Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Τα πλεονεκτήματα των χορτοφάγων σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους αναδεικνύει μια συγχρονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, αναλύοντας το προφίλ των βιοδεικτών της υγείας τους.

Η κλιματική αλλαγή αλλά και τα δικαιώματα των ζώων είναι μόλις δύο από τους λόγους που αρκετοί άνθρωποι στρέφονται προς τη χορτοφαγική διατροφή. Η βελτίωση της υγείας τους όμως είναι ένας τρίτος λόγος, κάτι που ήδη έχει αποδειχθεί από πλήθος ερευνών και ερευνάται συνεχώς.

Ακόμα μια έρευνα έρχεται να ενισχύσει αυτά τα δεδομένα καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της, οι χορτοφάγοι εμφανίζουν πιο υγιείς βιοδείκτες σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους. Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία.

Οι βιοδείκτες αντικατοπτρίζουν την κατάσταση της υγείας και σχετίζονται με την πρόληψη του καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και ασθένειες σχετιζόμενες με την ηλικία και άλλες χρόνιες παθήσεις. Έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως από τους επιστήμονες για να εκτιμήσουν την επίδραση της διατροφής στην υγεία.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, έχοντας ως στόχο να κατανοήσουν τον ρόλο που μπορεί να παίξει αυτή η αλλαγή στη διατροφή στα επίπεδα των δεικτών που υποδεικνύουν την εμφάνιση κάποιας νόσου από τα δείγματα αίματος και ούρων, πραγματοποίησαν μια συγχρονική μελέτη αναλύοντας δεδομένα της μελέτης Biobank που αφορούσε περίπου 180 χιλιάδες υγιείς κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, ηλικίας 37-73 ετών.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε κρεατοφάγους (166.516 συμμετέχοντες) και χορτοφάγους (4.111 συμμετέχοντες που δεν κατανάλωναν ψάρι, κόκκινο κρέας και πουλερικά) ενώ δεν είχαν αλλάξει σημαντικά τη διατροφή τους τα τελευταία πέντε χρόνια.

Εξετάσθηκαν 19 βιοδείκτες από το αίμα ή τα ούρα τους που συνδέονται με τον σακχαρώδη διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον καρκίνο αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του ήπατος, των οστών, των αρθρώσεων και των νεφρών.

Αφού έλαβαν υπόψιν τους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση, η εθνικότητα, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, διαπίστωσαν ότι οι χορτοφάγοι είχαν χαμηλότερες τιμές σε 13 βιοδείκτες σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους.

Αυτοί ήταν οι τιμές της «κακής» χοληστερόλης LDL, της απολιποπρωτεΐνης Α και Β (που συνδέονται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις), της γ-GT (γ-γλουταμυλτρανσφεράση, GGT) και της αμινοτρανσφεράσης αλανίνης (ALT), δείκτες ηπατικής λειτουργίας, που υποδηλώνουν φλεγμονή ή βλάβη στα κύτταρα, ο αυξητικός παράγοντας ομοιάζων στην ινσουλίνη-1 (IGF-1) μια ορμόνη που ενισχύει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, το ουρικό οξύ, η πρωτεΐνη και η κρεατίνη.

Ωστόσο, οι χορτοφάγοι παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα σημαντικών βιοδεικτών όπως η καλή χοληστερόλη HDL, η βιταμίνη D, το ασβέστιο, ενώ είχαν αυξημένες τιμές τριγλυκεριδίων και κυστατίνης-C.

«Τα ευρήματά μας προσφέρουν πραγματικά τροφή για σκέψη», σημειώνει ο Δρ Carlos Celis-Morales από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης του Ηνωμένου Βασιλείου, επικεφαλής της έρευνας. «Τα άτομα που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή τείνουν να καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς που περιέχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες και φυτικές ίνες. Αυτές οι διατροφικές διαφορές μπορεί να μας βοηθήσουν να εξηγήσουμε γιατί οι χορτοφάγοι φαίνεται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιοδεικτών ασθενειών που μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη των κυττάρων ή κάποια χρόνια ασθένεια» καταλήγει.

Πηγή: ygeiamou


Ο κινέζικος πύραυλος έπεσε…

Ο κινέζικος πύραυλος, ή μάλλον κάποια απομεινάρια του, έπεσαν τελικά το πρωί της Κυριακής, χωρίς να προκληθούν ζημιές. Το μεγαλύτερο μέρος του πυραύλου καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα, ενώ συντρίμμια του βρέθηκαν στον Ινδικό Ωκεανό.

Ωστόσο οι ανακοινώσεις των Αμερικανών τις προηγούμενες ημέρες ότι ο πύραυλος είναι σε ανεξέλεγκτη τροχιά, προκάλεσε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης και σε κάποιες περιπτώσεις και ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί.

Ο πύραυλος «Μεγάλη Πορεία» που εκτοξεύθηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν η δεύτερη ανάπτυξη της παραλλαγής 5Β μετά την παρθενική πτήση της τον Μάιο 2020. Πέρυσι, κομμάτια του πρώτου πυραύλου «Μεγάλη Πορεία 5Β» είχαν πέσει στην Ακτή του Ελεφαντοστού, προκαλώντας ζημιές σε μερικά κτίρια, ενώ δεν είχαν αναφερθεί τραυματισμοί.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι παρακολουθεί συνέχεια την πορεία της επιστροφής του Long March 5B στη γη.

Στη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου, ο αστροφυσικός του Χάρβαρντ Τζόναθαν Μακντάουελ που είχε φανεί καθησυχαστικός για τους κινδύνους από την πιθανή πτώση κομματιών του πυραύλου, είπε στο Ρόιτερς πως η ζώνη που μπορεί να έπεφταν τα συντρίμμια εκτεινόταν από τη Νέα Υόρκη, τη Μαδρίτη ή το Πεκίνο προς βορρά και τη νότια Χιλή και το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας προς νότο.

Από τον Ιούλιο 1979 που μεγάλα τμήματα του διαστημικού σταθμού Skylab της NASA έπεσαν στην Αυστραλία, οι περισσότερες χώρες επιδιώκουν να αποφεύγουν τέτοιες ανεξέλεγκτες επιστροφές στην ατμόσφαιρα μέσω του σχεδιασμού των διαστημικών σκαφών τους, δήλωσε επίσης ο Μακντάουελ.

«Το γεγονός ότι οι Κινέζοι σχεδιαστές του πυραύλου δεν αντιμετώπισαν το ζήτημα αυτό, τους κάνει να μοιάζουν τεμπέληδες», πρόσθεσε ο Μακντάουελ, που είναι και μέλος του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν.

Η πλευρά της Κίνας από την άλλη πλευρά χαρακτήρισε «δυτικές υπερβολές» τις ανησυχίες ότι ο πύραυλος είναι εκτός ελέγχου και θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές.

Οι διαφορετικές δηλώσεις από τους επιστήμονες και τους οργανισμούς των δύο χωρών, που «εξηγούνται» και από τον μεταξύ τους ανταγωνισμό στη μάχη του διαστήματος, οδήγησαν ωστόσο την παγκόσμια κοινότητα, που δεν διαθέτει την αντίστοιχη τεχνογνωσία, να εμφανίζει μία σχετική ανησυχία.

Καθώς η περιοχή που θα μπορούσαν δυνητικά να πέσουν συντρίμμια του πυραύλου είναι μία εξαιρετικά μεγάλη έκταση του πλανήτη, διάφορες χώρες φρόντισαν να παρακολουθούν το φαινόμενο και να θέσουν σε ετοιμότητα τον κρατικό μηχανισμό εάν συνέβαινε κάτι.

Έτσι και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας εξέδωσε NOTAM χθες στο βράδυ. Η ισχύς της, δηλαδή το διάστημα επιφυλακής ήταν από το Σάββατο 8/5 21:12 βράδυ, τοπική ώρα, μέχρι την Κυριακή 9/5 μεσημέρι 12:46.

Η Ελλάδα βρισκόταν στο βορειότερο άκρο της πιθανής ζώνης εισόδου, με την Πολιτική Προστασία να θέτει σε επιφυλακή όλους τους αρμόδιους φορείς με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

Η ζώνη εκτείνονταν από τον 40ό παράλληλο βορείως του Ισημερινού (στο ύψος της Θεσσαλονίκης) έως τον 40ό παράλληλο νοτίως του Ισημερινού (στο ύψος της Νέας Ζηλανδίας).

«Δεν ξέραμε πού θα πέσει. Κάποια ανακοίνωση που είδα έλεγε πως θα πέσει αρχικά ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο, ίσως και στη νότια Τουρκία. Χτες βράδυ που κοίταζα ήταν αρχικά πάνω από Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, περίπου Ορεστιάδα και μετά Κωνσταντινούπολη για να κατέβει κάτω και μετά από 1,5 ώρα ξαναπέρασε πάνω από την Κρήτη», ανέφερε ο καθηγητής φυσικής του διαστήματος στο ΣΚΑΪ.

Μάλιστα ο καθηγητής φυσικής τόνισε πως «δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε ημέρα. Μοιάζει με έναν μετεωρίτη που πέφτει στη γη – σπάνια βλέπουμε ένα τέτοιο θέαμα. Ουσιαστικά ήταν ένα αντικείμενο που πέφτει και βγάζει πίσω του καπνό. Γινόταν κομμάτια καθώς κατέβαινε»…

Τελικά οι συντεταγμένες που δόθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλέσθηκαν το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής, τοποθετούν το σημείο πρόσκρουσης στον ωκεανό, δυτικά του αρχιπελάγους των Μαλδίβων. Όπως ανακοίνωσε το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής, το μεγαλύτερο μέρος από τα συντρίμμια κάηκαν στην ατμόσφαιρα.

Κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως τμήματα του πυραύλου εισήλθαν και πάλι στην ατμόσφαιρα στις 10:24 π.μ. ώρα Πεκίνου (05:24 ώρα Ελλάδας) και έπεσαν σε μια τοποθεσία με συντεταγμένες: γεωγραφικό μήκος 72,47 μοίρες ανατολικά και γεωγραφικό πλάτος 2,65 μοίρες βόρεια.

Πηγή: in.gr

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!