Ο Ταρίκ Αλί μιλά για την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ

 

Η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας την περασμένη Δευτέρα στο Μάντσεστερ, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, συγκλόνισε τη Βρετανία, προκαλώντας δεκάδες τραυματίες και 22 νεκρούς (στην πλειοψηφία τους παιδιά και γονείς) ανάμεσα στο κοινό της συναυλίας που έδινε η Αμερικανίδα ποπ σταρ Αριάνα Γκράντε. Οι αρχές έχουν καταδείξει ως δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης, της οποίας την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), τον Σαλμάν Αμπίντι, έναν 22χρονο Βρετανό με καταγωγή από τη Λιβύη. Στη συνέντευξη που έδωσε δύο μέρες αργότερα ο Ταρίκ Αλί επισημαίνει τις ευθύνες της Δύσης και την εκμετάλλευση της επίθεσης εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για να πληγεί το Εργατικό Κόμμα υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Συνέντευξη του Ταρίκ Αλί στην Έιμι Γκούντμαν*

 

Πες μας για τη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ, τη σημασία της, τις επιπτώσεις της αυτή τη στιγμή και τις έρευνες που διεξάγονται.

Δεν γνωρίζουμε αν αυτός ο 22χρονος βομβιστής αυτοκτονίας ανήκει σε μια μεγαλύτερη ομάδα. Γνωρίζουμε ότι τα εκρηκτικά που κουβαλούσε για να ανατιναχτεί ήταν πρωτόγονα. Πολλοί έμπειροι αναλυτές του φαινομένου της τρομοκρατίας απορρίπτουν την υπόθεση σύνδεσής του με το ISIS, το οποίο διαπερνάται από βαθιά κρίση στη Μέση Ανατολή και διεκδικεί την πατρότητα οποιασδήποτε επίθεση στον κόσμο. Το γεγονός ότι έχει καταγωγή από τη Λιβύη δεν μπορεί να μείνει ασύνδετο με τον εξάμηνο βομβαρδισμό που πραγματοποίησε εκεί το ΝΑΤΟ, με το γεγονός ότι η χώρα αυτή είναι τώρα εντελώς κατεστραμμένη. Θέλω να πω, έχουμε ένα μοτίβο: Αυτή η φρικαλεότητα συμβαίνει, όλοι την καταγγέλλουμε, όλοι λένε ότι το 95-96% της μουσουλμανικής κοινότητας αντιτίθεται σε όλα αυτά – πράγματα που είναι αλήθεια. Λοιπόν, άνθρωποι σαν εμένα και μερικούς άλλους του αντιπολεμικού κινήματος προσθέτουμε ότι αυτό δεν είναι άσχετο με τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2001. Κάθε αραβικής χώρας η κατοχή και καταστροφή έχει συνέπειες στην Ευρώπη. Συνεπώς, είμαστε κομμάτι ενός πραγματικά φαύλου κύκλου: συνεχίζονται οι πόλεμοι, συνεχίζονται και οι τρομοκρατικές επιθέσεις, που συνήθως διεξάγονται από μικροσκοπικές τζιχαντιστικές ομάδες ή από άτομα. Πολύ λίγη προσοχή δίνεται στη σχέση της εξωτερικής πολιτικής με αυτά. Και είναι λίγο ανησυχητικό, γιατί αυτά άρχισαν να συμβαίνουν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ μετά την εμπλοκή της Δύσης, με έναν πολύ βάναυσο τρόπο, στις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο. Το άλλο που πρέπει να καταδειχτεί είναι ότι αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν περιορίζονται στην Ευρώπη. Συμβαίνουν κάθε μέρα στο Ιράκ, στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν και στην Υεμένη, στο Μπαχρέιν. Έτσι, όταν ο πρόεδρος Τραμπ επισκέπτεται τη Σαουδική Αραβία στηρίζοντάς τη στον πόλεμο με την Υεμένη ή το Μπαχρέιν, ο κόσμος εκεί αισθάνεται ότι η Δύση συνωμοτεί με αυτούς τους ανθρώπους.

 

Ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στην επίθεση στο Μάντσεστερ λέγοντας: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ούτε για ένα λεπτό παραπάνω τη σφαγή αθώων ανθρώπων. Οι τρομοκράτες και οι εξτρεμιστές, και όσοι τους παρέχουν στήριξη και βοήθεια, πρέπει να εκδιωχθούν από την κοινωνία μας για πάντα». Τι νομίζεις για όσα είπε;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Αθώοι σκοτώνονται από τις πολιτικές των ΗΠΑ σε διάφορα μέρη του κόσμου. Υπάρχουν επτά πόλεμοι εν εξελίξει αυτή τη στιγμή. Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί να αλλάξει πορεία, όπως όλοι γνωρίζουμε, και όλοι έμειναν λιγάκι έκπληκτοι. Αλλά τώρα επέστρεψε στην κανονική συμπεριφορά ενός Αμερικανού προέδρου. Βομβάρδισε τη Συρία. Έχει πιάσει φιλίες με τη Σαουδική Αραβία. Οπότε, μία από τα ίδια. Όλοι εκφράζουμε τη λύπη μας για την απώλεια ζωών αθώων ανθρώπων. Ειλικρινά. Αλλά δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά, λέγοντας ότι οι ζωές κάποιων που σκοτώθηκαν στην Ευρώπη είναι πιο πολύτιμες από τις ζωές που χάνονται σε μεγάλα τμήματα του μουσουλμανικού κόσμου. Και θα συνεχιστεί αυτή η διπλή αντιμετώπιση, εκτός αν η Δύση καταλάβει ότι προκαλεί και θυμώνει ολοένα περισσότερους ανθρώπους.

 

Το επίπεδο συναγερμού αυξήθηκε σε «κρίσιμο». Η Βρετανίδα πρωθυπουργός λέει ότι ενδεχομένως επίκειται και άλλη επίθεση…

Πάντα αυτό λένε μετά από τρομοκρατική επίθεση. Ο κύριος λόγος είναι σε μεγάλο βαθμό ψυχολογικός, κατά τη γνώμη μου, παρά οτιδήποτε άλλο. Γίνεται για να καθησυχαστεί ο πληθυσμός με ένα μήνυμα πως «σας φροντίζουμε». Το σοκ ήταν μεγάλο. Μια ολόκληρη πόλη, το Μάντσεστερ, βιώνει ένα τραύμα. Οι άνθρωποι ανησυχούν. Και η αύξηση του επιπέδου ασφαλείας είναι το κάτι παραπάνω από το να έχουμε στρατιώτες και περισσότερους αστυνομικούς στους δρόμους, για να δείξουμε ότι κάνουμε κάτι. Και ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας προεκλογικής εκστρατείας, που πρόκειται να συνεχιστεί τις επόμενες δύο βδομάδες, και μέχρι τώρα έχει διεξαχθεί πολύ δυναμικά από πλευράς Τζέρεμι Κόρμπιν και Εργατικού Κόμματος. Έτσι, δεν θα μπορούσε να γίνει όλο αυτό σε χειρότερη στιγμή για οποιαδήποτε αντιπολιτευτική δύναμη στη χώρα αυτή. Η αύξηση του επιπέδου συναγερμού είναι και ένα μήνυμα ότι «είμαστε μια στέρεη, σταθερή κυβέρνηση». Και προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν κάνει το ίδιο. Θυμάμαι τον Τόνι Μπλερ που, για να δείξει στη χώρα πόσο σοβαρή απειλή ήταν το Ιράκ, έστειλε τανκς έξω από το Χίθροου… Οπότε, πολλά από αυτά είναι κατά βάση προπαγάνδα.

 

Θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να συζητήσουμε για τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Τον γνωρίζεις καλά. Πες μας για τη σημασία αυτών των εκλογών…

Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια έχουμε έναν ηγέτη του Εργατικού Κόμματος που πιστεύει σε πολιτικές εντελώς εχθρικές προς τον νεοφιλελευθερισμό, το σύστημα που δημιουργήθηκε από τους Ρίγκαν και Θάτσερ. Ακόμη και πολιτικοί του Συντηρητικού Κόμματος το συνειδητοποιούν και λένε: «Όχι, δεν είμαστε μέρος του συστήματος Θάτσερ-Ρίγκαν». Η Τερέζα Μέι σηκώνει μεγάλη φασαρία: «Νοιαζόμαστε για την εργατική τάξη». Όλα αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό μια απάντηση στον Τζέρεμι, που δίνει τη μάχη σε διάφορα μέρη της χώρας μπρος σε τεράστια πλήθη. Πρόκειται για μια πολύ ζωντανή εκστρατεία, με πολλές χιλιάδες ανθρώπους που πηγαίνουν να ακούσουν τους πολιτικούς να μιλούν. Και το πρόγραμμα για το οποίο αγωνίζεται είναι ένα ριζοσπαστικό σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, που επιστρέφει τους σιδηρόδρομους στο δημόσιο, κάνει ξανά την τριτοβάθμια εκπαίδευση δωρεάν, υπερασπίζεται το Εθνικό Σύστημα Υπηρεσιών Υγείας – τίποτα πολύ καινούριο, αλλά κάτι που αντιμετωπιζόταν ως αμαρτία στα χρόνια της Θάτσερ, του Μπλερ, του Μπράουν και του Κάμερον σε τούτη τη χώρα. Οπότε, είναι μια συναρπαστική εκστρατεία.

Μόλις πριν από 10 ημέρες, το τμήμα των ακροδεξιών μέσων ενημέρωσης, οι φυλλάδες του Ρούπερτ Μέρντοχ, ξεκίνησαν μια εκστρατεία εναντίον του Κόρμπιν, λέγοντας ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν και ο Τζον Μακ Ντόνελ, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών, ήταν υποστηρικτές και τρομοκράτες του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA). Φυσικά πρόκειται για πλήρη συκοφαντία. Αυτή η εκστρατεία ξεκίνησε περίπου πριν από οχτώ ή εννιά ημέρες και στη συνέχεια έχουμε αυτή τη μεγάλη επίθεση στο Μάντσεστερ. Και μερικές από αυτές τις εφημερίδες υποστηρίζουν τώρα ότι η επίθεση οφείλεται στο «γεγονός» ότι ο Τζέρεμι και ο Τζον Μακ Ντόνελ ήταν υποστηρικτές του IRA! Είναι τελείως γκροτέσκο. Οπότε, αν κάποιος πιστεύει ότι τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης είναι κάπως καλύτερα από τα αντίστοιχα των ΗΠΑ, ας εγκαταλείψει τελείως την άποψη αυτή. Είναι τα ίδια, αν όχι χειρότερα μερικές φορές.

 

* Ο Ταρίκ Αλί είναι πακιστανικής καταγωγής διανοούμενος και ακτιβιστής, εκδότης του New Left Review με έδρα το Λονδίνο. Εδώ δημοσιεύονται εκτενή αποσπάσματα από συνέντευξη που παραχώρησε στις 24/5 στη δημοσιογράφο Έιμι Γκούντμαν του ανεξάρτητου ΜΜΕ Democracy Now (www.democracynow.org).

 

Μετάφραση: Νίκος Λάιος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!