Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αυτήν την εβδομάδα αυτό που Ρωσία και Κίνα τους ζητούσαν να αποφύγουν, ώστε να μην ρίξουν κι άλλο λάδι στη φωτιά: τεράστιας έκτασης στρατιωτικές και αεροναυτικές ασκήσεις στη Νότια Κορέα, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανδρών, δεκάδων πολεμικών πλοίων (περιλαμβανομένων αεροπλανοφόρων) και άνω των 200 αεροσκαφών (περιλαμβανομένων βομβαρδιστικών που μπορούν να φέρουν πυρηνικές βόμβες). Η απάντηση του βορειοκορεατικού καθεστώτος ήταν αναμενόμενη: «Τα γυμνάσια των ΗΠΑ και οι διαρκείς απειλές του πυρηνικού δαίμονα Τραμπ για προληπτικό πλήγμα εναντίον μας, μετατρέπουν σε γεγονός τη σύρραξη. Το ερώτημα δεν είναι πλέον αν θα γίνει πόλεμος, αλλά πότε», δήλωσε το ΥΠΕΞ της Πιονγκγιάνγκ, προσθέτοντας: «Δεν θέλουμε τον πόλεμο, αλλά αν ξεσπάσει δεν θα κρυφτούμε, και οι ΗΠΑ θα πληρώσουν πολύ ακριβό τίμημα».
Αυτή η φρασεολογία βέβαια, όπως και οι αντίστοιχου (ή και χειρότερου) επιπέδου απειλητικές δηλώσεις του Τραμπ και των πιο πιστών οπαδών του εντός της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αποτελούν μέρος ενός επικοινωνιακού πολέμου. Την ίδια στιγμή όμως αρχίζει να καλλιεργείται από τα πιο πολεμοχαρή ΜΜΕ των ΗΠΑ η ιδέα ότι ένα προληπτικό πλήγμα, ακόμη και με πυρηνικά, δεν θα έχει μεγάλο κόστος σε ζωές Αμερικανών (οι Ασιάτες δεν μετράνε…) και «θα δώσει ένα καλό μάθημα» σε όσους έχουν το θράσος να αμφισβητούν τις επιθυμίες της Ουάσιγκτον. Ήταν εξάλλου ο ίδιος ο Τραμπ που αναρωτήθηκε, σε σύσκεψη με υπουργούς και επιτελείς του Πενταγώνου: «Αφού έχουμε πυρηνικά όπλα, γιατί δεν τα χρησιμοποιούμε;»!
Αρχίζει να καλλιεργείται από τα πιο πολεμοχαρή ΜΜΕ των ΗΠΑ η ιδέα ότι ένα προληπτικό πλήγμα, ακόμη και με πυρηνικά, δεν θα έχει μεγάλο κόστος σε ζωές Αμερικανών (οι Ασιάτες δεν μετράνε…)
Διαμεσολάβηση Μόσχας και Πεκίνου
Άλλοι, ευτυχώς πιο ρεαλιστές, όπως οι Αμερικανοί στρατηγοί και ο σε… διακριτική δυσμένεια ευρισκόμενος υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, δεν βασανίζονται από τέτοια απίστευτα ερωτήματα. Και οπωσδήποτε δεν υιοθετούν τις τυχοδιωκτικές παραινέσεις των πλέον πολεμοχαρών, παίρνοντας υπόψη τις πιθανές αντιδράσεις του Πεκίνου και της Μόσχας. Διότι είναι σαφές ότι η αντιπαράθεση στην πραγματικότητα δεν αφορά τη Βόρεια Κορέα, όσο κι αν ο Τραμπ τρελαίνεται στην ιδέα ότι τον αμφισβητεί ένας «τιποτένιος». Ακόμη όμως καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να επικρατεί στον καθορισμό των επόμενων βημάτων…
Στο μεταξύ εντείνεται η δραστηριοποίηση τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας. Προχθές ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με τον Ρεξ Τίλερσον στη Βιέννη, και δήλωσε ότι είναι «απαράδεκτη η επιθετική ρητορική και η τακτική της κλιμάκωσης που ακολουθούν οι ΗΠΑ με τις τελευταίες στρατιωτικές ασκήσεις». Χθες τα προσκείμενα στο Κρεμλίνο ρωσικά ΜΜΕ αποκάλυψαν κάτι ακόμη από τις συνομιλίες μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ: ότι ο Λαβρόφ ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τη διάθεση της Βόρειας Κορέας να πραγματοποιήσει απευθείας συνομιλίες με την κυβέρνηση Τραμπ «αρκεί να δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλειά της». Σχολιάζοντας χθες αυτές τις πληροφορίες, το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι «η Κίνα υποστηρίζει κάθε προσπάθεια για την επανεκκίνηση ενός ειλικρινούς και δίχως αμοιβαίες απειλές διαλόγου μεταξύ των απευθείας εμπλεκομένων, ώστε να επιλυθεί γρήγορα το πυρηνικό ζήτημα στην κορεατική χερσόνησο»…
Γ.Χ.