Η επίσκεψη Τσίπρα στη ΔΕΘ ήταν μια ευκαιρία για να ακούσει και να καταγράψει προβληματισμούς και προτάσεις
Από το πλούσιο τριήμερο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Αλέξη Τσίπρα στη φετινή επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ, έχει μια σημασία να σταθεί κανείς στην λιγότερο ίσως προβεβλημένη στη δημοσιότητα εκδήλωση, τη συνάντηση – διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς, το Σάββατο 14/9. Ήταν μια ευκαιρία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όχι να εκφωνήσει μια ομιλία και να φύγει, αλλά να ρωτήσει, να ακούσει, να καταγράψει προτάσεις από τους παραγωγικούς φορείς της πόλης.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην κεντρική ομιλία του αναφέρθηκε στις θέσεις και προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο για τα μεγάλα ζητήματα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, τη βιωσιμότητα του χρέους, την ανεργία κλπ., αλλά και για τα ζητήματα που αφορούν τους παραγωγικούς φορείς και αποτελούν πάγια αιτήματά τους: η κεφαλαιοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί η ανάγκη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, οι προτάσεις για το τραπεζικό σύστημα, αλλά και για την εξασφάλιση της πρόσβασης όλων στο κοινωνικό αγαθό του νερού, στην ελάχιστη ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος (300 kwh) κατ’ έτος, τα δωρεάν εισιτήρια για όλους όσους έχουν πληγεί βάναυσα από την φτώχια που προκάλεσαν τα μνημόνια.
Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα προς τους φορείς να μιλήσουν για τις προτάσεις τους, ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Μυλόπουλος αναφέρθηκε στο μέγεθος της συμβολής που μπορεί να έχει η εκπαίδευση και η έρευνα στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Σημειώσαμε την αναφορά του ότι για κάθε ένα ευρώ δαπάνης για έρευνα καταγράφεται απόδοση τριών ευρώ ωφέλειας.
Ο Δήμαρχος της πόλης Γ. Μπουτάρης τόνισε την ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει οικονομική αυτοδυναμία προτείνοντας μέρος του φόρου ακίνητης περιουσίας να αποδίδεται στους δήμους. Εξέφρασε τη διαφωνία του με την προτεινόμενη από κυβερνητικά στελέχη πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ενώ ρώτησε για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά την ΕΥΑΘ, Το λιμάνι, τις σιδηροδρομικές υποδομές της πόλης, αλλά και για τις σχέσεις μας με τους γείτονες, αφού αυτές είναι καθοριστικές για τον τουρισμό της.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας εξέφρασε την πικρία του μάλλον αναρωτώμενος γιατί τόσα χρόνια δεν αναπτύχτηκε το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το σιδηροδρομικό δίκτυο, για να συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιφέρειας.
Ο παριστάμενος εκπρόσωπος του ΣΕΒ, Α. Καλλιτσάντσης, αφού περιέγραψε το γενικό πλαίσιο, το περιβάλλον από γεωστρατηγική και οικονομική πλευρά που επικρατεί στη γειτονιά της χώρας, αναφέρθηκε στους άξονες που πρέπει να ακολουθηθούν για την οικονομική ανάκαμψη. Ζήτησε σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της οικονομίας και την παραγωγή, σταθερό φορολογικό και οικονομικό πλαίσιο για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες πάγιες επενδύσεις που θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Ο προεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας), αφού αναφέρθηκε με σχετική γκρίνια στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ του μνημονίου επίπεδα (751 ευρώ), ζήτησε την επαναφορά σε ισχύ του θεσμικού πλαισίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (πράγμα που έτσι και αλλιώς αποτελεί και θέση του ΣΥΡΙΖΑ κι ας μην το ήξερε).
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης) Δ. Μπακατσέλος «βλέπει» την ανάγκη εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΘ, τόσο στο real estate όσο και στη διαχείρισή της. Ομοίως και για το λιμάνι. Παντού η λύση, ο στρατηγικός επενδυτής. Για τον ρόλο των επιμελητηρίων, τόνισε τη δυνατότητα συμβολής τους στη διευκόλυνση του επιχειρείν αλλά άσκησε κριτική στην κυβερνητική απόφαση να καταστήσει από το 2015 προαιρετική την εγγραφή σε αυτά των επιχειρήσεων και άρα να θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα τους, αφού στηρίζονται αποκλειστικά στις συνδρομές των μελών.
Εντυπωσιακή η παρέμβαση του εκπροσώπου της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δ. Καμπούρη, που αναφέρθηκε στη δυνατότητα συμβολής της κτηνοτροφίας στην παραγωγική ανασυγκρότηση, αφού καταγράφει διαθέσιμο ζωικό κεφάλαιο 12.000.000 αιγοπρόβατα που μπορούν να διπλασιαστούν, όπως ανέφερε, σε ένα έτος. Ενώ καθοριστική είναι και η συμβολή του κλάδου στην απασχόληση καθώς αντιστοιχούν 10 θέσεις εργασίας σε κάθε υπάρχον κοπάδι αιγοπροβάτων.
Ο εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο) κ. Μαμαλής αναφερόμενος στα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής μεταξύ άλλων τόνισε ότι το κόστος ενέργειας ανά κιλό παραγόμενου προϊόντος στην Ελλάδα είναι διπλάσιο σε σχέση με την Ε.Ε. Μίλησε επίσης για τη φορολογική ρύθμιση που ορίζει την υποχρέωση των αγροτών σε τήρηση απλογραφικών βιβλίων (εσόδων εξόδων) χωρίς να λαμβάνει υπόψη μια σειρά από προβλήματα όπως των αποσβέσεων στο φυτικό κεφάλαιο σε περίπτωση δενδρωδών καλλιεργειών κλπ.
Πολλοί ακόμη και με σημαντική συμβολή οι ομιλητές που έκαναν παρέμβαση, αλλά πολλοί και αυτοί που λόγω εξάντλησης του χρονικού περιθωρίου της συνάντησης δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιήσουν τις εισηγήσεις τους.
Βλέποντας φορείς που σε άλλες συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες παρουσίαζαν –πιστοί στο τυφλό κομματικό καθήκον– ως αιτήματα της πόλης και των παραγωγικών της φορέων ό,τι από τις εντολές της τρόικας μετουσίωσε σε θέσεις η κυβέρνηση, περιμέναμε να ακούσουμε τι θα πρότειναν αυτή τη φορά στη διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε άλλους πάλι εκπροσώπους, η φαντασία και το όραμα για την οικονομία και την πόλη, αν δεν λέγεται αποδοχή του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου και των στρατηγικών τομέων της εθνικής οικονομίας (ΕΥΑΘ, λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι), εξαντλείται στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή που θα τα αναλάβει όλα…
Τη συζήτηση έκλεισε ο υπεύθυνος προγράμματος του κόμματος, Γ. Δραγασάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και ένα μέρος, ένα κομμάτι, ένας τομέας της οικονομίας να λειτουργεί όχι με όρους κέρδους, αλλά εξυπηρέτησης των κοινωνικών αναγκών, τόνωσης της απασχόλησης, βιωσιμότητας βεβαίως, όμως με κοινωνικά κριτήρια.
Για το τέλος, θα καλούσαμε και θα ελπίζαμε η επόμενη πρωτοβουλία για παρόμοια διαβούλευση που θα οργανωθεί σε τέτοιο υψηλό επίπεδο από τον ΣΥΡΙΖΑ, να μην αποτελεί τόσο περιγραφή και αναφορά γνωστών σε όλους πια προβλημάτων και έκφραση «γκρίνιας» από τους φορείς, αλλά πρόσκληση για κατάθεση όλο και πιο συγκεκριμένων προτάσεων στην κατεύθυνση της αναζήτησης λύσεων και περιγραφής της παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη ο τόπος στο μεταμνημονιακό τοπίο που σχεδιάζουμε.
Δρόσος Δρόσος