ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στις Σταματία Ανδρωνά και Σταματία Καλλιβωκά
Τρέχοντας να προλάβουμε το λεωφορείο, ανάμεσα στις πολλές αφίσες που προσπεράσαμε, μας τράβηξε την προσοχή μία πρόσκληση αλλιώτικη από τις άλλες, με το σύνθημα: «Σκέψου-πράξε αλλιώς». Όταν διαπιστώσαμε ότι η ημερίδα είχε ήδη πραγματοποιηθεί, αυτομάτως κοιτάξαμε η μία Σταματία την άλλη και αποφασίσαμε ότι έπρεπε να μάθουμε περισσότερα για την εκδήλωση, ταράζοντας την υπεύθυνη στις ερωτήσεις. Με έκπληξη συνειδητοποιήσαμε πόσα πράγματα μπορούν να καταφέρουν οι νέοι φοιτητές όταν υπάρχει όρεξη, θέληση και ανιδιοτέλεια, προς όφελος φορέων της πόλης μας, όπως τα δύο ορφανοτροφεία του δήμου Πατρέων (Σκαγιοπούλειο – Aρρένων και Μέριμνα – Θηλέων). Τα μέλη της Δράσης ΠΤΔΕ, μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι, προσέφεραν και προσφέρουν στα παιδιά έναν συνδυασμό γνώσης και ψυχαγωγίας. Μοναδική αμοιβή τους, τα παιδικά χαμόγελα. Αλλά ας αφήσουμε την ιδρύτρια της ομάδας, Μαρκέλλα Νιζάμη να μας κατατοπίσει πλήρως…
Τι ήταν αυτό που σε παρακίνησε να ξεκινήσεις την δράση;
Είμαι από την Αθήνα. Μόλις ήρθα, έψαχνα να βρω κάτι εθελοντικό, γιατί η αδελφή μου σπούδαζε στην Πάτρα Ιατρική και μόλις πέρασε στην σχολή αυτή έμπαιναν αυτόματα και σε μια ομάδα εθελοντική που έκαναν διάφορες δραστηριοποιήσεις μέσω του κλάδου τους. Και σκέφτηκα πως «και στο Παιδαγωγικό που πέρασα εγώ, δεν γίνεται να μην υπάρχει τίποτα τέτοιο!». Ήμουν στο πρώτο έτος τότε και ρώτησα κάποιους καθηγητές, μού είπαν πως δεν υπάρχει και, σε συνεργασία με την καθηγήτρια της σχολής μου, την κυρία Μάρω Γαλάνη ,αποφάσισα να ξεκινήσω αυτό που είχα οραματιστεί. Η ίδια η καθηγήτρια, μίλησε σε φοιτητές με τους οποίους έκανε μάθημα στο εξάμηνο εκείνο και είπε πως θα ήθελε να δημιουργηθεί η ομάδα αυτή. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε. Αρχικά ήμασταν 10 άτομα.
Ενώ σήμερα είστε 51 ενεργά μέλη από ό,τι άκουσαμε! Πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;
Στο μυαλό μου αρχικά είχα πως θα κάνουμε ό,τι σχεδιάζαμε με τα παιδιά, δεν είχα σκεφτεί ποτέ πως θα υπήρχε η ανταπόκριση που υπάρχει σήμερα! Τον πρώτο χρόνο ήταν λίγο δύσκολα τα πράγματα, δεν ξέραμε αν έπρεπε να εφαρμόσουμε δραστηριότητες εκπαιδευτικές, ή απλά ψυχαγωγικές, καθώς αυτό το τελευταίο ήταν που είχαν περισσότερο ανάγκη τα παιδιά. Αρχικά η δραστηριοποίησή μας έγινε μέσω της σχολής, φροντίσαμε να επεκταθούμε με ανακοινώσεις (ιδίως μέσω Facebook) στο Παιδαγωγικό, ενσωματώθηκαν στην ομάδα άτομα από όλα τα έτη και σταδιακά γίναμε 30 άτομα. Κάναμε συχνές συναντήσεις για να οργανωθούμε σαν ομάδα για να επισκεπτόμαστε τα ορφανοτροφεία.
Ας μιλήσουμε λίγο για τα παιδιά σου (γιατί φαντάζομαι πλέον πως τα νιώθεις παιδιά σου, μετά από τόσο καιρό). Ποιοι είναι οι στόχοι σου και οι στόχοι της Δράσης για εκείνα;
Οι στόχοι μας ως ομάδα είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των παιδιών ώστε μέσα από την αλληλεπίδρασή μας να μάθουν κάποια πράγματα όχι μόνο εκπαιδευτικού χαρακτήρα, αλλά και αξίες, ιδανικά και πρότυπα που τους λείπουν από το οικογενειακό περιβάλλον. Σε αυτή την προσπάθεια όλα τα μέλη της ομάδας ανεξαιρέτως έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο και κόπο, ιδιαίτερα τα κορίτσια που με βοήθησαν να το στήσουμε από την αρχή όλο αυτό και βρίσκονται ακόμα εδώ (Όλγα Διονυσάτου, Αναστασία Καραγεώργου και Στέλλα Σαΐτη).
Τί είναι αυτό που σου δίνει δύναμη να συνεχίζεις;
Τα παιδιά. Αυτό το συναίσθημα που λαμβάνω από τα παιδιά κάθε φορά που θα τα δω με κάνει και ανατριχιάζω. Πλέον δεν καταλαβαίνεις την ύπαρξη δυσκολιών, μόνο αγάπη σού δίνουν. Είμαστε πολύ κοντά στα παιδιά μετά από τόσα χρόνια και είναι ανεκτίμητο όλο αυτό για εμάς.
Να περιμένουμε σύντομα κάποια δράση ή ημερίδα;
Ημερίδες γίνονται μια φορά το χρόνο και η φετινή μόλις έλαβε χώρα. Πιθανώς να κάνουμε πάρτι τα Χριστούγεννα, προκειμένου να καλυφθούν και τα έξοδα των δράσεών μας. Θα περιλαμβάνονται εκδηλώσεις, θα κατασκευαστούν στολές για τα παιδιά κ.λπ.
Τι μπορεί να κάνει κάποιος που θέλει να βοηθήσει στο έργο αυτό;
Η ομάδα, επειδή έχει ξεκινήσει από το παιδαγωγικό τμήμα, είναι μόνο για προπτυχιακούς φοιτητές του Παιδαγωγικού. Ωστόσο, φοιτητές από άλλα τμήματα είναι ευπρόσδεκτοι να μπουν στην ομάδα διδασκαλίας για τα παιδιά γυμνασίου-λυκείου.
Την ευχαριστήσαμε και φύγαμε από την συνάντηση, με μία αίσθηση θαυμασμού και με τη βεβαιότητα ότι και στο μέλλον θα ακούσουμε πολύ ωραία πράγματα από την ομάδα, η οποία ελπίζουμε ότι θα δώσει το παράδειγμα και σε άλλα αντίστοιχα Τμήματα, σε όλη την Ελλάδα.