Δυο εκθέσεις με διαφορετικό προσανατολισμό
Παραδόξως, η Θεσσαλονίκη, μια πόλη η οποία δεν θα αισθανόταν και ιδιαίτερα υπερήφανη για τη σχέση της με το βιβλίο, έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο εκδηλώσεις για το βιβλίο, οι οποίες σίγουρα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ευκαταφρόνητες.
Ο κόσμος, μακριά από τη γκρίνια και τους ανταγωνισμούς, δείχνει να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα και των δύο θεσμών, έστω κι αν είναι διαφορετικού προσανατολισμού, έστω κι αν πατάνε σε διαφορετική οργανωτική βάση. Αυτόν τον καιρό, ως τις 13 Ιουνίου, «τρέχει» το 29ο Φεστιβάλ Βιβλίου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Μια εκδήλωση η οποία κατηγορείται για «φτηνό» τρόπο προσέγγισης του βιβλίου, ενώ κι άλλες κατηγορίες, αναφερόμενες κυρίως στην οργανωτική δομή του Φεστιβάλ, ακούγονται δεξιά και αριστερά.
Είναι γεγονός ότι το Φεστιβάλ Βιβλίου πατάει σε μια περίεργη συμμαχία τού Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, πρόεδρος του οποίου είναι ο γνωστός και προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, με τις τοπικές Αρχές, επίσης γνωστές, δηλαδή το Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Ποντάροντας στον ανοιχτό χώρο της παραλίας, όπου κάθε χρόνο τα περίπτερα των εκδοτών αναμετρώνται με τα φυσικά φαινόμενα, σίγουρα μπορεί να επαίρεται για τον αριθμό των επισκεπτών του. Αυτό δεν μπορεί παρά να έχει ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια των εκδοτών για το ενοίκιο των περιπτέρων, το οποίο δεν είναι και ανάξιο λόγου. Εκτός αυτού, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο ευχάριστα αισθάνονται οι εκδότες που πληρώνουν το σχετικό κόστος, όταν διαρρέονται πληροφορίες οι οποίες θέλουν το νομάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη, να μοιράζει δωρεάν περίπτερα σε πολιτιστικούς φορείς ήσσονος πολιτιστικού έργου, θαρρείς για να πλαισιώσουν την ετήσια γιορτή για τον Μεγαλέξανδρο που πραγματοποιείται στον ίδιο χώρο, κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα 90 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη, γεγονός που δεν μπορεί να αγνοηθεί με τη σειρά του ως πολιτικό μήνυμα, προερχόμενο μάλλον από αυτό που ονομάζεται «παλιό ΠΑΣΟΚ».Εκτός από τα μόνιμα μπουρίνια του Ιουνίου, το πανηγύρι της παραλίας έχει απέναντί του και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, οργανωμένη από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το οποίο ενοχοποιείται από τον ΣΕΚΒΕ για «διανοουμενισμό». Ωστόσο, το ΕΚΕΒΙ, σύμφωνα και με δηλώσεις του προέδρου του, του γνωστού συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλου, στην εφημερίδα μας, πρεσβεύει ότι κάποια στιγμή οι εκδότες πρέπει να πάρουν στα χέρια τους κάθε εκδήλωση για το βιβλίο, άρα και τη Διεθνή Έκθεση που πραγματοποιείται, ετησίως, στη Θεσσαλονίκη. Αρκεί, όπως είπε, «να διασφαλιστούν τα απαραίτητα εχέγγυα σοβαρότητας, αλλά και ουσιαστικής δημοκρατικότητας, αφού η ισοπεδωτική αντίληψη του ομοειδούς μεγέθους και των κληρώσεων των περιπτέρων στην ανάλογη εκδήλωση των εκδοτών στην Αθήνα, έδιωξαν από τους χώρους της εκδοτικούς όγκους, όπως ο Καστανιώτης, η Άγρα και η Πόλις, οι οποίοι θεωρούν ότι θα πρέπει να δίνεται -με ανάλογη πληρωμή πάντοτε- έκταση ανάλογη με τις ανάγκες του κάθε εκδοτικού οίκου». Η συγκεκριμένη δήλωση δίνει μια πολύ καλή προοπτική για αμφότερες τις βιβλιοεκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα ξεπεραστούν και τα προσωπικά γαντζώματα των εκδοτών από θέσεις και θεσμούς.
Βασίλης Κεχαγιάς