Συρρίκνωση του Πολιτισμού και του αρχαιολογικού έργου πίσω από τους πανηγυρισμούς για την Αμφίπολη
Του Μάριου Διονέλλη
Με κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη απάντησαν οι αρχαιολόγοι στην επικείμενη εφαρμογή του νέου Οργανισμού στο υπουργείο Πολιτισμού, που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από τις 29 Οκτωβρίου, καταγγέλλοντας τόσο την απαξίωση των πτυχίων τους όσο και την ουσιαστική υποβάθμιση των υπηρεσιών και του αρχαιολογικού έργου στην Ελλάδα. Οι αρχαιολόγοι μίλησαν για την άλλη πλευρά του κυβερνητικού «success story» την ώρα που η αρχαιολογία το τελευταίο διάστημα μετατρέπεται σε επικοινωνιακό τρικ από την Αμφίπολη μέχρι τις φιλοφρονήσεις με την κυρία Αλαμουντίν-Κλούνει.
Έξω από το υπουργείο Πολιτισμού αναρτήθηκε πανό με την ευρηματική επιγραφή «ΠΩΛΕΙΤΙΣΜΟΣ» δείχνοντας τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του αρχαιολογικού έργου ενώ στη Θεσσαλονίκη οι αρχαιολόγοι συγκεντρώθηκαν γύρω από τον Λευκό Πύργο. Στην Κρήτη η συγκέντρωση των αρχαιολόγων πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το οποίο για ακόμα μία φορά έμεινε ανοιχτό καθώς οι φύλακες έκριναν πως δεν τους αφορά η κινητοποίηση και δεν εξήγγειλαν ούτε συμβολική στάση εργασίας.
Άχρηστα πτυχία
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι αρχαιολόγοι, με τον νέο Οργανισμό του υπουργείου, στην ουσία, ακυρώνονται τα πτυχία τους, αφού πλέον για την πρόσληψή τους απαιτείται μεταπτυχιακός τίτλος και στην ουσία καταργείται το δικαίωμά τους στην εργασία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού για την πρόσληψη των αρχαιολόγων στις εφορείες αρχαιοτήτων: «Προσόντα διορισμού ή πρόσληψης στον κλάδο ΠΕ Αρχαιολόγων oρίζονται: Πτυχίο Ιστορίας-Αρχαιολογίας με ειδίκευση στην Αρχαιολογία και την Ιστορία Τέχνης ή Αρχαιολογίας ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής και επιπλέον μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχος με τις ειδικότητες του κλάδου».
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) κάνει λόγο για, προφανώς, αντισυνταγματικό νομοθέτημα που καταργεί στην πράξη το πτυχίο της Αρχαιολογίας και μετατρέπει τον μεταπτυχιακό τίτλο από «μοριοδοτούμενο» σε «προαπαιτούμενο». Η κυβέρνηση, μεθοδευμένα, επιδιώκει να μεταθέσει στους ίδιους τους αρχαιολόγους την ευθύνη για την ανεργία τους, λέγοντας πως φταίνε επειδή δεν φρόντισαν να εξασφαλίσουν μεταπτυχιακό. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, διαιρούνται οι αρχαιολόγοι σε δύο στρατόπεδα, εκείνους που διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο και εκείνους που δεν διαθέτουν.
Οι μόνιμοι και οι έκτακτοι αρχαιολόγοι διαμαρτύρονται, επίσης, για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις εφορειών αρχαιοτήτων, για τη μείωση των οργανικών κενών θέσεων, και για τις αναμενόμενες νέες απολύσεις προσωπικού στον Πολιτισμό με σχέση εργασίας μόνιμη ή αορίστου χρόνου.
Οι λιγότερες πλέον οργανικές θέσεις, αλλά και οι θέσεις μέσω ΕΣΠΑ θα διεκδικούνται από δραματικά λιγότερους αρχαιολόγους που είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου και για όλους τους υπόλοιπους θα ανοίγεται μπροστά τους ο δρόμος της ανεργίας, αφού ειδικά στον συγκεκριμένο κλάδο σχεδόν αποκλειστικός εργοδότης είναι οι δημόσιες υπηρεσίες της αρχαιολογίας (με αυτεπιστασία ή μέσω εργολάβων).