Περίπου 200 σύνεδροι, απάντησαν στο ερωτηματολόγιο προς τους συνέδρους, παίρνοντας μέρος στη μικρή αυτή έρευνα που σκοπό είχε να καταγράψει τις σκέψεις όσων πήραν μέρος στη διαδικασία του συνεδρίου, τόσο για την ίδια τη διαδικασία όσο και συνολικότερα για τα ενδιαφέροντα, τη διάθεση συμμετοχής τους κ.λπ. Παρουσιάζουμε παρακάτω ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία από αυτή τη μικρή έρευνα, που είναι χρήσιμα για να σκεφτούμε και την από εδώ και πέρα πορεία του εγχειρήματος. 

Η ανθρωπογεωγραφία του συνεδρίου

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, γράφτηκαν ως σύνεδροι 1.400 άνθρωποι, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία αυτών παρακολούθησε το συνέδριο είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά. Πράγματι από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, προκύπτει ότι το 59% παρακολούθησε το συνέδριο διαδικτυακά, το 39% δια ζώσης στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ενώ μόλις ένα 2% δεν κατάφερε να παρακολουθήσει τις εργασίες του συνεδρίου. Μάλιστα, όπως προκύπτει και από αυτή την έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων παρακολούθησε όλες ή σχεδόν όλες τις θεματικές συζητήσεις.

Σημαντικό ποσοστό των συμμετεχόντων, της τάξης του 48%, είναι από την περιοχή της Αττικής, ένα άλλο 42% κατανέμεται σε πάνω από 60 πόλεις σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 10% είναι από το εξωτερικό. Από τις απαντήσεις των ερωτηματολογίων, προκύπτει ότι το 60% των συνέδρων παίρνει μέρος σε κάποια συλλογικότητα, είτε αυτή αφορά τοπικά ή περιβαλλοντικά κινήματα, είτε αφορά κάποιο σωματείο στον εργασιακό χώρο, είτε κάποιον πολιτιστικό σύλλογο κ.ο.κ.

Το 15% των ερωτηθέντων ενημερώθηκε για την διεξαγωγή του συνεδρίου μέσα από τις προσυνεδριακές εκπομπές, το 12% από κάποιο γνωστό ή γνωστή του, 20% από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, 35% από κάποιο ΜΜΕ (κυρίως αναφέρονται η εφημερίδα δρόμος, καθώς και οι εκπομπές του κ. Σαχίνη στον ΚΡΗΤΗ TV), ενώ 18% δεν απαντά ή δηλώνει άλλους τρόπους.

Τέλος ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η ηλικιακή κατανομή των συνέδρων, που περιλαμβάνει όλες τις ηλικιακές ομάδες, με μια μεγαλύτερη συγκέντρωση στην ηλικιακή κατηγορία 55-65, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα, και υπαρκτή μεν, μικρότερη δε συμμετοχή νεαρότερων ηλικιών, που αποτελεί στοίχημα να μεγαλώσει στο μέλλον.

Γνώμες για τη διαδικασία

Επιβεβαιώνεται και από τις απαντήσεις και από τα σχόλια και τις παρατηρήσεις των συνέδρων, ότι η ίδια η διαδικασία άφησε μια γενικά θετική εντύπωση. Σε όλες τις θεματικές συζητήσεις, οι θετικές και πολύ θετικές γνώμες αγγίζουν το 80%. Χαρακτηριστικό το σχόλιο πως ίσως κάθε μια από τις θεματικές θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ξεχωριστό συνέδριο / ημερίδα, για τη μεγαλύτερη εμβάθυνση στα θέματα που ανοίχτηκαν.

Αρκετές ήταν οι θετικές παρατηρήσεις για την τεχνική αρτιότητα της διοργάνωσης και τη σοβαρότητα των εισηγήσεων, ενώ μερικές αρνητικές παρατηρήσεις, ή καλύτερα προτροπές για βελτίωση, αφορούσαν τον βαθμό «κατανόησης της γλώσσας των ομιλητών, που πρέπει να είναι πιο απλή αν θέλουμε να απευθυνθούμε σε περισσότερους ανθρώπους», τον μικρό χρόνο για ερωτήσεις και συζήτηση λόγω του πυκνού προγράμματος, αλλά και την ανάγκη για καλύτερη επικοινωνία του συνεδρίου, τη γνωστοποίησή του σε περισσότερους ανθρώπους και μέσα από περισσότερα κανάλια.

Διαθέσεις για την επόμενη μέρα

Από τις απαντήσεις των συνέδρων, προκύπτει η διάθεση για συνέχεια του όλου εγχειρήματος. Μάλιστα το 90% των ερωτηθέντων δηλώνει τη διάθεση να πάρει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μέρος στη διαμόρφωση των επόμενων βημάτων του, είτε επιθυμώντας να ενημερώνεται και να παίρνει μέρος στις δραστηριότητες που θα αποφασιστούν, είτε προτείνοντας την οργάνωση κάποιας συζήτησης / συνάντησης στην περιοχή του, είτε με άλλους τρόπους.

Από τις απαντήσεις προκύπτουν τρία πρώτα συμπεράσματα. Υπάρχει η απαίτηση για σοβαρό σχεδιασμό, και όχι βήματα «στην τύχη», ενώ αναγνωρίζεται από πολλούς ότι η μορφή «συνέδριο» μπορεί να απαντήσει σε αυτή την ανάγκη. Από μερικούς ερωτηθέντες τέθηκε ο προβληματισμός σχετικά με το κενό κάποιας κεντρικότερης πολιτικής πρωτοβουλίας (με τη μορφή κόμματος / κίνησης / κινήματος) που να ανοίγει περισσότερες δυνατότητες στους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις που υπάρχουν. Τέλος πολλές ήταν οι παρατηρήσεις σχετικά με το άπλωμα των δραστηριοτήτων και πέρα από την Αθήνα, με προτάσεις για περιφερειακά θεματικά συνέδρια / ημερίδες, συναντήσεις / εκδηλώσεις ανά πόλεις, με συμμετοχή μελών της επιτροπής του συνεδρίου, ή κάποιων εκ των ομιλητών σε αυτό.


Συνεχίζεται η συζήτηση για την αποτίμηση του Συνεδρίου

Με δύο ακόμη συνελεύσεις ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα η διαδικασία αποτίμησης του συνεδρίου. Μετά την συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, θα λάβει χώρα η συνέλευση της Αθήνας, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, στις 19:00, στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) και στη συνέχεια η συνέλευση που αφορά τους συνέδρους από άλλες πόλεις και το εξωτερικό, την Τετάρτη 10 Ιουλίου, στις 19:30, διαδικτυακά (ο σύνδεσμος συμμετοχής θα σταλεί με mail σε όσους και όσες έχουν κάνει (ή κάνουν τώρα) εγγραφή ως σύνεδροι.

Καλούμε όσες και όσους ενδιαφέρονται για τη διαδικασία του συνεδρίου, τους σκοπούς και την προοπτική του όλους εγχειρήματος, να πάρουν μέρος στις συνελεύσεις αυτές, και να καταθέσουν, γνώμες, ιδέες και προτάσεις. Στο επόμενο φύλλο του δρόμου, θα δημοσιευθεί εκτενές ρεπορτάζ από τις συνελεύσεις, ενώ θα παρουσιαστούν και όλες οι προτάσεις που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κατατέθηκαν και αφορούν την επόμενη μέρα και τον σχεδιασμό του εγχειρήματος.


Αναρτήσεις στην ιστοσελίδα yparxiakoellada.gr

 Αθήνα πρωτεύουσα και Αθηναϊκό κράτος
του Γεράσιμου Δεληβοριά

Τι πραγματικά φέρνει το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών;
του Νίκου Σίμου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!