Συνεχίζουν να μεγαλώνουν τα αδιέξοδα σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού, την ίδια στιγμή που οι σχεδιασμοί της Ε.Ε. για εγκλωβισμό των ροών στη χώρα μας προωθούνται πιστά από την κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αντιδράσεις κατοίκων της Χίου, στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μηταράκη, που παραβρέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού για να παρουσιάσει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων στο νησί. Οι κάτοικοι του νησιού διαμαρτύρονται για την υπερσυσσώρευση προσφύγων και μεταναστών στο νησί, για τη διάψευση των υποσχέσεων της κυβέρνησης Ν.Δ. και διεκδικούν δραστικές λύσεις, όπως την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, το κλείσιμο των μεγάλων hot-spot και την αντικατάστασή τους από μικρές δομές ολιγοήμερης παραμονής.

Ο νέος σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει νέες μεγάλες δομές, οι οποίες το μόνο που εγγυώνται είναι η μονιμοποίηση της διαμονής μεταναστευτικών πληθυσμών στα νησιά, δομές που θα προβλέπουν και τη λειτουργία χώρων κλειστού τύπου, επί της ουσίας φυλακές για όσους απορρίπτονται από την διαδικασία χορήγησης ασύλου.

Παρά την αποφασιστικότητα που θέλει να δείξει η κυβέρνηση, παρά το διαρκές μασάζ σε γαλάζια αυτοδιοικητικά στελέχη, η δυσπιστία των τοπικών κοινωνιών απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμού δεν λέει να κοπάσει. Για την κυβέρνηση που εκλέχθηκε με προμετωπίδα να βάλει μια τάξη στο μεταναστευτικό, η αποτυχία των όποιων μηχανισμών διαχείρισης προώθησε από την αρχή της θητείας της και η δημιουργία εκρηκτικής κατάστασης στα νησιά, έρχεται να προστεθεί στα σημαντικά εθνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Και ως συνήθως, το μόνο που έχει να αντιτάξει η ελληνική πολιτική ελίτ στα σημαντικά ζητήματα είναι η επικοινωνιακή πολιτική, η πιστή εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών και η επίθεση στον «λαϊκισμό» που έχει ποτίσει την κοινωνία.

Στα πλαίσια αυτά, μετά τα σόου Χρυσοχοΐδη με τις καταλήψεις και τα μεγαλεπίβολα σχέδια του υπουργού Άμυνας κ. Στεφανή, η κυβέρνηση επανιδρύει το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής και αναθέτει στο δίδυμο Μηταράκη-Κουμουτσάκο να διαχειριστούν τα όποια κονδύλια της Ε.Ε., να περιορίσουν τις αντιδράσεις στελεχών της Ν.Δ., και να υλοποιήσουν το σχεδιασμό με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος, σε μία περίοδο που οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αποκτούν εκρηκτικές διαστάσεις.

Για ακόμη μια φορά, όλες οι ελπίδες της ελληνικής πλευράς για ελάφρυνση, επενδύονται στην Ε.Ε., η οποία βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης της μεταναστευτικής της πολιτικής. Σε πρόσφατη συνάντηση του κ. Μηταράκη με τον επίτροπο της Ε.Ε., κ. Μαργαρίτη Σχοινά, συνεχίστηκαν οι παραδοχές ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει το βάρος της προσφυγικής κρίσης και οι ευχές για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Σχοινά «Τα τελευταία χρόνια κάναμε πολλά ως Ε.Ε. για το μεταναστευτικό, αλλά δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι σε κάποιους σημαντικούς τομείς αποτύχαμε, όπως στην αλληλεγγύη που έπρεπε τα κράτη-μέλη να δείξουν στις χώρες υποδοχής. Η συνέπεια είναι ότι οι πρώτες χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα, σηκώνουν δυσανάλογα βάρη. Ήρθε η ώρα η αδικία αυτή να διορθωθεί. Η συνεισφορά όλων των κρατών θα είναι υποχρεωτική, αλλά η φύση της συνεισφοράς μπορεί να είναι διαφορετική».

Αυτό το «η φύση της συνεισφοράς μπορεί να είναι διαφορετική» ίσως να είναι το βασικό στοιχείο της πρότασης. Ό ίδιος ο κ. Σχοινάς είχε υπενθυμίσει νωρίτερα πως «η Ε.Ε. παρέχει το μοναδικό πλαίσιο που έχουμε για να διαχειριστούμε τις πολλαπλές πλευρές του ζητήματος, και η Ελλάδα είναι ο πρωταθλητής στη λήψη ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από το ταμείο για την μετανάστευση».

Το συμπέρασμα είναι απλό. Η κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, θα προβλέπει τον εγκλωβισμό των ροών στην Ελλάδα και τη χρηματοδότηση γι’ αυτό από τους υπόλοιπους εταίρους, ως εκεί φτάνει η αλληλεγγύη. Χαρακτηριστική τέλος ήταν και η αναφορά του επιτρόπου και στην Τουρκία, για την οποία, μετά την φραστική στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο, τόνισε πως «στο ζήτημα διαχείρισης του μεταναστευτικού πρέπει να ομολογήσουμε ότι η δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας παρήγαγε απτά αποτελέσματα, με την γείτονα χώρα να φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων». Κι αυτή η δήλωση έρχεται ακριβώς τη στιγμή που έχει γίνει πολλαπλά φανερό πως η Τουρκία ασκεί έναν υβριδικό πόλεμο απέναντι στη χώρα μας, αξιοποιώντας με εκβιαστικό τρόπο και τις προσφυγικές ροές. Αν έχεις τέτοιους φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!