Πρόκειται για το χώρο της πρώην Αμερικάνικης Βάσης στις Γούρνες, στο βόρειο μέτωπο του Ν. Ηρακλείου, όπου το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προωθεί την «αξιοποίηση» 316 στρεμμάτων για τουριστική μονάδα με παραθεριστικές κατοικίες, 29 στρεμμάτων για εμπορικό κέντρο, και αιγιαλό και παραλία για τη δημιουργία τουριστικού λιμένα. Για το σκοπό αυτό έχει συντάξει ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων), του οποίου η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) συζητήθηκε πριν από λίγες μέρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.

Τη δεκαετία του ’50 είχαν απαλλοτριωθεί στην περιοχή 738 στρέμματα για την εγκατάσταση της βάσης. Το 1994, η βάση εγκαταλείφθηκε και ο χώρος περιήλθε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ). Την ίδια χρονιά παραχωρήθηκαν 110 στρέμματα στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), για να καλύψει ανάγκες στέγασης των αξιωματικών που υπηρετούσαν στις αεροπορικές μονάδες του Ηρακλείου.

Τα επόμενα χρόνια παραχωρήθηκαν σταδιακά, χώροι ή υφιστάμενα κτήρια, για την εγκατάσταση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης, του ΕΛΚΕΘΕ και του Ενυδρείου Κρήτης, κάποιων σχολικών μονάδων, Δημαρχείου κ.λπ. Ο κεντρικός όμως χώρος των κεραιών, με μέτωπο στη θάλασσα, έμεινε αδόμητος. Αυτόν ακριβώς το χώρο που προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΣΧΟΟΑΠ) να μείνει κοινόχρηστος, προορίζει για «αξιοποίηση» το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων!

Ειδικότερα, το 2010 εγκρίθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΣΧΟΟΑΠ) του Καποδιστριακού Δήμου Γουβών. Από το ΣΧΟΟΑΠ προβλέπεται να μετατραπεί ο χώρος σε πολιτιστικό – παιδαγωγικό πνεύμονα του δήμου υπερτοπικής σημασίας και να διασφαλιστούν κοινόχρηστοι και ελεύθεροι χώροι πρασίνου σε ποσοστό 60%, με πολεοδόμηση. Η πολεοδόμηση, διασφαλίζει τους κοινόχρηστους χώρους, που θα πρέπει να αποδοθούν ως εισφορά σε γη, αφού πρόκειται για ένα ενιαίο γήπεδο μεγάλης έκτασης.

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου ξεκίνησε συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο ζητώντας την ακύρωση του ΕΣΧΑΔΑ, επισημαίνοντας τόσο τη ζωτική ανάγκη να παραμείνει ο χώρος ελεύθερος. Μπορείτε να υπογράψετε στην ιστοσελίδα www.change.org στην αίτηση «Πνεύμονας ελεύθερων χώρων και πρασίνου η πρώην Αμερικάνικη Βάση Γουρνών»

Το ΕΣΧΑΔΑ όμως δεν αποτελεί πολεοδομικό σχέδιο, ιδιοποιείται όλο το χώρο όπως εάν ο χώρος βρισκόταν εκτός σχεδίου και δεν είναι υποχρεωμένο από τη νομοθεσία των «επενδύσεων» να αποδώσει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο κοινόχρηστο χώρο!

Στο βόρειο μέτωπο του Νομού Ηρακλείου, σχεδόν όλα έχουν κτιστεί ή πολεοδομηθεί με νομοθεσία που δεν ευνοεί την διάθεση ελεύθερων χώρων. Όλη η ζώνη έχει αποκτήσει τα προβληματικά χαρακτηριστικά της Αττικής, όπου η αναβάθμιση του χώρου και τα έργα υποδομής κοστίζουν πολλαπλάσια, ακριβώς επειδή δεν έγιναν όταν έπρεπε.

Η ΣΜΠΕ παραδέχεται για την ευρύτερη περιοχή «ασθενή χαρακτηριστικά», που είναι:

  • Πολύ μεγάλη συγκέντρωση τουριστικής δραστηριότητας, περίπου τα 4/5 του συνόλου, στο βόρειο τμήμα του νησιού, κατά μήκος του Βόρειου Οδικού Άξονα.
  • Ότι στο Δήμο Χερσονήσου βρίσκεται το 71% των κλινών του νομού Ηρακλείου και το 36% των κλινών της Περιφέρειας Κρήτης, επισημαίνοντας ότι η συγκέντρωση πλέον του 1/3 των ξενοδοχειακών κλινών της Περιφέρειας στο Δήμο Χερσονήσου αυξάνεται σε 2/5 του συνολικού δυναμικού της Κρήτης αν συνυπολογισθεί σε αυτές και ο μεγάλος αριθμός των μικρών καταλυμάτων αυτοεξυπηρετούμενου τουρισμού.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηρακλείου γνωμοδότησε αρνητικά για τη ΣΜΠΕ του ΕΣΧΑΔΑ με το σκεπτικό ότι «το μόνο που δε μας λείπει είναι άλλο ένα ξενοδοχείο στο βόρειο άξονα».

Αρνητικά τοποθετήθηκε και το ΤΕΕ/ΤΑΚ, που έχει ήδη στείλει τις απόψεις του στο υπουργείο ζητώντας την απόσυρσή του ΕΣΧΑΔΑ και την άμεση εφαρμογή του ΣΧΟΟΑΠ με την εκπόνηση της σχετικής πολεοδομικής μελέτης.

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου ξεκίνησε συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο ζητώντας την ακύρωση του ΕΣΧΑΔΑ, επισημαίνοντας τόσο τη ζωτική ανάγκη να παραμείνει ο χώρος ελεύθερος, για τους πολίτες αλλά και για τους επαγγελματίες της περιοχής, όσο και την απροκάλυπτη αντισυνταγματικότητα ενός σχεδίου που προβλέπει να κτίζονται και να περιφράσσονται χώροι που είναι χαρακτηρισμένοι από τον εγκεκριμένο σχεδιασμό ως κοινόχρηστοι.

Β.Σ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!