Συνεδριάζει σήμερα και αύριο η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, οι πρόσφατες εσωτερικές εξελίξεις και κυρίως οι εξελίξεις στην Κύπρο και τα νέα δεδομένα που καταγράφονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που διεξάγεται σήμερα και αύριο.
Σχετικά με το ιδρυτικό Συνέδριο οι προτάσεις που καλείται να εγκρίνει η Κεντρική Επιτροπή είναι οι εξής:
Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα διεξαχθεί στις 10,11,12,13 και 14 Ιουλίου στην Αθήνα. Η εκλογή αντιπροσώπων για το Συνέδριο σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό γίνεται από τις 29 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου. Στις διαδικασίες εκλογής αντιπροσώπων λαμβάνουν μέρος μέλη που έχουν εγγραφεί έως τις 15 Ιουνίου. Στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει 11-12 Μαΐου με αποκλειστικό θέμα τη συζήτηση των κειμένων για τον προσυνεδριακό διάλογο και το Συνέδριο, θα συζητηθούν η προτεινόμενη Ιδρυτική Διακήρυξη που θα περιέχει τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, τις ιδεολογικές αναφορές, τις ιστορικές καταβολές και τον στρατηγικό στόχο, οι Θέσεις επί της πολιτικής περιόδου και προγραμματικό πλαίσιο, και το Καταστατικό. Τα κείμενα θα τεθούν υπό δημόσια διαβούλευση για το χρονικό διάστημα 15 Μαΐου έως 30 Ιουνίου. Τέλος, οι αντιπρόσωποι για το Συνέδριο εκλέγονται από τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και τις Οργανώσεις νέων ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με ενιαίο τρόπο και μέτρο που θα αποφασίσει η Κ.Ε. στις 12/5.
Εξελίξεις στην Κύπρο
Η Κ.Ε. θεωρεί κορυφαίο γεγονός των πρόσφατων εσωτερικών και εξωτερικών εξελίξεων τις εξελίξεις στην Κύπρο, κατά τις οποίες o ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εκδήλωσε τη μέγιστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό. Στις μέχρι χτες πολιτικές προστίθεται τώρα το «κούρεμα» των καταθέσεων με διάφορες μορφές. Πρόκειται για μια εκβιαστική πολιτική που αποκαθηλώνει, πέραν των άλλων, και την κυρίαρχη αφήγηση συγκρότησης της Ε.Ε., ως χώρου «σταθερότητας και ασφάλειας», ενώ συγχρόνως αναλαμβάνει την ευθύνη μιας γενικευμένης αποσταθεροποίησης των χωρών ιδιαίτερα του Νότου. Ο λαός της Κύπρου αλλά και η ίδια η χώρα γίνεται το πειραματόζωο αυτής της στρατηγικής, ενώ είναι σαφές πως οι αποφάσεις του Eurogroup έχουν και τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά συγχρόνως θέλουν να λειτουργήσουν ως φόβητρο στην υιοθέτηση εναλλακτικών ριζοσπαστικών πολιτικών αντίθετων με αυτές που υλοποιούνται με μνημόνια ή όχι. Η, εν εξελίξει, κυπριακή κρίση και τραγωδία έδωσε την ευκαιρία να ξεδιπλωθούν προϋπάρχοντα γεωστρατηγικά σχέδια που αφορούν την καίρια θέση της χώρας στην Αν. Μεσόγειο και τον ορυκτό πλούτο της. Υπάρχει συσσώρευση αντιτιθέμενων συμφερόντων που απειλούν την περιοχή με ανάφλεξη αλλά και την ίδια την υπόσταση της ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ οφείλει όχι απλά να παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά να αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες στην κατεύθυνση της διασφάλισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και βέβαια της ειρήνης. Σε μεγάλο βαθμό η Κύπρος και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, ίδιους κινδύνους, ίδιες καταστροφικές πολιτικές και αποτέλεσαν, με διαφορά χρόνου, δύο «πειραματόζωα» στις μνημονιακές πολιτικές και στους γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς.
Μια κυβέρνηση, όπως αυτή του Αναστασιάδη, μια κυβέρνηση του «ναι», δεν μπορεί να διαχειριστεί και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντίκρουση των εκβιαστικών πολιτικών, δεν μπορεί να δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο στο «όχι» . Απαιτείται, σε κάθε περίπτωση, εναλλακτικό σχέδιο που υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, αξιοποίηση όλων των διαπραγματευτικών ατού, υπολογισμένες σταθερές κινήσεις εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής και συμμαχίες. Οι διεθνείς συμμαχίες και συνεργασίες, για να είναι αποτελεσματικές, πρέπει να γίνονται στη βάση συγκεκριμένων αρχών και κοινών επιδιώξεων, μακριά από τη λογική «ο αντίπαλος του αντιπάλου μου είναι φίλος μου».
Νέο ευρωπαϊκό τοπίο
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ απαντά με το δικό του ρεαλισμό: «Δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουμε. Δεν πρόκειται να πούμε «ναι» -κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες- σε εκβιασμούς και απειλές, δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουμε με τα μνημόνια, δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την πορεία του λαού και της χώρας προς την καταστροφή.
Λέμε σταθερά «όχι» στη διάλυση της κοινωνίας, στη καταστροφή της οικονομίας. Να τους διώξουμε τώρα. Να σταματήσουμε την καταστροφή».
Ιδιαίτερη συζήτηση στην Κ.Ε. θα γίνει σχετικά με την πανθομολογούμενη ανάγκη συμπαράταξης των λαών και χωρών του Νότου για ένα πλατύ ευρύ μέτωπο δυνάμεων που θα αμφισβητήσουν και θα ανατρέψουν τη νεοφιλελεύθερη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη.
Εσωτερικές εξελίξεις
Οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης με την τρόικα, οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, η επιμονή της κυβέρνησης στον αυταρχικό κατήφορο, όπως φαίνεται και από τα πρόσφατα γεγονότα στην Ιερισσό, καθώς και η ένταση στην τακτική εμφάνισης «των δύο άκρων», η συστηματική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και η χυδαιότητα και το θέατρο που στήνεται γύρω από την προανακριτική Επιτροπή για τη λίστα Λανγκαρντ, αποτελούν ζητήματα που επισημαίνει η εισήγηση στην Κ.Ε. «Από παντού έρχεται η αδήριτη ανάγκη να σταματήσουμε αυτή την καταστροφική πορεία. Η ανάγκη δημοκρατικής διεξόδου, μέσω εκλογών και η ανάδειξη κυβέρνησης της Αριστεράς είναι η μόνη δημιουργική λύση». Η εισήγηση θα επιμείνει στην ανάγκη να δυναμώνει και να διογκώνεται το δημοκρατικό αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο με αντιμνημονιακό προσανατολισμό και στόχο την ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας, θα επιμείνει στην επείγουσα ανάγκη να συγκροτηθεί πλατύ, μαχητικό ρεύμα ανατροπής που περιλαμβάνει κοινωνικούς φορείς, πολίτες και προσωπικότητες, συλλογικότητες και ρεύματα χωρίς άλλες δεσμεύσεις.
Τέλος, την Κ.Ε. θα απασχολήσουν ζητήματα σχετικά με τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τα οργανωτικά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.