Κατηγορούνται ότι έκαψαν τα γραφεία τους για να πάρουν την αποζημίωση – μετά τσάκισαν και τους εργαζόμενους
Τα αποτελέσματα της έρευνας του εισαγγελέα Πρωτοδικών Χ. Λακαφώση, που άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εναντίον των ιδιοκτητών της αλυσίδας καταστημάτων Sprider Stores, Σάββα και Αθανάσιου Χατζηιωάννου, έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία στην επιχειρηματική κοινότητα. Τα blogs πήραν φωτιά και τα σχόλια έδιναν και έπαιρναν αφενός για το αληθές της υποψίας ότι οι ίδιοι ενεπλάκησαν στον εμπρησμό των κεντρικών εγκαταστάσεων της εταιρίας τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ανθούσα, αφετέρου για τους πραγματικούς σκοπούς τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του εισαγγελέα (η οποία δεν ευτύχησε να δει και… πολύ το φως της δημοσιότητας, καθώς τα ΜΜΕ ξέρουν να προστατεύουν τους φίλους τους), τα δύο πρώην μέλη του Δ.Σ. της εταιρίας -αλλά ακόμη βασικοί μέτοχοί της- κατηγορούνται για προσχεδιασμένο εμπρησμό του κτιρίου, με σκοπό να εισπράξουν τα χρήματα της αποζημίωσης από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Για την ιστορία, η καταστροφική πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί τα ξημερώματα της 13ης Φεβρουαρίου και είχε καταστρέψει ολοσχερώς το κτίριο και τον αποθηκευτικό του χώρο (εμπορεύματα και πάγιο εξοπλισμό) συνολικής έκτασης 20.000 τ.μ. Τόσο τα πάγια στοιχεία, όσο και τα εμπορεύματα ήταν ασφαλισμένα σε τουλάχιστον 4 ασφαλιστικές εταιρίες και η συνολική αξία τους ανερχόταν σε περίπου 16 εκατ. ευρώ.
Κάτι περίεργες συμπτώσεις
Η πυρκαγιά ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση των οικονομικών καταστάσεων του 2011, από τις οποίες προέκυπτε ότι οι οικονομικές ζημίες του 9μήνου του 2011 προσέγγιζαν το συνολικό ποσό των 15,3 εκατ. ευρώ, κάτι λιγότερο δηλαδή από ό,τι η αποζημίωση από τις ασφαλιστικές. Οι δύο βασικοί μέτοχοι της εταιρίας φαίνεται ότι αντιλαμβάνονταν με λίγο διαφορετικό τρόπο την έννοια της επιχειρηματικότητας και της προσωπικής ευθύνης. Χαρακτηριστικό είναι πως ο ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Σ. Χατζηιωάννου, την επομένη της πυρκαγιάς, έσπευσε να στείλει μια δακρύβρεχτη επιστολή, στην οποία θεώρησε διευθυντικό δικαίωμα να μιλήσει εκ μέρους όλων των εργαζόμενων, για τους οποίους προδιέγραψε πως «θα εργαστούν σκληρά» για «να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της» η εταιρία, «παρά το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός είναι κυρίως οι μεγάλες πολυεθνικές».
Το τι εννοούσε «θα εργαστούν σκληρά» ο Σ. Χατζηιωάννου και το σύνολο της διοίκησης (όπως έχει γράψει και στο παρελθόν ο Δρόμος), το απέδειξαν λίγο αργότερα, όταν απαίτησαν από τους εργαζόμενους σε όλα τα υποκαταστήματα της χώρας, αφενός να υπογράψουν μια σύμβαση εργασίας στην οποία εμφανιζόταν ένα σωματείο φαντομάς, αφετέρου και ενώ η σύμβαση αυτή που ήδη προέβλεπε μειώσεις αποδοχών 17% ήταν σε ισχύ, να δεχθούν περαιτέρω βλαπτικές τροποποιήσεις στους μισθούς τους, που προσέγγισαν πλέον τα 470 ευρώ καθαρά για 8ωρη απασχόληση (βλ. Δρόμος φ. 132, 22/9/2012). Νέοι καιροί, νέα -επιχειρηματικά- ήθη…
Ας σημειωθεί τέλος, ότι ο εκ των ιδιοκτητών Θανάσης Χατζηιωάννου δήλωσε έκπληκτος για την ποινική δίωξη και σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «η εν λόγω πυρκαγιά ήταν ένα σημαντικότατο πλήγμα από την οποία ούτε η Εταιρία, ούτε η οικογένειά μου ως βασικοί μέτοχοι αυτής δεν είχαμε κανένα συμφέρον και απολύτως τίποτα να κερδίσουμε».