Ο τρόπος λειτουργίας
Η ΣΠαΜε λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά. Οι αποφάσεις παίρνονται μέσω γενικής συνέλευσης και ψηφίζονται βάσει πλειοψηφίας. Η συνέλευση γίνεται κάθε δύο εβδομάδες, ημέρα Κυριακή και ώρα 17:00 στο χώρο του πρατηρίου. Μια βασική τους αρχή είναι αυτής της διαφάνειας καθώς επιθυμούν να ξέρουν με ποιο τρόπο παράχθηκαν τα προϊόντα που διαθέτουν και τους όρους εργασίας αυτών που εργάστηκαν για να τα παράγουν. Επίσης, αν επισκεφθείτε τη σελίδα τους στο διαδίκτυο θα παρατηρήσετε ότι τα οικονομικά τους κοινοποιούνται. Το εγχείρημα στηρίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας και του εθελοντισμού. Οι βάρδιες για την λειτουργία του πρατηρίου γίνονται εθελοντικά από τα μέλη.
Τα προϊόντα του συνεταιρισμού
Οι συνεταιρισμοί που συμμετέχουν με την διάθεση των προϊόντων τους έχουν επιλεχθεί έχοντας ως κριτήριο αν λειτουργούν με τακτικές συνελεύσεις, αν έχουν οικολογικούς τρόπους παραγωγής και αν αντιλαμβάνονται την έννοια του εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου. Οι προελεύσεις των παραγωγών ποικίλουν. Λάδι, ελιές και τυροκομικά από Καλαμάτα, λάδι από Κρήτη, μέλι από Θάσο, Καβάλα και Λέσβο, διάφορα άλλα προϊόντα από Ζάκυνθο και Ελασσόνα. Και η λίστα των συνεταιρισμών και των κολεκτίβων που θέλουν να συνεργαστούν μαζί τους συνεχώς εμπλουτίζεται. Οι τιμές των προϊόντων είναι χαμηλότερες από αυτών των σούπερ μάρκετ και η ποιότητα αναμφισβήτητα καλύτερη. Το «κέρδος» από το ποσό προσαύξησης στα προϊόντα καλύπτει μόνο τα λειτουργικά έξοδα του χώρου. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια, η κίνηση στο πρατήριο διαρκώς αυξάνεται, οι παραγγελίες ολοένα και πυκνώνουν και μεγαλώνουν σε ποσότητες. Πολίτες από όλες τις μεριές της Θεσσαλονίκης και από άλλες πόλεις (Καβάλα, Γιάννενα, Σέρρες) έρχονται και προσπαθούν να αντικαταστήσουν όσο μπορούν τα προϊόντα του σουπερ μάρκετ με τα αγαθά της ΣΠαΜε. Μετατρέποντας έτσι την διαδικασία «πάω για ψώνια» σε μια διαδικασία σχέσης με τον παραγωγό, ανταλλαγής ιδεών και γνώσεων.
Οι στόχοι της προσπάθειας
Σε μια κοινωνία στην οποία έχουν εξοβελίσει τις σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών και έχουν αλλοτριώσει τη σχέση μας με τη φύση, η ΣΠαΜε στοχεύει να συμβάλλει στη δημιουργία δικτύων αλληλοϋποστήριξης συνεταιριστικών προϊόντων, επιδιώκοντας τη διάθεση τους σε συνεταιριστικά πρατήρια από τους ίδιους τους συνεταιρισμούς και παραγωγούς παρακάμπτοντας έτσι το ρόλο του μεσάζοντα. Σκοπεύουν να ενθαρρύνουν προσπάθειες για την δημιουργία νέων συνεταιρισμών. Να αναδείξουν οργανωμένους τρόπους παραγωγής και διάθεσης βάση των πραγματικών αναγκών που θα στηρίζονται στο σχεδιασμό και όχι στην υπερκατανάλωση. Σε συνδυασμό με οικολογικούς τρόπους παραγωγής που θα ενθαρρύνουν την βιοποικιλότητα.
Τέλος, είναι σημαντικό και πρέπει να αναφερθεί ότι τα μέλη της ΣΠαΜε ήταν αλληλέγγυα στο κίνημα των Αγανακτισμένων του Λευκού Πύργου καθώς υλικό του κινήματος υπήρχε στο χώρο του πρατηρίου μαζί με κείμενο υπογραφών ενάντια στο Μνημόνιο. Το πρατήριο παρέμεινε κλειστό στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Η συμπαράσταση τους στις σχολές του ΑΠΘ που τελούσαν υπό κατάληψη ήταν φανερή καθώς υπήρχε αναρτημένο στο πρατήριο το πρόγραμμα εκδηλώσεων των καταλήψεων. Κινήσεις που φανερώνουν ότι ο αγώνας που δίνεται είναι πολυεπίπεδος και ότι όλοι μπορούν να προσφέρουν με τον δικό τους τρόπο.