Ακόμη περιμένει η Κεντρική Μακεδονία τα αντιπλημμυρικά έργα

 

Το φετινό φθινόπωρο -μέχρι στιγμής- είναι άνυδρο στην Κεντρική Μακεδονία. Πέρυσι, όμως, είχαμε αρκετές βροχοπτώσεις που προξένησαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα με εκτεταμένες ζημιές σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.). Τα προβλήματα επιδεινώθηκαν την περασμένη άνοιξη, με αποκορύφωμα το σπάσιμο των αναχωμάτων της λίμνης Κερκίνης και του ποταμού Στρυμόνα που είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χιλιάδες στρέμματα του κάμπου των Σερρών.

Μεγάλα προβλήματα απο κατολισθήσεις προκλήθηκαν στο μεγαλύτερο τμήμα του οδικού δικτύου της Π.Ε. Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τεχνικών υπηρεσιών των Π.Ε. το κόστος για τη στοιχειώδη αποκατάσταση των ζημιών ξεπερνούσε τα 30 εκατ. ευρώ. Σχεδόν ολόκληρη η Κ. Μακεδονία κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία ισχύει έως 31/12/2015. Με την με αρ. πρωτ. 78418/29-12-2014 Απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, εγκρίθηκε από το ΠΔΕ το έργο Αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από θεομηνίες στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που προέκυψαν απο τις πλημμύρες του διαστήματος Δεκέμβριος 2014 – Απρίλιος 2015.

Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε μια δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση που ήταν εκτός ορίων, την άνοιξη του 2015. Υπουργοί της τότε κυβέρνησης επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές και ενεργοποίησαν την πίστωση των 10 εκατ. ευρώ. Η «καλή μας τύχη» και κάποιες στοχευμένες άμεσες παρεμβάσεις, με τη βοήθεια του στρατού, σταθεροποίησαν την κατάσταση.

Με σημείωμα μας στον Δρόμο, την εποχή που τα φαινόμενα εξελίσσονταν, είχαμε αναφέρει ότι τα αντιπλημμυρικά έργα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), όπου σημειωτέον συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος υδάτινος όγκος της χώρας, είναι ασυντήρητα τα τελευταία 30 χρόνια.

 

Ανοχύρωτη η ΠΚΜ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο (Π.Σ.) με τις 88/11-5-2015 και 107/20-5-2015 αποφάσεις του, με σημαντική καθυστέρηση, αποφάσισε να εκτελεστούν μια σειρά έργων σε όλες τις Π.Ε. Στην Π.Ε. Χαλκιδικής προγραμματίστηκαν 10 έργα αποκατάστασης του οδικού δικτύου συνολικού προυπολογισμού 1,55 εκατ. ευρώ, στην Π.Ε. Σερρών προγραμματίστηκε το έργο Αποκατάσταση τρωθέντων αναχωμάτων του ποταμού Στρυμόνα, προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ.

Το Π.Σ. με την επίκληση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης αποφάσισε, σε εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 125 παρ. γ του ν. 3669/2008, όλα τα έργα να γίνουν με τη διαδικασία της Διαπραγμάτευσης, δηλαδή με την πρόσκληση περιορισμένου αριθμού αναδόχων χωρίς να γίνουν τακτικοί διαγωνισμοί, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Μέχρι σήμερα κανένα έργο δεν έχει ξεκινήσει.

Λόγω των καθυστερήσεων ολοκλήρωσης των διαδικασιών, αλλά και για έλεγχο τήρησης της νομιμότητας και της διαφάνειας, έγινε έλεγχος των αρμόδιων υπηρεσιών από τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. Όταν τα έργα της Π.Ε. Χαλκιδικής πήγαν για έγκριση στην αρμόδια Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ), η επίτροπος θεώρησε ότι υπάρχει ζήτημα νομιμότητας διότι μεταξύ άλλων εξέλειψε η επίκληση της εκτάκτου ανάγκης λόγω των καθυστερήσεων και συνεπώς τα έργα δεν μπορούν να προχωρήσουν με τη διαδικασία της Διαπραγμάτευσης. Κατόπιν αυτού όλα τα έργα και στις 7 Π.Ε. έχουν παγώσει.

Η Περιφέρεια προσέφυγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εισήγησή του είναι απορριπτική. Αυτό σημαίνει ότι τα έργα είτε θα δημοπρατηθούν με τακτικούς διαγωνισμούς ή, σε κάθε περίπτωση, έχουν αμφίβολη τύχη.

Το μόνο έργο που προχωρά είναι τα αναχώματα του Στρυμόνα, για το οποίο υπογράφηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο πριν από 2 εβδομάδες. Η ΠΚΜ είναι, λοιπόν, εκτεθειμένη στις επόμενες βροχοπτώσεις, είναι κυριολεκτικά ανοχύρωτη. Οι ανεπάρκειες της πολιτικής ηγεσίας της ΠΚΜ είναι προφανείς.

Ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας, που τώρα φιλοδοξεί να γίνει πρόεδρος της Ν.Δ., έχει μεν μοιράσει υπογραφές και ευθύνες σε άλλους, αλλά δεν παύει να διατηρεί την πολιτική ευθύνη. Είναι αμφίβολο, με βάση τις τελευταίες ενασχολήσεις του, αν είναι γνώστης της κατάστασης.

Η πορεία των δημοσίων έργων στην ΠΚΜ είναι τραγική λόγω προβληματικής ροής της χρηματοδότησης. Έργα που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013 κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν έως το τέλος της διαχειριστικής περιόδου (31/12/2015) με αποτέλεσμα το μη υλοποιήσιμο τμήμα να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Έργα που απορρόφησαν μεγάλα ποσά, όπως η αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Μια σειρά σημαντικών έργων με μεγάλους προϋπολογισμούς που δεν έχουν ολοκληρωθεί, κινδυνεύουν να απενταχθούν. Στην περίπτωση που περάσουν ως έργα-«γέφυρα» στην επόμενη διαχειριστική περίοδο του ΣΕΣ 2014-2020 θα απομειώσουν ανάλογα τα κονδύλια.

Η Tοπική Aυτοδιoίκηση, παρ’ όλες τις ανεπάρκειες, τις μικροπολιτικές, τα βλαχοδημαρχιλίκια και τις ευθύνες που έχει, προσπαθεί να ανταποκριθεί. Το καθεστώς επιτροπείας που έχει επιβληθεί απο τη λεγόμενη Επιτροπή Οικονομικής Αυτοτέλειεας, δεν αφήνει κανένα περιθώριο. Ο προϋπολογισμός της ΠΚΜ που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα είναι πλήρως εναρμονισμένος με τις μνημονιακές υποδείξεις της ΚΥΑ που υπογράφουν οι υπουργοί Βούτσης και Μάρδας. Η κυβέρνηση έχει αφήσει τη χώρα στη μοίρα της, η διάλυση έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Αν δεν αποκατασταθεί η χρηματοδότηση για τις ανάγκες των πολιτών, αν δεν αποδοθούν πόροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν δεν αναδιοργανωθεί ο δημόσιος τομέας με δημοκρατία, αξιοκρατία και όραμα, δεν μπορεί να υπάρχει διέξοδος!

 

Γιώργος Θεοδωρόπουλος
περιφερειακός Σύμβουλος ΠΚΜ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!