Αντιδράσεις προκαλεί η πρόθεση των σχολαρχών να λειτουργήσουν στη διάρκεια των διακοπών – Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί με το πιστόλι στον κρόταφο
Είναι εκπληκτικό πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί τα προβλήματα της Παιδείας προκειμένου να προτείνει λύσεις που εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντά του και την εντατικοποίηση μαθητών, καθηγητών, και όχι τον στόχο μιας ανθρωπιστικής παιδείας. Τελευταίο παράδειγμα, η πρόθεση των ιδιωτικών σχολείων να προσφέρουν φροντιστηριακά μαθήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα. Απόφαση στην οποία οι καθηγητές ιδιωτικής εκπαίδευσης, εναντιώνονται κατηγορηματικά. Όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες, βάσει νόμου τα ιδιωτικά σχολεία έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τις υποδομές τους εκτός διδακτικών ημερών, τονίζοντας ότι η συμμετοχή των μαθητών είναι προαιρετική και οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν επιπλέον αμοιβή. Ακόμη επισημαίνουν ότι η εν λόγω πρακτική συναντάται και σε δημόσια σχολεία, όπου πραγματοποιούνται δραστηριότητες και μαθήματα, είτε με πρωτοβουλία του συλλόγου διδασκόντων, είτε με πρωτοβουλία του συλλόγου γονέων.
Όπως τονίζουν όμως οι καθηγητές, ο νόμος είναι σαφής: Τα ιδιωτικά σχολεία έχουν ακριβώς τις ίδιες αργίες και εορτές με τα δημόσια σχολεία και όσο για την προαιρετικότητα, αυτή θα είναι «με το πιστόλι στον κρόταφο και υπό την απειλή της απόλυσης». Ακόμη, αμφιβολίες προκαλεί το πόσο αμειβόμενα θα είναι τα πασχαλινά φροντιστήρια, καθώς σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΣΕ, το 97% περίπου της εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών σε Σαββατοκύριακα, διακοπές και αργίες «παρέχεται» δωρεάν. Εργασιακή εκμετάλλευση από την οποία οι ιδιοκτήτες των σχολείων κερδίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ. Επιπλέον, ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων που λόγω ανάγκης και τεράστιων εκπαιδευτικών κενών προσέφεραν γνησίως εθελοντικά μαθήματα, προξενεί περαιτέρω ανησυχία. Η μεγαλύτερη ανησυχία όμως πηγάζει από την πλήρη φροντιστηριοποίηση και εντατικοποίηση της εκπαιδευτικής λειτουργίας, που είναι επιβλαβής για τους μαθητές, τους πιο σκληρά εργαζόμενους μαθητές στην Ευρώπη, που δικαιούνται ανάπαυσης και ψυχαγωγίας, όπως και οι καθηγητές.
Στην πρόσφατη συνάντηση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, οι υπουργοί κ. Μπαλτάς και Κουράκης κατέστησαν σαφές πως οι νόμοι θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα από τις Διοικήσεις των ιδιωτικών σχολείων. Η ΟΙΕΛΕ, όπως αναφέρθηκε, θα ζητήσει από τις εποπτικές αρχές της πολιτείας αλλά και από τη Δικαιοσύνη να παρέμβουν για όλες τις υποθέσεις παράνομης λειτουργίας ιδιωτικών σχολείων κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα. Η σύγκρουση θα συνεχιστεί, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.