Δεύτερη προσφυγή για να σωθεί το οικοσύστημα στην Κασσιώπη. Του Ζαχαρία Ρουστάνη
H παραχώρηση του Οικοσυστήματος Ερημίτης (Κασσιώπη Κέρκυρας), μέσω ΤΑΙΠΕΔ, στην εταιρία NCH CAPITAL θεωρήθηκε από αρκετούς ειδήμονες παράνομη, αντισυνταγματική, αντικείμενη στο Διεθνές Δίκαιο, επιβλαβής για την Εθνική Οικονομία και επικίνδυνη για την Εθνική Ασφάλεια. Γι’ αυτούς τους λόγους, η Κίνηση Πολιτών κατά του Ξεπουλήματος και της Καταστροφής του Ερημίτη, η Περιφερειακή Παράταξη Περιφέρειας Ιονίων Νήσων «ΑΝΑΣΑ», η Δημοτική Παράταξη Δήμου Κέρκυρας «ΕΜΠΡΟΣ», από κοινού, προσπαθούν να αξιοποιήσουν όλα τα ένδικα μέσα που τους παρέχει η ελληνική νομοθεσία και, κυρίως, καλούν τους ενεργούς πολίτες και την κοινωνία, ώστε να αποτραπεί αυτό το νέο περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα. Προσέφυγαν τη Δευτέρα για δεύτερη φορά στο ΣτΕ, όχι κατά του ΤΑΙΠΕΔ αυτήν τη φορά, αλλά κατά των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, για την ακύρωση της διυπουργικής απόφασης με την οποία μεταβιβάζεται και περιέρχεται, χωρίς αντάλλαγμα, στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή το ακίνητο, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου –και κατ’ επέκτασιν στους επενδυτές της πολυεθνικής εταιρίας NCH CAPITAL– το οποίο αποτελεί την απαγορευμένη Ζώνη του Ναυτικού Οχυρού Αγίου Στεφάνου, την επιτηρούμενη ζώνη στα στενά μεταξύ Κέρκυρας και Αλβανίας. Οι τυπικοί λόγοι ακύρωσης είναι ότι η έκταση του νέου Ναυτικού Οχυρού, την οποία υποχρεώθηκε να υποδείξει, να εξασφαλίσει και να διαθέσει άρον-άρον το ΤΑΙΠΕΔ… «δεν ανήκει κατά πλήρη κυριότητα νομή και κατοχή στο Δημόσιο ούτε δύναται να περιέλθει σε αυτό». Επιπροσθέτως, δεν έχει επιτηρούμενη ζώνη, δεν διασφαλίζονται οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, και επιπλέον σημειώθηκε και «παράβαση ουσιώδους τύπου κανονιστικής πράξης, καθώς δεν συνυπογράφεται από τον υπουργό Πολιτισμού, παρ’ όλο που με αυτήν μεταβιβάζεται και αρχαίο μνημείο (μύλος)».
Γιατί δεν λένε την αλήθεια;
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμη υπόθεση προκλητικής εκποίησης δημόσιας έκτασης, εν προκειμένω μιας εκπληκτικού κάλλους περιοχής, που περιλαμβάνει υδροβιότοπους, δάσος και αιγιαλό. Η κυβέρνηση δικαιολογεί το ξεπούλημα, αραδιάζοντας ένα σωρό γενικές υποσχέσεις και ανακρίβειες για τις θέσεις εργασίας και τη συνεισφορά στην οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.
Όπως καταγγέλλουν στην ανακοίνωσή τους οι τρεις φορείς για την αποτροπή αυτού του εγκλήματος, «από μια Ειδική Οικονομική Ζώνη με εισαγόμενους εργαζομένους, όπως αυτή που ονειρεύεται η NCH CAPITAL να χτίσει, και από μια επενδυτική δραστηριότητα που θα κλείσει τους ζωτικούς χώρους της περιοχής (θάλασσα, γη, υδρευτικούς πόρους), κανείς δεν πρόκειται να ωφεληθεί, παρά μόνο τα ιδιωτικά συμφέροντα των ξένων επενδυτών. Γιατί όμως δεν βγαίνουν να πουν την αλήθεια, για τα χαμένα έργα 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, που χάθηκαν από το ΕΣΠΑ για την περιοχή της Κασσιώπης και τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας που ποτέ δεν αναπτύχθηκαν στην ευρύτερη ζώνη;».
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η υπόθεση προσβάλλει την αξιοπρέπεια και τη νοημοσύνη των κατοίκων της Κέρκυρας. Σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την εκποίηση του Ερημίτη και θα παλέψουμε με όλα τα μέσα για την ανατροπή των σχεδίων της –υποτελούς στα ξένα συμφέροντα– δικομματικής κυβέρνησης. Επόμενό μας βήμα είναι να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».