Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Συμπρωτεύουσα σε «εφεδρεία»

Συμπρωτεύουσα σε «εφεδρεία»

Περισσότεροι από 300 εργαζόμενοι υπό απόλυση τον επόμενο μήνα Σημαντικός ο ρόλος των διοικήσεων των εταιριών. Του Γιάννη Βορινού.

Σε εργασιακή εφεδρεία μπαίνει η Θεσσαλονίκη με τους εργαζόμενους να είναι ανάστατοι και να προγραμματίζουν κινητοποιήσεις και προσφυγή στη δικαιοσύνη. Σε μια πόλη που η ανεργία αγγίζει το 30% και οι παραγωγικές της μονάδες βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι δηλώνουν ότι η εργασιακή εφεδρεία θα αποτελέσει την ταφόπλακα στην οικονομική ζωή της πόλης.

Το τέλος της ΕΛΒΟ
Το μεγαλύτερο πλήγμα εντοπίζεται στον ΟΣΕ, όπου σε εργασιακή εφεδρεία μπαίνουν 90 εργαζόμενοι, και στην ΕΛΒΟ, όπου, αν τελικά εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, το εργοστάσιο οδεύει προς κλείσιμο. Σε περισσότερες από 16 ΔΕΚΟ οι εργαζόμενοι εισέρχονται σε περίοδο πλήρους επισφάλειας.
Ειδικότερα στην ΕΛΒΟ ο πρόεδρος της εταιρίας έχει δηλώσει ότι θα εφαρμόσει το γράμμα του νόμου, απλά περιμένει κάποιες διευκρινίσεις για τις ασάφειες που προκύπτουν από το νόμο.
Το σωματείο δηλώνει από την άλλη ότι δεν μας περισσεύει κανένας εργαζόμενος και όπως φαίνεται δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.
Στην ΕΛΒΟ εργάζονται 480 άτομα. Το 10% που μπαίνει στην εφεδρεία αντιστοιχεί σε 48-50 εργαζόμενους. Εφόσον και με την «εκκαθάριση» του 10% το εργοστάσιο εξακολουθεί να απασχολεί περισσότερους των 100 εργαζομένων, το σύνολο των υπολοίπων τίθεται σε διαδικασία αξιολόγησης, µε την υποστήριξη εξωτερικών συμβούλων, που θα προσληφθούν µε ευθύνη του φορέα και θα τελούν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Αναμένεται δηλαδή το καθεστώς αυτό να διευρυνθεί με αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερη μείωση του προσωπικού.
Αν προσθέσουμε σε αυτό και τις αυξημένες αιτήσεις για συνταξιοδότηση, που σπεύδουν να καταθέσουν εργαζόμενοι κοντά στη σύνταξη, λόγω της επισφάλειας που επικρατεί με τα συνεχόμενα μέτρα αλλά και τις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις σε ειδικότητες που δεν έχουν αναπληρωθεί, το μέλλον δεν επίκειται ευοίωνο για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στον ΟΣΕ, όπου οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για αδυναμία λειτουργίας της επιχείρησης, τονίζοντας ότι ο κυβερνητικός στόχος για μείωση του προσωπικού κατά 10% έχει ήδη ξεπεραστεί με τις πρόσφατες μειώσεις που προσεγγίζουν το 50%!

Η μητέρα όλων των μαχών
Οι εφεδρείες, παρόλο που έχουν ανακοινωθεί από τις αρχές της εβδομάδας, δεν προκάλεσαν σε επίπεδο κινητοποιήσεων τις αναμενόμενες αντιδράσεις. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις όπως η Λαχαναγορά και οι ΔΕΘ και Helexpo, που δεν είχαν καμία εμπειρία κινητοποιήσεων, βρέθηκαν, όπως και οι ίδιοι δηλώνουν, σε μια κατάσταση πλήρους πανικού.
Στη σύσκεψη που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης την περασμένη Τετάρτη, παραβρέθηκαν οι περισσότεροι φορείς που απειλεί η εργασιακή εφεδρεία. Στο ΕΚΘ βρέθηκαν εργαζόμενοι από τη Λαχαναγορά, το Κρατικό Θέατρο, την ΕΡΤ3 και τον 9.58, τον ΟΣΕ, την ΕΥΑΘ, τη ΔΕΘ και τη Helexpo, την Εγνατία Οδό κ.ά.
Οι εργαζόμενοι τόνισαν την ανάγκη για κοινή δράση όλων όσων βάλλονται και χτυπάει η εργασιακή εφεδρεία και έθεσαν ως πρώτο στόχο για το επόμενο διάστημα το συντονισμό των φορέων της πόλης.
Όπως τόνισαν τόσο οι συνδικαλιστές, όσο και εργαζόμενοι σε οργανισμούς σε εφεδρεία, το πρώτο πλήγμα θα το δεχτεί η κυβέρνηση αν οι διοικήσεις δεν στείλουν στο υπουργείο Οικονομικών τα απογραφικά της εφεδρείας και δεν δώσει ονόματα εργαζομένων.
Μέχρι αυτή τη στιγμή, με εξαίρεση τη διοίκηση της ΕΛΒΟ, οι υπόλοιποι διοικητές επιχειρήσεων δεν έχουν στείλει ονόματα στο υπουργείο και δεν έχουν παραλάβει τα απογραφικά για τις εφεδρείες.
Όπως όμως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το προηγούμενο διάστημα της τροϊκανής κατοχής, κάθε μήνα αποστέλλονταν στο υπουργείο απογραφικά των επιχειρήσεων, με πλήρη οργανόγραμμα που περιελάμβανε ατομικά στοιχεία των εργαζομένων και δεδομένα που αφορούν την κάλυψη συγκεκριμένων εργασιακών αναγκών.
Παράλληλα οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι πρόκειται για μια παράνομη διαδικασία και θα κινηθούν το επόμενο διάστημα και νομικά, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή της Νομικής Άρη Καζάκου.
Οι εργαζόμενοι τόνισαν ιδιαίτερα ότι πρόκειται για μια παράλογη απόφαση της κυβέρνησης και τονίζουν ότι ειδικά στη Θεσσαλονίκη οι οργανικές θέσεις που προβλέπονται είναι πολύ περισσότερες από τις θέσεις εργασίας που έχουν καλυφθεί.
Πιο συγκεκριμένα στη Λαχαναγορά προβλέπονται 40 οργανικές θέσεις και καλύπτονται οι 19, στη Helexpo 150 οργανικές και υπάρχουν 56 εργαζόμενοι, ενώ στο Κρατικό εργάζονται 92 άτομα, με τις οργανικές να ξεπερνούν τις 110.
Τετράωρες στάσεις εργασίας αποφάσισε να κηρύξει η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις και οργανισμούς που εντάσσονται στον κατάλογο της εργασιακής εφεδρείας.
Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΘ με τη συμμετοχή εκπροσώπων εργαζομένων από την πλειοψηφία των επιχειρήσεων που απειλούνται με εργασιακή εφεδρεία, η διοίκηση του ΕΚΘ αποφάσισε να κινηθεί με στάσεις εργασίας και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.
Με την απόφασή της αυτή, η διοίκηση του ΕΚΘ «εκφράζει το ομόφωνο αίτημα των φορέων να ανακληθεί άμεσα η απόφαση της κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία που αποτελεί προθάλαμο για την ανεργία και διευρύνει ακόμη περισσότερο τις στρατιές των ανέργων και το χάσμα της κοινωνικής συνοχής.»
Τέλος, η διοίκηση του ΕΚΘ καλεί τους εργαζόμενους «να συμμετέχουν καθολικά στις στάσεις εργασίας και στις απεργιακές συγκεντρώσεις» ενώ καλεί και όσους εργαζόμενους έχουν τη δυνατότητα να συμπαρασταθούν συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις ώστε «όλοι μαζί να αντιπαλέψουμε τα αυθαίρετα και αντικοινωνικά μέτρα.»

Σχόλια

Exit mobile version