Αρχική διεθνή Στενεύει κι άλλο τον κλοιό ο Ερντογάν

Στενεύει κι άλλο τον κλοιό ο Ερντογάν

Με ακόμα περισσότερο αυταρχισμό και περιστολή και των πιο στοιχειωδών ελευθεριών συνεχίζει την εδραίωση του δικτατορικού καθεστώτος του ο «Σουλτάνος» Ερντογάν. Μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν το Σάββατο στην Καισάρεια και την Κωνσταντινούπολη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς έβαλε και πάλι στο στόχαστρο τους Κούρδους, συνεχίζοντας στη γραμμή Ερντογάν – ο οποίος, πέραν της στοχοποίησης των Κούρδων, τόνισε ότι οι επιθέσεις έχουν σαν στόχο τον υποσκελισμό της Τουρκίας και της δύναμής της.

Η εκτεταμένη στοχοποίηση του κουρδικού κινήματος από το καθεστώς υποδαύλισε την αντίδραση των ακροδεξιών εθνικιστών (με πρωτοστάτες, φυσικά, τους Γκρίζους Λύκους), οι οποίοι σε όλη την τουρκική επικράτεια λεηλάτησαν και κατέστρεψαν πολλά γραφεία του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP). Σε πολλές από τις επιθέσεις χρησιμοποίησαν καραμπίνες και όπλα, ενώ τα γραφεία του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη τυλίχθηκαν στις φλόγες. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, από τη βομβιστική επίθεση της 11ης Δεκεμβρίου στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Μπεσίκτας μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί περίπου 118 στελέχη του HDP, με την «κλασική» κατηγορία της διασύνδεσής τους με το ΡΚΚ.

Στις ανακοινώσεις του το φιλοκουρδικό κόμμα συνεχίζει στη γραμμή της ειρήνευσης στη χώρα. Ταυτόχρονα, καλεί το τουρκικό κοινοβούλιο να πάρει θέση για το συνεχές κυνηγητό που υφίστανται οι βουλευτές του. Αυτήν την εβδομάδα έγινε γνωστό ότι η βουλευτής Μπεσιμέ Κοντσά (φωτό) μετά τη σύλληψή της κι ενώ μεταφερόταν στη φυλακή υπέστη σωματική και λεκτική βία, με τους αστυνομικούς να την απειλούν ότι η θέση της δεν είναι στη βουλή αλλά «είτε στη φυλακή είτε στο φέρετρο»… βέβαια δεν ιδρώνει κανενός το αφτί, πόσο μάλλον του προεδρείου της τουρκικής βουλής!

Ακόμη, το HDP καταγγέλλει ένα νέο κύμα βίας και επιθέσεων κατά των γυναικών – και δεν εννοεί μονάχα τις επιθέσεις που δέχονται βουλευτίνες και εκλεγμένες στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια της χώρας, αλλά και απλές γυναίκες. Όπως τονίζει το φιλοκουρδικό κόμμα, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί γεωμετρικά οι επιθέσεις σε γυναίκες επειδή «φοράνε πολύ κοντές φούστες, κοιτάνε άντρες ή ανεβάζουν μια φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης»!

Αυτού του είδους η βία πυροδοτείται και δικαιολογείται από το καθεστώς και τους συντηρητικούς ισλαμιστές που το στηρίζουν, απαιτώντας από το γυναικείο πληθυσμό της χώρας να «συμμορφωθεί» όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Αυτή η γραμμή εντάσσεται στην απόπειρα του Ερντογάν να εγκαθιδρύσει ένα ιδιότυπο νεο-οθωμανικό αυταρχικό καθεστώς στο εσωτερικό της χώρας, το οποίο θα του δίνει την απόλυτη κυριαρχία ώστε να μπορέσει να κινηθεί απερίσπαστος στα ανοιχτά εξωτερικά μέτωπα.

 

Γ.Π.

Σχόλια

Exit mobile version