Την πρώτη κιόλας εβδομάδα από την ανάληψη της εξάμηνης εκ περιτροπής προεδρίας της Ε.Ε. από την Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός της χώρας Όρμπαν κατάφερε να προκαλέσει νευρικό σοκ στην Κομισιόν και τα ισχυρά κράτη μέλη. Ως γνωστόν, στις 5 Ιουλίου επισκέφθηκε τη Μόσχα και συναντήθηκε με τον Πούτιν για να ακολουθήσει, δύο μέρες μετά, συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Έπειτα συμμετείχε και στη σύνοδο των τουρκόφωνων χωρών στο Αζερμπαϊτζάν. Σαν να μην έφθαναν αυτά, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, προκάλεσε για άλλη μια φορά τις «ευαισθησίες» του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου επισκεπτόμενος ανεπίσημα τον Τραμπ.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Κομισιόν, με δηλώσεις ότι ο Όρμπαν δεν εκπροσωπεί την Ε.Ε. στις συναντήσεις αυτές. Αντίδραση εκ του περισσού, αφού ούτε ο Όρμπαν επικαλέστηκε ποτέ ότι στα «φιλειρηνικά ταξίδια» εκπροσωπούσε την Ε.Ε., ούτε οι συνομιλητές του είχαν αντίστοιχες ψευδαισθήσεις. Ο εκνευρισμός του διευθυντηρίου δεν οφειλόταν ούτε στο γεγονός ότι η Ευρώπη εμφανιζόταν διασπασμένη για τα θέματα του πολέμου στην Ουκρανία και τις κυρώσεις σε βάρος της Κίνας, αλλά επειδή αποκαλυπτόταν ότι η φιλοπόλεμη στάση των χωρών της Ε.Ε. (και η χωρίς όρους υπαγωγή της στη γεωπολιτική ατζέντα των ΗΠΑ υπό τον Μπάιντεν) δεν μπορούσε καν να διανοηθεί πρωτοβουλίες αναζήτησης όρων διεξόδου από το σημερινό χάος.

Σπασμωδικές αντιδράσεις…

Μετά τις πρώτες σπασμωδικές διευκρινίσεις της Κομισιόν, ακολούθησε η επίθεση από τα «βαριά χαρτιά» της Ε.Ε. Η φον ντερ Λάιεν αποφάνθηκε ότι «η ειρηνευτική αποστολή δεν ήταν τίποτα άλλο από μια αποστολή κατευνασμού», το δε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε την επίσκεψη του Όρμπαν στη Ρωσία ως «κατάφωρη παραβίαση των Συνθηκών και της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.». Επιπλέον, περισσότεροι από 60 ευρωβουλευτές όλων των πτερύγων ζητούν να αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου της Ουγγαρίας!

Τη σκυτάλη πήρε ο ευρωπαϊκός Τύπος. Οι βρετανικοί Times συμπέραναν ότι «ο ηγέτης της Ουγγαρίας θέλει να υπονομεύσει κάθε έννοια φιλελεύθερης Ευρώπης., και ο Πούτιν είναι ο σκοτεινός σύμμαχός του σε αυτό το σχέδιο». Πιο επιθετική η σουηδική Sydsvenskan προτείνει να αποκτήσει η Ε.Ε. «ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για περιόδους κατά τις οποίες αυταρχικά κράτη μέλη ασκούν την προεδρία – και ένα γρήγορο σχέδιο, ώστε η Ουγγαρία να κρατηθεί υπό έλεγχο για τους υπόλοιπους πέντε μήνες της προεδρίας της». Κατευναστική η γερμανική Franfurter Allgemeine Zeitung, διαπιστώνει ότι «δεν υπάρχει λόγος να επιμένουμε διαρκώς στη θέση της Ουγγαρίας ως αουτσάιντερ στο θέμα της Ουκρανίας».

…και σαμποτάζ

Όσο καλλιεργούνταν αρνητικό κλίμα για την Ουγγαρία, άρχισε να διαμορφώνεται –υπό την πίεση των σκανδιναβικών και βαλτικών χωρών, και υπό γαλλογερμανική καθοδήγηση– ένα  σχέδιο υπονόμευσης της ουγγρικής προεδρίας. Έτσι, στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Βιομηχανίας που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη παρουσιάστηκαν μόνο 7 υπουργοί και κανένας επίτροπος. Η συνέχεια αναμένεται χειρότερη, με σαμποτάρισμα των άτυπων συνόδων των κορυφαίων οργάνων της Ε.Ε., των οποίων την ευθύνη σύγκλησης έχει η χώρα που ασκεί την προεδρία. Πρώτη δοκιμή αυτής της ντροπιαστικής πρακτικής πρόκειται να δούμε με την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, που έχει οριστεί να γίνει στη Βουδαπέστη τέλη Αυγούστου.

Η νευρική κρίση και οι πρωτόγνωρα σπασμωδικές κινήσεις της ευρωγραφειοκρατίας, υπό τη διεύθυνση Γερμανίας, Γαλλίας και λοιπών ισχυρών της Ε.Ε., μπορεί να προκαλεί σε πολλούς θυμηδία. Και πράγματι θα μπορούσε να ήταν έτσι, αν δεν συνυπολογιστεί ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται: α) ο βαθύς διχασμός της Ευρώπης και η έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου αποφυγής της γενίκευσης του πολέμου και των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών του, και β) το πρόγραμμα στρατιωτικοποίησης της οικονομίας της Ευρώπης και κλιμάκωσης του πολέμου. Ιλαροτραγωδία θυμίζει η υπόθεση, αλλά με έμφαση προς την τραγωδία.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!