο πέντε άτομα στη διάρκεια κατάδυσης στον Τιτανικό πριν από ένα χρόνο, θέλει τώρα να δημιουργήσει μια ιπτάμενη αποικία στην Αφροδίτη.

Ο Σένλαϊν, 58 ετών, είχε αποχωρήσει από την OceanGate το 2020, πολύ πριν από το δυστύχημα.  «Μπορούμε να ξεκινήσουμε στο ταξίδι στην Αφροδίτη ΣΗΜΕΡΑ … και να το κάνουμε με ασφάλεια και χαμηλό κόστος» έγραψε ο Αργεντινός επιχειρηματίας σε ιστολόγιό του. Η ανάρτηση έγινε τον Απρίλιο, μόλις τώρα όμως έγινε αντιληπτή από τον Independent.

H Αφροδίτη, ο δεύτερος πλανήτης κατά σειρά απόστασης από τον Ήλιο, έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τη Γη. Οι ομοιότητες όμως σταματούν εκεί. Η πυκνή, δηλητηριώδης ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα δημιουργεί ένα ανεξέλεγκτο φαινόμενο θερμοκηπίου που ανεβάζει την επιφανειακή θερμοκρασία πάνω από τους 460 βαθμούς. Η ατμοσφαιρική πίεση είναι 100 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στη Γη, ενώ σύννεφα θειικού οξέος βρέχουν το έδαφος με βιτριόλι.

Ο Σένλαϊν θεωρεί πως θα ήταν προτιμότερο να στείλουμε ανθρώπους σε ιπτάμενα σκάφη που θα αιωρούνται σε ύψος 50 χιλιομέτρων, εκεί όπου η πίεση και η θερμοκρασία πλησιάζουν περισσότερο τις γήινες συνθήκες.

Τα υπόλοιπα προβλήματα θα μπορούσαν να ξεπεραστούν «με συσκευές αναπνοής και υλικά ανθεκτικά στα οξέα» ισχυρίζεται.

«Η αλήθεια είναι ότι η Αφροδίτη βρίσκεται πολύ πιο κοντά στη Γη και κινείται σε πολύ πιο παρόμοια τροχιά, κάτι που την καθιστά πολύ πιο προσβάσιμη από τον Άρη (χαμηλότερο κόστος, πιο συχνά παράθυρα πτήσης, συντομότεροι χρόνοι ταξιδιού, μεγαλύτερη ασφάλεια κ.λπ.). Επίσης, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για αποτυχημένες προσπάθειες προσεδάφισης, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που μας περιμένουν στον Άρη.»

Με στόχο την υλοποίηση του οράματός του για μια αποικία στην Αφροδίτη, ο Σένλαϊν ίδρυσε το Ίδρυμα Human2Venus μετά την αποχώρησή του από την Ocean Gate τον Ιανουάριο του 2020.

Toν Ιούλιο του 2023, μόλις ένα μήνα μετά την ολέθρια ενδόρηξη του βαθυσκάφους Titan σε βάθος σχεδόν 4 χιλιομέτρων, ο Σένλαϊν δήλωνε στο Business Insider πως μια αποικία 1.000 ανθρώπων στα σύννεφα της Αφροδίτης «είναι πολύ εφικτή» έως το 2050.


Οι δορυφόροι απειλούν το στρώμα του όζοντος

Οι παλιοί δορυφόροι που καταστρέφονται πέφτοντας στην ατμόσφαιρα απελευθερώνουν μεταλλικά σωματίδια που απειλούν να καθυστερήσουν την επούλωση της τρύπας του όζοντος, προειδοποιεί νέα μελέτη.

Από τους περίπου 10.000 ενεργούς δορυφόρους που κινούνται σήμερα γύρω από τη Γη, οι 6.000 ανήκουν στο Starlinκ, την υπηρεσία δορυφορικού Διαδικτύου που προσφέρει εδώ και λίγα χρόνια η SpaceΧ.

Καθώς η ζήτηση για τέτοιες υπηρεσίες αυξάνεται, ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά. Η SpaceX έχει εξασφαλίσει άδεια από τις αμερικανικές αρχές για ακόμα 12.000 δορυφόρους, με την προοπτική να φτάσει τους 42.000. Οι διαδικτυακοί δορυφόροι κινούνται σε σχετικά μικρό ύψος μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων προκειμένου να προσφέρουν γρήγορη πρόσβαση. Αυτό όμως σημαίνει ότι οι δορυφόροι δέχονται την αντίσταση μορίων αέρα και σταδιακά επιβραδύνονται και αρχίζουν να πέφτουν προς τη Γη.

Η αλουμίνα που απελευθερώνεται κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα δεν βλάπτει άμεσα το όζον, λειτουργεί όμως ως καταλύτης χημικών αντιδράσεων που καταστρέφουν αυτό το πολύτιμο μόριο, το οποίο προστατεύει τους ζωντανούς οργανισμούς από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Χάρη στο Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ το 1987, οι εκπομπές χλωροφθορανθράκων που καταστρέφουν το όζον μειώθηκαν δραστικά και η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική προβλέπεται να έχει επουλωθεί πλήρως σε περίπου πέντε δεκαετίες. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η μαζική εκτόξευση δορυφόρων μπορεί να παρατείνει το πρόβλημα για πολλές δεκαετίες.

Δεδομένου ότι είναι πρακτικά αδύνατο να μετρηθεί άμεσα η μεταλλική ρύπανση από την καταστροφή δορυφόρων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα της σύστασης και των χημικών δεσμών στα υλικά ενός τυπικού δορυφόρου των 250 κιλών, ο οποίος αποτελείται κατά 15 έως 40 τοις εκατό από αλουμίνιο. Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι ένας τυπικός δορυφόρος απελευθερώνει περίπου 30 κιλά νανοσωματιδίων αλουμίνας.

Μόνο το 2022, εκτιμά η μελέτη, οι επανείσοδοι δορυφόρων αύξησαν τα επίπεδα αλουμινίου στην ατμόσφαιρα κατά 29,5% πάνω από τα φυσικά επίπεδα.

Τα σωματίδια αυτά απελευθερώνονται κυρίως στη μεσόσφαιρα, σε ύψος 50-85 χιλιομέτρων, παραμένουν όμως αιωρούμενα για δεκαετίες και κάποια στιγμή κατεβαίνουν στη στρατόσφαιρα, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του ατμοσφαιρικού όζοντος.

Και όταν ολοκληρωθούν οι σχεδιαζόμενοι αστερισμοί διαδικτυακών δορυφόρων, η ατμόσφαιρα θα εμπλουτίζεται με 360 τόνους αλουμίνας τον χρόνο, ποσότητα που θα οδηγούσε σε σημαντικές απώλειες όζοντος.


Τηλεσκόπια είδαν μαύρη τρύπα να ξυπνά σε πραγματικό χρόνο

Η απότομη αύξηση της λαμπρότητας ενός μακρινού γαλαξία μαρτυρά ότι η μαύρη τρύπα που κρυβόταν στο κέντρο του ξύπνησε και άρχισε να ρουφά υλικό, αποκαλύπτει νέα μελέτη, η πρώτη που παρακολουθεί τη διαδικασία σε πραγματικό χρόνο.

«Φανταστείτε ότι παρατηρούσατε έναν μακρινό γαλαξία για χρόνια και πάντα φαινόταν ήρεμος και ανενεργός. Ξαφνικά ο πυρήνας του αρχίζει να παρουσιάζει δραματικές αλλαγές στη φωτεινότητα σε αντίθεση με οποιαδήποτε τυπικά γεγονότα που έχουμε δει στο παρελθόν» δήλωσε η Πόλα Σάντσεθ Σαέζ, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο Astronomy & Astrophysics.

Η ομάδα της χρησιμοποίησε διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια για να παρακολουθήσει μεταβολές της λαμπρότητας του γαλαξία SDSS1335+0728, ο οποίος βρίσκεται αστερισμό της Παρθένου, σε απόσταση 300 εκατ. ετών φωτός.

Ορισμένα φαινόμενα όπως οι εκρήξεις σουπερνόβα μπορούν να κάνουν τους γαλαξίες να φωτιστούν ξαφνικά, όμως αυτές οι μεταβολές της διαρκούν συνήθως μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες ημέρες.

Ο συγκεκριμένος όμως γαλαξίας συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο λαμπρός εδώ και τέσσερα χρόνια. Συγκρίνοντας παρατηρήσεις που ελήφθησαν πριν και μετά τον Δεκέμβριο του 2019, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συγκεκριμένος γαλαξίας εκπέμπει τώρα πολύ περισσότερο φως σε υπεριώδη και υπέρυθρα μήκη κύματος, ενώ τον Φεβρουάριο του 2024 άρχισε να εκπέμπει και ακτίνες Χ.

Οι μαύρες τρύπες, «αυτά τα γιγάντια τέρατα, συνήθως κοιμούνται και δεν είναι άμεσα ορατά. Στην περίπτωση του SDSS1335+0728 καταφέραμε να παρατηρήσουμε το ξύπνημα της τεράστιας μαύρης τρύπας. Άρχισε ξαφνικά να τρέφεται με το αέριο που ήταν διαθέσιμο στο περιβάλλον της, με αποτέλεσμα να γίνει πολύ λαμπρή» ανέφερε ο Κλαούντιο Ρίτσι του Πανεπιστημίου Diego Portales.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Το Λος Άντζελες απαγορεύει τα smartphone στα σχολεία

Οι εκπαιδευτικές αρχές του Λος Άντζελες ψήφισαν την Τρίτη υπέρ της πλήρους απαγόρευσης των smartphone στα σχολεία.

Το εκπαιδευτικό συμβούλιο του Λος Άντζελες, αρμόδιο για τη δεύτερη μεγαλύτερη σχολική περιφέρεια της χώρας, ζήτησε από το εκπαιδευτικό προσωπικό να εκπονήσει σχέδιο που θα απαγορεύει τη χρήση κινητών τηλεφώνων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας.

«Σχολεία τα οποία έχουν… ήδη εφαρμόσει το μέτρο αναφέρουν εκπληκτικά αποτελέσματα. Τα παιδιά είναι πιο χαρούμενα, μιλάνε μεταξύ τους, οι σχολικές επιδόσεις τους βελτιώθηκαν» σχολίασε ο Νικ Μέλβοϊν, μέλος του συμβουλίου που πρότεινε το συγκεκριμένο μέτρο.

Αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τις επιπτώσεις των κινητών στους νέους, το εκπαιδευτικό συμβούλιο επικαλέστηκε έρευνα που έδειξε ότι η υπερβολική χρήση συνδέεται με αυξημένο στρες, ανησυχία, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, επιθετικότητα και αυτοκτονικές τάσεις στους εφήβους.

Το συμβούλιο ανέφερε ακόμα ότι η απαγόρευση της χρήσης των κινητών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη διάρκεια της ημέρας έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει τις επιδόσεις σε πολλά τεστ και στις τελικές εξετάσεις, «οφέλη που ισοδυναμούν με μια επιπλέον ώρα διδασκαλίας την εβδομάδα».

Νομοσχέδιο που τελεί υπό ψήφιση από το πολιτειακό κοινοβούλιο της Καλιφόρνιας θα καλεί τις σχολικές περιφέρειες να υιοθετήσουν μέτρα που θα απαγορεύουν ή θα περιορίζουν τη χρήση κινητών από τους μαθητές στα σχολεία.

Η Φλόριντα, ο κυβερνήτης της οποίας Ρον ΝτεΣάντις είναι σφοδρός πολέμιος του Νιούσομ, απαγόρευσε τη χρήση κινητών από τους μαθητές στα σχολεία τον περασμένο χρόνο.

Παρόμοια σχέδια έχουν στα σκαριά η Οκλαχόμα, το Κάνσας, το Βερμόντ, το Οχάιο, η Λουιζιάνα και η Πενσιλβάνια.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!