H αμερικανική κυβέρνηση έχει ξοδέψει, από το 2003, περισσότερα από 1,4 δισ. δολάρια από τα χρήματα των φορολογούμενων, προκειμένου να δημιουργήσει 72 ηλεκτρονικά κέντρα «συνδυασμού πληροφοριών». Αυτές οι εγκαταστάσεις, υπό την κάλυψη της αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας, συλλέγουν και συνδυάζουν οποιαδήποτε πληροφορία έχει συλλεχθεί σε τοπικό αλλά και ομοσπονδιακό επίπεδο, προκειμένου να δημιουργήσουν το ολοκληρωμένο προφίλ κάθε παρακολουθούμενου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου που ερεύνησε το θέμα, καμία ουσιαστική ανακάλυψη δεν έχουν επιτύχει τα συγκεκριμένα κέντρα. Στο μόνο που έχουν συμβάλει είναι η παρακολούθηση αμέτρητων πολιτών, και ιδιαίτερα «ύποπτων» ατόμων και θεσμών, όπως ακτιβιστές, μουσουλμάνοι αλλά και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Για να αναφέρουμε ένα παράδειγμα, παρακολουθήθηκε και δημιουργήθηκε έκθεση σχετικά με μια ομάδα μοτοσυκλετιστών(!), που το μόνο που έκανε ήταν να εκτυπώσει και να μοιράσει στα μέλη της φυλλάδια όπου αναφέρονται τα νομικά τους δικαιώματα.
Χιλή: Κλιμακώνεται η σύγκρουση με τους ινδιάνους Μαπούτσε
Π αρά τα εκατοντάδες χρόνια καταπίεσής τους, η κοινότητα των Ινδιάνων Μαπούτσε που αποτελεί το 6% των 16 εκατομμυρίων Χιλιανών, συνεχίζει να αντιστέκεται και να παλεύει. Κατά τη διάρκεια της «Μεγάλης Πορείας για την Αξιοπρέπεια και την Αντίσταση», που πραγματοποιήθηκε και οργανώθηκε από ομάδες ιθαγενών της Χιλής για την υποστήριξη των δικαιωμάτων τους, συγκρούστηκαν με τη Χιλιανή αστυνομία στους δρόμους της πρωτεύουσας Σαντιάγκο. Δακρυγόνα και κανόνια νερού χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να διαλυθούν οι διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούσαν την αποκατάσταση των εδαφών των προγόνων τους και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων Μαπούτσε. Ακόμη οι κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα ως διαμαρτυρία ενάντια στην εθνική εορτή «Dia de La Raza», κατά την οποία εορτάζεται η επέτειος της άφιξης του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική, στις 12/10/1492. Αξίζει να σημειωθεί ότι 4 Ινδιάνοι είναι σε απεργία πείνας για περισσότερο από 50 ημέρες, από τότε που κατηγορήθηκαν για απόπειρα δολοφονίας Χιλιανών αστυνομικών και κατοχή παράνομων όπλων. Οι Μαπούτσε, (σημαίνει «Οι άνθρωποι της γης» στη μητρική τους γλώσσα) αντιστάθηκαν σθεναρά στην ισπανική κατάκτηση για 300 χρόνια και η επιθυμία τους για αυτονομία παραμένει ισχυρή. Ήταν περίπου στα τέλη του 19ου αιώνα, που ηττήθηκαν οριστικά στρατιωτικά και εξαναγκάστηκαν να μετακινηθούν στην Araucania, νότια του ποταμού Bio Bio, περίπου 550 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας. Οι περισσότεροι ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.
Σκάνδαλο φοροδιαφυγής από τα Starbucks
Σ ύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Ρόιτερς, οι αλυσίδα καφετεριών Starbucks κατέβαλε σε φόρους μόλις 8,6 εκατομμύρια λίρες στερλίνες από το 1998, παρά τα επιβεβαιωμένα κέρδη που υπερβαίνουν τα 3 δισ. Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα τα τρία τελευταία έτη, το βρετανικό τμήμα της εταιρίας δεν πλήρωσε καθόλου φόρους, καθώς στο τέλος κάθε οικονομικού έτους ανακοίνωνε ζημίες, παρά το γεγονός ότι τα κεντρικά στελέχη της Starbucks, στο Σιάτλ, σε τηλεφωνικές συνομιλίες τους δήλωναν ότι το βρετανικό τμήμα ήταν κερδοφόρο. Το 2007, ανώτατο στέλεχος του τμήματος αυτού δήλωνε σε αναλυτές ότι τα κέρδη στο Ηνωμένο Βασίλειο χρηματοδοτούσαν την επέκταση της εταιρίας σε νέες αγορές, ενώ ο οικονομικός διευθυντής ανέφερε ότι το περιθώριο κέρδους υπερβαίνει το 15%, δηλαδή τα 50 εκατομμύρια λίρες. Μάλιστα, σημείωνε ότι η επέκταση στη Βρετανία πηγαίνει τόσο καλά, που αποτελεί πλέον πρότυπο για τη μητρική εταιρία. Τα επόμενα χρόνια η αλυσίδα δήλωσε ζημιές ύψους 85 εκατομμυρίων λιρών, αποφεύγοντας να πληρώσει έστω και μια λίρα σε φορολογία. Παρόμοιο σκάνδαλο έχει δημιουργηθεί και με τις εταιρίες Amazon, Facebook και Google UK, οι οποίες, έχοντας την έδρα τους σε φορολογικούς παραδείσους όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, αποφεύγουν να καταβάλουν αυτά που τους αναλογούν στη χώρα στην οποία δραστηριοποιούνται.