Συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν δικηγόροι των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ, οι σύνδικοι των εργοστασίων ΒΙΟΜΕ και Φίλκεραμ, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομίας, με θέμα την εκδίκαση της αίτησης εκποίησης των ακινήτων της ΒΙΟΜΕ στις 23 Μαρτίου, εξέλιξη που ενέχει τον κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα το πρώτο αυτοδιαχειριστικό εγχείρημα εγκαταλειμμένου εργοστασίου που βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια σε εξέλιξη.

Της συνάντησης, προΐστατο ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης, ο οποίος-σύμφωνα με πληροφορίες- δήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει διάταξη σχετικά με τις εγκαταλειμμένες – πτωχευμένες επιχειρήσεις στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Η νομοθετική ρύθμιση θα έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και θα αφορά υποθέσεις εγκατάλειψης εργοστασίων από τους ιδιοκτήτες-εργοδότες τους, όπως στην περίπτωση της ΒΙΟΜΕ.

Ήδη, σχέδιο διάταξης έχει κατατεθεί από ομάδα του πανεπιστημίου του ΑΠΘ, που συνεπικουρούνταν από τους δικηγόρους της ΒΙΟΜΕ, στην πρώτη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, αρμόδια για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, Ρ. Αντωνοπούλου, πριν από περίπου ένα μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε από τους συνδίκους της Φίλκεραμ και της θυγατρικής της, ΒΙΟΜΕ, να αναβληθεί η δίκη για το αίτημα εκποίησης των ακινήτων της ΒΙΟΜΕ, χωρίς να παραγνωρίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων της Φίλκεραμ, τα οποία -όπως ειπώθηκε- είναι διασφαλισμένα, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση να νομοθετήσει για το ζήτημα αυτό. Έτσι και αλλιώς, όπως ειπώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, τρία χρόνια που βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση της ΒΙΟΜΕ δεν είχε κατατεθεί σχετικό αίτημα εκποίησης των εν λόγω ακινήτων. Να υπενθυμίσουμε ότι η πτώχευση της Φίλκεραμ έγινε το 2011 και της θυγατρικής της ΒΙΟΜΕ, το 2014.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!