Ο δήμαρχος Αρίφ μπέης. Η φροντίδα για τους πρόσφυγες στα τέλη του 19ου αιώνα. Η πρώτη οθωμανική σοσιαλδημοκρατική συνδιάσκεψη. Ισραηλίτισσες καπνεργάτριες που συγκρούονται με μουσουλμάνες απεργοσπάστριες και Κρητικούς χωροφύλακες. Υποψήφιος δήμαρχος συλλαμβάνεται την παραμονή των εκλογών με την κατηγορία της παράνομης συγκέντρωσης. Ο έντονος αντισημιτισμός στον ελληνικό Τύπο της Θεσσαλονίκης του Μεσοπολέμου. Ο συνοικισμός Χιρς που οι ναζί μετέτρεψαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο κεντρικός δρόμος της πόλης όπου δολοφονήθηκε ο Γιάννης Ζέβγος.
Το βιβλίο του Γιάννη Γκλαρνέτατζη για τη Θεσσαλονίκη, είναι ένα βιβλίο γεμάτο με στιγμές, πρόσωπα και τόπους της πόλης με στόχο να αποτελέσει το πρώτο μιας τετραλογίας. Όπως αναφέρει και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης στον πρόλογό του, είναι ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό μέσα από το οποίο βλέπουμε να σχηματίζεται η Θεσσαλονίκη του σήμερα. Η Θεσσαλονίκη, που εξακολουθεί και σήμερα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, να αποτελεί πεδίο κοινωνικών συγκρούσεων αποτυπώνεται στις Στιγμές Σαλονίκης Χειμερινές είναι ένας χώρος «γεμάτος ιστορία», μια κοινωνική ιστορία που ζωντανεύει μέσα από τα κτίρια, τους δρόμους και τις πλατείες της πόλης. Οι Στιγμές Σαλονίκης Χειμερινές είναι ένας σύντομος περίπατος στα μονοπάτια της κοινωνικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης.
Ποιος είναι ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης
Ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σέρρες αλλά ζει στη Θεσσαλονίκη εδώ και πολλά χρόνια. «Αιώνιος» φοιτητής φυσικής με ιδιαίτερη αγάπη στην ιστορία. Έχει ασχοληθεί ελαφρώς με τη δημοσιογραφία (για κάποιο διάστημα είχε μια εβδομαδιαία στήλη στο «Θερμόμετρο» της εφημερίδας Θεσσαλονίκη, ενώ εργάστηκε και στα Χίλια Δέντρα, το βραχύβιο ένθετο για την ιστορία της πόλης της ίδιας εφημερίδας), μετέφρασε δύο βιβλία του Μ. Μπούκτσιν (Προς μια οικολογική κοινωνία και Τα όρια της πόλης) και τώρα εργάζεται ως βιβλιοϋπάλληλος. Βασική παράμετρος της ζωής του η συμμετοχή στο Κίνημα. Το οικολογικό. Το ειρηνιστικό. Το αντιρατσιστικό. Το συνδικαλιστικό. Των αντιρρησιών συνείδησης. Της γυναικείας απελευθέρωσης. Για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει πάρει μέρος σε δεκάδες επιτροπές, πρωτοβουλίες, ad hoc ομάδες, δράσεις.
Συμμετείχε για δεκαπέντε χρόνια στην Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης. Δραστηριοποιείται από την πρώτη στιγμή στην Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης. Μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης, πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης. Στη συντακτική επιτροπή του Αρνούμαι και σ’ αυτή της Οικοτοπίας (την αρχική). Έχει περάσει από την Ομάδα Γυναικών Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, την ομάδα Θεσσαλονίκης της εφημερίδας Εποχή (όπου γράφει πότε-πότε). Σταθερός φίλος της Εθελοντικής Εργασίας Θεσσαλονίκης.