Το επικοινωνιακό φιάσκο δεν πτοεί τη συγκυβέρνηση, που αναβαθμίζει την ακροδεξιά ατζέντα. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη
Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του Δρόμου από το προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας, με το οποίο αναφέραμε ότι η πιθανότητα στοιχειοθέτησης των κατηγοριών για τους 92 συλληφθέντες από τη Βίλα Αμαλίας ήταν αδύνατη. Μετά από μια πολύωρη διαδικασία η οποία κράτησε σχεδόν μία ημέρα, οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, χωρίς χρηματική εγγύηση αλλά με περιοριστικούς όρους την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την παρουσία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους κάθε πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα.
Η συγκέντρωση αλληλεγγύης του προηγούμενου Σαββάτου για τους 92 της Βίλας Αμαλίας πήρε πρωτόγνωρες διαστάσεις. Σχεδόν 10 χιλιάδες κόσμου έφτασε μέχρι την Ευελπίδων για να διαδηλώσoυν και να συμπαρασταθούν στην άδικη δίωξη τ ων συλληφθέντων. Οι απολογίες των 92 έγιναν ανά 20 άτομα τη φορά, κάτω από ισχυρή αστυνομική παρουσία-εντός και εκτός των δικαστηρίων.
Οι εξελίξεις αυτές δεν πτόησαν, ωστόσο, το δόγμα Σαμαρά και Δένδια που θέλουν κάθε αντίθετη φωνή και ειδικά αυτές που έχουν επιρροή με τις πράξεις τους στις γειτονιές -και ευρύτερα στην κοινωνία- να διώκονται.
Έτσι, μετά την επίθεση στη Βίλα Αμαλίας και την επίθεση στην κατάληψη Σκαραμαγκά, σειρά την Τρίτη είχε η κατάληψη Λέλας Καραγιάννη, στη Κυψέλη.
Στη γενικευμένη προσπάθεια μετατόπισης της πολιτικής ατζέντας από τα σοβαρά πολιτικά σκάνδαλα, τη φτώχεια της κοινωνίας και την εφαρμογή μιας ακόμη πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης ατζέντας, ΜΑΤ, ΕΚΑΜ, μυστικοί και φανεροί αστυνομικοί (ακόμη και ελικόπτερο επιστρατεύτηκε που πετούσε πάνω από την περιοχή) εφόρμησαν στην κατάληψη με στόχο να συλλάβουν τους… τρομοκράτες. Κι αν στις προηγούμενες εφόδους μερικά άδεια μπουκάλια ή κάποιες μάσκες ήταν τα… πειστήρια του εγκλήματος, στο κτίριο της Λέλας Καραγιάννη βρήκαν μόνο παιδικά παιχνίδια και βιβλία.
Οι 16 προσαχθέντες (9 γυναίκες και 7 άντρες) που βρέθηκαν τη στιγμή της εφόδου στο εσωτερικό του κτιρίου, προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ και αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ώρες αργότερα, ενώ αξίζει να σημειωθεί η δημόσια παρέμβαση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην οποία διευκρινιζόταν ότι ουδέποτε ζητήθηκε από την πλευρά του η εκκένωση του κτιρίου.
«Νόμος και τάξη»
Περισσότερο εύφλεκτο υλικό προστίθεται στο ήδη εκρηκτικό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί, καθώς και προσπάθεια σύνδεσης των κοινών ποινικών εγκληματιών με τους αγώνες της κοινωνίας, είναι ακόμη μία από τις κρυφές σκέψεις της συγκυβέρνησης Σαμαρά. Οι επιθέσεις στις καταλήψεις μπορεί μεν να οδήγησαν σε επικοινωνιακό φιάσκο τη συγκυβέρνηση, αυτό όμως δεν καλύπτει την πραγματική ρίζα των προθέσεων και των πράξεων της ακροδεξιάς ατζέντας. Είναι κοινό μυστικό, το ομολογούν ακόμη και στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ότι με το σύνθημα «Νόμος και τάξη» η ΕΛΑΣ του κ. Δένδια θα συνεχίσει την επίθεση στην κοινωνία, μέσω των χτυπημάτων στις καταλήψεις, τους εργαζόμενους που συλλογικά αγωνίζονται, τους πολίτες που αντιστέκονται.