Με βεβαιότητα πλέον κάποιος μπορεί να μιλήσει για τη χειρότερη περίοδο στην ιστορία των ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης. Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει και πλέον οι απολύσεις, οι μειώσεις αποδοχών, η εκ περιτροπής εργασία και το λουκέτο σε δημοσιογραφικά γραφεία αποτελούν τη θλιβερή καθημερινότητα της πόλης.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που δημοσιογράφος, εργαζόμενος σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό ειδοποιήθηκε ενώ κάλυπτε συγκεκριμένο ρεπορτάζ –εν ώρα εργασίας δηλαδή– ότι πρέπει τις επόμενες ώρες να περάσει από το λογιστήριο, καθώς απολύεται. Περισσότερες από είκοσι είναι το τελευταίο διάστημα οι απολύσεις τεχνικών, δημοσιογράφων και διοικητικού προσωπικού από τα ανταποκριτικά γραφεία της Θεσσαλονίκης. Η αρχή έγινε τον περασμένο Ιούνιο, όταν μέσα σε ένα βράδυ ξηλώθηκε στην κυριολεξία το γραφείο του Star, ενώ πλέον η πλειοψηφία των «τηλεοπτικών» δημοσιογράφων στην πόλη δεν διαθέτει χώρο εργασίας. Όπως φαίνεται, το μεγάλο σχέδιο των διοικήσεων των τηλεοπτικών σταθμών είναι η συστέγαση των ανταποκριτικών γραφείων και φυσικά η απασχόληση του ελάχιστου αριθμού τεχνικών και συνεργείων. Όπως καταγγέλλουν οι τεχνικοί των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, ήδη έχει ξεκινήσει μια διαδικασία χρήσης κοινών τηλεοπτικών πλάνων, αξιοποίησης δηλαδή ενός μόνο συνεργείου.

Σβήνει ο τοπικός Τύπος
Ιστορικά η Θεσσαλονίκη διέθετε έναν ισχυρό τοπικό Τύπο, μεγάλες εφημερίδες και ένα αναγνωστικό κοινό που επέλεγε να στηρίζει τα συγκροτήματα Τύπου της πόλης έναντι των αθηναϊκών. Εφημερίδες όπως η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία –που κλείνει 100 χρόνια κυκλοφορίας– βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, ενώ ακόμη χειρότερη παρουσιάζεται η κατάσταση στον Αγγελιοφόρο.
Ήδη η ιδιοκτησία του Αγγελιοφόρου –Μπόμπολας, Μπακατσέλος– έχουν προχωρήσει την εκ περιτροπής εργασία, ενώ οι μειώσεις στους μισθούς αγγίζουν το 12,5%. Ήταν τέτοιο το θράσος της ιδιοκτησίας που η μείωση των αποδοχών θεωρήθηκε δάνειο των εργαζόμενων προς την επιχείρηση προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωσή της και παράλληλα να μην γίνουν μαζικές απολύσεις.
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο συγκρότημα Μακεδονία-Θεσσαλονίκη. Έπειτα από πολυήμερη απεργία εφαρμόστηκε το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με τις μειώσεις των αποδοχών να αγγίζουν σε κάποιες περιπτώσεις το 25%.  Η ιδιοκτησία του συγκροτήματος εξανάγκασε με δικαστική προσφυγή και μετά την οκταήμερη απεργία τους εργαζόμενους στην επιβολή εκ περιτροπής εργασίας και περικοπής των αποδοχών, αλλά συνεχίζει προκλητικά να καθυστερεί ακόμη και αυτούς τους ήδη μειωμένους μισθούς. Κι αυτό, παρά τα όσα υποσχέθηκε η ίδια πριν ενάμισι μήνα όταν αποφάσιζε να προχωρήσει στην εκ περιτροπής, αναρτώντας στις εφημερίδες σχετική ανακοίνωση. Μάλιστα οι εργαζόμενοι προσπάθησαν στην πράξη να σπάσουν τη θέσπιση της εκ περιτροπής εργασίας, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα συνέχισαν να πηγαίνουν καθημερινά στην εργασία τους και όχι μόνο τις προβλεπόμενες ημέρες. Πλέον η εκπρόσωπος της εργοδοσίας κ. Σουλοπούλου επαναφέρει το ζήτημα του εσωτερικού δανεισμού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους προειδοποιούν ότι θα προβούν σε νέες πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Παράλληλα συνεχίζεται η μη καταβολή της μισθοδοσίας ή η καταβολή της με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.
Αφού λοιπόν ούτε τον προηγούμενο μήνα τηρήθηκε η καταβολή το πρώτο πενθήμερο του μήνα, αλλά ούτε κι αυτόν, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜΘ κήρυξε χθες στάση εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ένωσης συντακτών «για μιαν ακόμη φορά οι έγγραφες δεσμεύσεις της εκπροσώπου της εργοδοσίας, Ευρυδίκης Σουλοπούλου, έναντι των εργαζομένων και της ΕΣΗΕΜ-Θ δεν τηρήθηκαν. […] Διαπιστώνεται καθημερινά ότι αυτό το σύστημα (πέραν της περικοπής των μισθών) δεν μπορεί να επιτρέψει την στοιχειώδη λειτουργία σε μία κανονική εφημερίδα». Η ανησυχία των εργαζομένων στο συγκρότημα είναι έντονη καθώς πλέον τίθεται άμεσα ζήτημα βιωσιμότητας των εφημερίδων Θεσσαλονίκη, Μακεδονία και Σπορ του Βορρά. Όπως λένε στον Δρόμο δημοσιογράφοι των τριών εφημερίδων, από τα μέσα Μαΐου που θα ξεκινήσουν οι άδειες και κυρίως κατά τη διάρκεια των διακοπών του καλοκαιριού είναι πολύ αμφίβολο αν οι εφημερίδες θα καταφέρουν να καλύψουν την ύλη τους και να κυκλοφορήσουν κανονικά στα περίπτερα.

«Περίεργη η στάση  της ΕΣΗΕΜΘ»
Μαχητική την ΕΣΗΕΜΘ δεν θα τη χαρακτήριζε κάποιος σε καμία περίπτωση. Σε μια πόλη που τα τελευταία χρόνια η μαύρη, ανασφάλιστη και επισφαλής εργασία στο χώρο του Τύπου ανθεί, η ένωση συντακτών κλείνει επιδεικτικά τα αυτιά της, και ακολουθεί τη γραμμή δεν είδα και δεν άκουσα τίποτα. Αντίθετα με μεγάλη ευκολία συνδιαλέγεται με την εργοδοσία, ενώ θα δυσκολευτεί κανείς πάρα πολύ να θυμηθεί μια πραγματική συνδικαλιστική νίκη, με πραγματικό αντίκτυπο στις εργασιακές σχέσεις των δημοσιογράφων. Μάλιστα κατά τη διάρκεια των πρόσφατων κινητοποιήσεων στα συγκροτήματα της Μακεδονίας και του Αγγελιοφόρου τρία μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης έσπευσαν από τους πρώτους να βάλουν την υπογραφή τους στις ατομικές συμβάσεις εργασίας που πρότεινε η εργοδοσία του Αγγελιοφόρου.
Εντύπωση προκαλεί όμως και η στάση της ΕΣΗΕΜΘ σχετικά με τη σημερινή απεργία στο χώρο των ΜΜΕ. Πιο συγκεκριμένα σε επιστολή της ΕΣΗΕΜΘ προς την ΠΟΕΣΥ, στις 30 Μαρτίου, αναφέρεται ότι «η ΕΣΗΕΜ-Θ έχει από καιρό διατυπώσει τη θέση ότι η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όχι μόνο στις εφημερίδες αλλά και σε όλα τα ΜΜΕ στα οποία αυτό το ζήτημα εκκρεμεί, και πρωτίστως στην ΕΡΤ (είναι χωρίς Σύμβαση από το 2009) αποτελεί το κορυφαίο αίτημα σειράς κινήσεων και κινητοποιήσεων που οφείλει να αναπτύξει ο κλάδος. Στο πλαίσιο αυτό, σας επισημαίνουμε ότι η προκήρυξη των δύο επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών που σχεδιάζετε για το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα έχει τη συναίνεσή μας, υπό την προϋπόθεση ότι θα μας ενημερώσετε για τα ακόλουθα:(…)». Στη συνέχεια τίθενται μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την επιτυχή έκβαση της απεργίας –κάποια λογικά, κάποια όχι–, με τη συμμετοχή της ένωσης συντακτών όμως σε αυτή, να παραμένει στο επίπεδο της απλής συναίνεσης.

Λευτέρης Αρβανίτης
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!