Αρχική πολιτική οικονομία Τα τραπεζικά αδιέξοδα συνεχίζονται και επιδεινώνονται

Τα τραπεζικά αδιέξοδα συνεχίζονται και επιδεινώνονται

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ένα νέο χαστούκι προς τις ελληνικές τράπεζες και τις προοπτικές για το μέλλον τους ήταν η προχθεσινή (13/11/208) απόφαση της Morgan Stanley (MS) να αφαιρέσει από το χρηματιστηριακό δείκτη MSCI Greece τις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Εθνική, Eurobank και Πειραιώς θα τεθούν εκτός δείκτη μετά τις 30/11/2018. Οι λόγοι εστιάζονται στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση, συγκριτικά με το παρελθόν, για Εθνική και Πειραιώς, καθώς η χρηματιστηριακή αξία (κεφαλαιοποίηση) της Πειραιώς έχει πέσει κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ και της Εθνικής βρίσκεται στα 1,1 δισ. με συνεχή τάση μείωσης. Ουσιαστικά λοιπόν και οι δύο θεωρούνται ότι δεν ικανοποιούν ένα από τα κριτήρια ένταξης στο δείκτη που είναι το 1 δισ. ευρώ. Για την Eurobank η αιτία της απομάκρυνσης της από τον MSCI Greece αφορά τη μείωση πλέον του ειδικού βάρους των τραπεζών στο συγκεκριμένο δείκτη. Σημειώνουμε ότι στο πλαίσιο της συνεχούς απαξίωσης από τον περασμένο Απρίλιο, όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα, ο τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει (έως και την 14/11/2018) κατά 56%. Συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχει πέσει στα 4,7 δισ. ευρώ ενώ μόνο η 3η ανακεφαλαιοποίηση ήταν σε αξία 14,4 δισ.!

Η απόφαση για την έξοδο των τριών μετοχών από τον δείκτη δεν ήλθε ως «κεραυνός εν αιθρία». Το ανέφικτο, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί από την εποπτική αρχή (SSM) σε συνδυασμό με την αδυναμία να βρεθούν σε λογικές τιμές κεφάλαια για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, έχουν οδηγήσει στη συνεχή απαξίωση των τιμών τους, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο τρίμηνο. Η πρόσφατη έκθεση της Societe Generale έκανε ρητή αναφορά στην απομάκρυνση των τριών μετοχών από τον δείκτη. Κάποιοι είχαν ελπίδες ότι αυτό δεν θα γινόταν για την Εθνική και την Eurobank. Ήρθε όμως η επίσημη ανακοίνωση της MS και επιβεβαίωσε το χειρότερο σενάρια.

Η απόφαση αυτή της MS θα έχει περεταίρω αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Κατ’ αρχήν εκτιμάται ότι οι χρηματιστηριακές εκροές, λόγω του ότι πολλοί διαχειριστές επενδύσεων διαμορφώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τη σύνθεση των δεικτών, θα είναι της τάξης των 120 εκατ. ευρώ. Το γεγονός ότι οι μετοχές αυτές θα συμπεριληφθούν σε άλλο, σημαντικά μικρότερης σημασίας, δείκτη δεν θα αντισταθμίσει το μέγεθος της ζημιάς, όσο και αν κάποιοι θέλουν να εκτιμούν ότι συνολικά η κατάσταση θα είναι ουδέτερη. Παράλληλα η μη ενασχόληση των μεγάλων επενδυτικών εταιρειών με τις τρεις τράπεζες θα επηρεάσει αρνητικά την προσπάθεια τους να αντλήσουν τα αναγκαία κεφάλαια, όταν θα έρθει η στιγμή και θα το απαιτήσει στο προσεχές μέλλον, με βάση τα stress test Απριλίου 2018, η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή Τραπεζών. Τα απογοητευτικά επιτόκια που προτάθηκαν πρόσφατα στην Πειραιώς, της τάξης του 12%, για να εκδώσει ομολογιακό δάνειο είναι ενδεικτικά του κλίματος που θα διαμορφωθεί μετά και την παρούσα επιδείνωση της θέσης τους.

Με αυτά τα δεδομένα και καθώς δεν φαίνονται στον ορίζοντα υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για την οικονομία, παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις και ευχές, η δοκιμασία για τις τράπεζες θα συνεχίζεται επί μακρόν και θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Έτσι σε ένα ακόμα τομέα της οικονομίας, σε εκείνο των τραπεζών, τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμα παρά τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις που έχουν στοιχίσει συνολικά 65 περίπου δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 50 και πλέον προέρχονται από την τσέπη μας (μεγέθυναν το δημόσιο χρέος) και η σημερινή τους αξία κινείται πλέον γύρω στο 800 εκ. ευρώ!

Π.Δ.

Σχόλια

Exit mobile version