Σκέψεις για την αγροτική ανασυγκρότηση με αφορμή τη δωρεάν παραχώρηση εκτάσεων στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα
Στις 15/1/2015, λίγες μέρες πριν την κατάρρευση της πιο αντιλαϊκής κυβέρνησης που γνώρισε η χώρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Καρασμάνης, υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία παραχωρείται δωρεάν στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα η χρήση ακινήτων με τα υφιστάμενα κτίρια, που βρίσκονται στον Νομό Θεσσαλονίκης στα αγροκτήματα Θέρμης, Καλοχωρίου, Λουτρών Θέρμης, Νέας Ζωής Λουδία, Καραγάτσια και στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου συνολικής έκτασης 1.450 στρεμμάτων.
Τα ακίνητα αυτά ανήκουν στο ΥΠΑΠΕΝ (πρώην ΥΠΑΑΤ), αποτελούν μέρος ενός συνόλου 9.000 στρεμμάτων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η οποία τα διαχειρίζεται και το 50% των εσόδων ετησίως καταλήγουν στα ταμεία της.
Ο αναφερόμενος Οργανισμός με έγγραφό του αιτήθηκε τη δωρεάν παραχώρηση και των υπολειπόμενων στρεμμάτων με το επιχείρημα της «αξιοποίησής τους για ερευνητικούς σκοπούς».
Πρέπει να επισημάνουμε, ότι αντίστοιχες εκτάσεις υπάρχουν σε όλη τη χώρα που ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες στρέμματα και η συνέχιση αυτής της πρακτικής θα αποτελέσει πλήγμα στη θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια των περιφερειών στερώντας από αυτές τη δυνατότητα εφαρμογής πολιτικών σχετικά με την προώθηση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, με ταυτόχρονη ένταξή τους στις ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής).
Προτάσεις ανασυγκρότησης
Για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να ληφθεί υπόψη η δραματική μείωση της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, αλλά και η μείωση του ΑΕΠ, οι εναρμονισμένες πρακτικές (καρτέλ) και η «Κοινή (αντι)Αγροτική Πολιτική» που οδηγούν στη μείωση του αγροτικού εισοδήματος και με μαθηματική ακρίβεια σε αδυναμία επιβίωσης των αγροτικών νοικοκυριών. Σε αυτό το φόντο, είναι ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα:
- Ο ακριβής προσδιορισμός των αναγκαίων εκτάσεων για να συνεχίσει ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα το ερευνητικό του έργο.
- Η διάθεση, έναντι συμβολικού τιμήματος, εκτάσεων γης υψηλής παραγωγικότητας σε νέους αγρότες ή κτηνοτρόφους.
- Η ανακατανομή πόρων με αιχμή την παραγωγή και την ποιότητα γι’ αυτούς που δουλεύουν τη γη και όχι γι’ αυτούς που την κατέχουν.
- Η αναδιάρθρωση της ΚΑΠ από τα πλεονασματικά προϊόντα του Βορρά στα ελλειμματικά του Νότου (οπωροκηπευτικά, ελαιόλαδο, ζάχαρη κ.λπ.).
- Η αλλαγή στα παραγωγικά πρότυπα και την ποιότητα των προϊόντων, από μεταλλαγμένα και επικίνδυνα, στα τοπικά, παραδοσιακά, πιστοποιημένα και ελεγμένα.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η λύση είναι εφικτή και άμεση: παραγωγική ανασυγκρότηση με μια γεωργία που θα στηρίξει την οικονομία των αναγκών.
Προϋποθέσεις
Απαραίτητες προϋποθέσεις για έξοδο της αγροτικής παραγωγής από τα αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των διεθνών οργανισμών είναι:
- Γεωργία ήπιας μορφής, που σέβεται παραγωγό-καταναλωτή, που εξασφαλίζει απασχόληση, δίκαιη και ηθική αμοιβή στην οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση και προωθεί τις συλλογικές μορφές αυτοοργάνωσης (συνεταιρισμούς, Ο.Π.).
- Έμφαση στην κτηνοτροφία ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση του πληθυσμού και τη συμπληρωματική απασχόληση των κατοίκων της υπαίθρου.
- Παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
- Γεωργικός επανασχεδιασμός με ανασυγκροτημένους συνεταιρισμούς, με παρεμβάσεις σε υποδομές, μείωση ΦΠΑ, μείωση κόστους παραγωγής (αγροτικό πετρέλαιο, εφόδια κ.λπ.), στήριξη μικροπαραγωγών με απευθείας διάθεση προϊόντων, δημόσια Τράπεζα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι νέοι, για να μείνουν στον τόπο τους, χρειάζονται στήριξη, με την ελάττωση του χάσματος κέντρου-περιφέρειας, με βασικό άξονα την ανόρθωση της αγροτικής οικονομίας.