Ένταση των εσωκομματικών πονοκεφάλων προκάλεσε το μπαράζ δηλώσεων κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες. Πολλές από τις δηλώσεις δημιούργησαν μεγάλα ερωτηματικά, μια και έμοιαζαν να θέτουν ζητήματα αντίθετα με προηγούμενες αποφάσεις αλλά κυρίως με τη θέληση του κόσμου και των ψηφοφόρων της Αριστεράς. Το πιο μεγάλο, όμως, ερωτηματικό είναι κατά πόσο ορισμένες από αυτές είναι αποτέλεσμα αστοχίας ή προϊδεάζουν για διεργασίες που είναι σε εξέλιξη.
Ο Γ. Σταθάκης, μιλώντας στον Real FM, κληθείς να απαντήσει αν πρέπει να διεξαχθούν εκλογές μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, απάντησε: «Το μετά… θα μου υπονοήσετε ότι θα πάμε το φθινόπωρο. Όχι πολύ μετά… τέλος πάντων, εκεί κοντά. Την άνοιξη, τέλος πάντων. Λίγο πριν, λίγο μετά, δεν έχει σημασία» σε μια τοποθέτηση, παρά τις διευκρινίσεις που ακολούθησαν, δεν συμβαδίζει με τη -διακηρυγμένη μέχρι πρόσφατα- θέση του κόμματος για εκλογές άμεσα και εκλογή Προέδρου από την επόμενη Βουλή.
Ο Στ. Κοντονής, την ίδια μέρα, δήλωσε στον Παραπολιτικά FM ότι «αν επείγει να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ας βγει, αρκεί να ξέρουμε ότι τον Φεβρουάριο θα πάμε σε εκλογές». Ακολούθως, εξέδωσε κι αυτός διευκρινιστική ανακοίνωση αναφέροντας ότι «η προσφυγή στις κάλπες συνιστά αδήριτη ανάγκη, καθώς η παρούσα Βουλή δεν διαθέτει τους απαιτούμενους συσχετισμούς για να πετύχει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».
Ο Π. Λαφαζάνης, από τη μεριά του, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι «μία μόνο λύση υπάρχει: να φύγει αμέσως αυτή η κυβέρνηση. Εδώ και τώρα εκλογές! Καμία συναίνεση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».
«Υπάρχουν μόνο δύο ζητήματα στα οποία μπορεί να υπάρξει προσέγγιση με τα κυβερνητικά κόμματα: Η συμφωνία συγκεκριμένης ημερομηνίας για την άμεση διενέργεια εκλογών και το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας που θα εκλεγεί από την επόμενη Βουλή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πάνος Σκουρλέτης.
Ο Αλ. Μητρόπουλος, μιλώντας στο Βήμα FM, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εάν δεν υπάρξει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να μπορεί να τεθεί άμεσα το θέμα διαγραφής του χρέους, δεν θα είμαστε σε πλήρες αδιέξοδο; Μπορεί να πάει έτσι η πατρίδα;», προσθέτοντας: «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι ενδεχόμενο να συνεχίσει τη μνημονιακή πολιτική».
Ο Γ. Μηλιός σχολίασε καυστικά: «Όποιος νομίζει ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες μπορεί ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσει μνημονιακές πολιτικές, θα πρέπει να επανεξετάσει ο ίδιος τη θέση του και τη στάση του στον ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Νίκος Βούτσης είπε στον Real FΜ: «Για όσο χρόνο θα γίνεται επαναδιαπραγμάτευση αυτής της συμφωνίας, γιατί έχουμε πει ότι άλλο είναι οι δανειακές συμβάσεις και άλλο οι εφαρμοστικοί του Μνημονίου, είναι προφανές ότι η συμφωνία αυτή θα παραμένει, αλλά ελπίζω αυτό το διάστημα να είναι μερικές εβδομάδες και να αντικατασταθεί κοινή συναινέσει, διότι αλλιώς δεν γίνεται να παρθούν οι υπογραφές μονομερώς».
«Η τρόικα δεν βιάζεται να γυρίσει και απαιτεί. Απάντηση: Συνάντηση Τσίπρα-Σαμαρά και συμφωνία πακέτο για ΠτΔ, εκλογές και απομείωση του χρέους» υποστήριξε ο Δ. Παπαδημούλης τη Δευτέρα, προκαλώντας έντονους προβληματισμούς.
«Η τρόικα δεν βιάζεται να γυρίσει και απαιτεί. Απάντηση: Στον αγύριστο, μαζί και με τους εγχώριους συνεργάτες τους! Να μπει τέλος στον πλήρη εξευτελισμό της χώρας και στη διαρκή προσβολή του λαού μας», ήταν το εύγλωττο σχόλιο του βουλευτή Αργολίδας, Δ. Κοδέλα.
Την εκτίμησή του για το ενδεχόμενο η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο εξέφρασε σε συνέντευξή του ο Μανώλης Γλέζος. «Πρώτον εξαρτάται από το οικονομικό και πολιτικό σύστημα, ελληνικό και ξένο, αν θέλει ή δεν θέλει τον Αντώνη Σαμαρά και, δεύτερον, ειδικά οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν εκλογές τώρα, γιατί χάνουν μισθολογικά και συνταξιοδοτικά κέρδη και οφέλη, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο για αυτούς ότι θα επανεκλεγούν» δήλωσε, διαχωριζόμενος από τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συγκεντρώσει 180 ψήφους κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.